• A bárányhimlő tünetei és kezelése

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász, Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    A bárányhimlő (varicella) az egyik leggyakoribb, leginkább az őszi-téli szezonban tomboló járványos gyermekbetegség. Elsősorban zárt közösségben okoz járványt, ugyanis rendkívül fertőző: cseppfertőzéssel és légáramlattal terjed, de a használati tárgyak is közvetítik. A betegségről Dr. Kiss Csilla Márta gyermekgyógyász szakorvos nyújt tájékoztatást.

    A bárányhimlő téma cikkei

    3/1 A bárányhimlő tünetei és kezelése
    3/2 A bárányhimlő elleni oltásról
    3/3 Bárányhimlő felnőttkorban

    Milyen betegség a bárányhimlő?

    A bárányhimlő vagy orvosi nevén varicella hólyagos kiütéssel járó heveny fertőző betegség. Kórokozója a herpeszvíruscsoportba tartozó varicella zoster vírus (humán herpeszvírus-3), amely az övsömört (herpes zoster) is okozza.

    A lappangási idő 14 nap, de lehet ennél hosszabb is, leginkább a tünetek jelentkezése előtti néhány napban fertőző. Rendkívül fertőzőképes a vírus, a fertőzés közvetlen érintkezés (használati tárgyak) és cseppfertőzés útján levegőn keresztül (köhögés, tüsszentés, beszéd) is terjed. A bárányhimlős beteg rövid jelenléte is elég a fogékonyak fertőzéséhez, így akik még nem estek át a betegségen vagy nem kaptak védőoltást, azok negyedórás egy helyiségben való tartózkodás esetén is megfertőződhetnek.

    A betegség során a fertőző időszak a lappangási idő utolsó napjaitól (már a kiütések megjelenését megelőzően), egészen a hólyagok pörkösödéséig tart. Ez rendszerint két hét, ezen időszak alatt a betegség fertőző.

    Az emberek többsége óvodás korában (3-5 évesen) esik át a bárányhimlőn, de sokan vannak, akik védőoltás nélkül nagyobb gyermekként vagy felnőttként lesznek betegek. Esetükben súlyosabb a betegség lefolyása, mint a kisgyermekeknél.

    Hirdetés

    A bárányhimlő tünetei

    Az egy-két napig tartó megelőző időszakban általános tünetek jelentkeznek: orrfolyás, fejfájás, levertség, hőemelkedés, láz lehetséges, bár - különösen kisgyermekeknél - előfordulhat az is, hogy a kiütések jelennek meg először. Láz, hőemelkedés általában a betegség kezdetén jelentkezik, de előfordulhat azon időszak alatt is, amíg újabb és újabb kiütések jelentkeznek. Ez a szakasz általában öt napig tart. A későbbi szakaszban kialakuló magas láz már szövődmény jele lehet.

    Jellemző és diagnosztikailag fontos, hogy a kiütések bárányhimlő esetén nem egyszerre jelennek meg, több napon keresztül újabb hullámokban lepik el a bőrt, ezért egy időben  láthatóak a kiütések fejlődési stádiumainak megfelelő különböző megjelenési formák. A bőrt megtekintve láthatóak lehetnek kis rózsaszín kiütések, hólyagocskák, és a már pörkösödő kiütések is.

    Amennyiben bárányhimlő okozza a kiütéseket, a hólyagbenne eleinte víztiszta, később zavarossá válik és kisebb udvar veszi körül.

    A kiütések testszerte jelentkezhetnek, általában sűrűbbek az arcon, fejbőrön, törzsön, ritkábbak a végtagokon, de olykor a tenyereken, talpakon is láthatók. Nem ritka, hogy a garaton, a szájnyálkahártyán, nyelven, továbbá a nemi szervek nyálkahártyáján is láthatók hólyagok.

    A kiütések 2-3 héten belül pörkösödnek és nyomtalanul leszáradnak, mivel a kiütések a hám felső rétegét érintik. Előfordul, hogy hónapokig látható pigmenthiányos foltokat hagy maga után, vagy felülfertőződés esetén hegesedik. Ebben a szakaszban a betegség már nem fertőző.

    Bárányhimlő, rózsahimlő, kanyaró és skarlát: a különböző betegségek kiütéseinek összehasonlítása
    A különböző betegségek kiütéseinek összehasonlítása

    Mit tegyünk, ha gyermekünk elkapta a bárányhimlőt?

    Bárányhimlő esetén elsősorban ágynyugalomra van szükség, láz esetén lázcsillapításra. A viszketés okozta nyugtalanság miatt a viszketési ingert csökkentő szereket adhatunk a gyermekünknek. Maga a fertőzés nem kezelhető, meg kell várni a kiütések leszáradását.

    A varicella lefolyása különböző, vannak enyhe esetek kevés kiütéssel, általános tünetekkel. A súlyos formákban az egész arc, fej tele van hólyagokkal és a láz igen magas, egyes esetekben a hólyagbennék véressé válik. Többgyermekes családokban a második-harmadik megbetegedés gyakran súlyosabb tünetekkel jár. Ezekben a súlyosabb esetben intenzívebb ágynyugalom és gyógyszeres kezelés szükséges.

    Korábban azt javasolták, hogy érdemes a bárányhimlőn minél korábban átesnie a gyermeknek, mivel ezzel megelőzhető a felnőttkorban kialakuló megbetegedés. Fontos azonban tudni, hogy a bárányhimlő már gyermekkorban is járhat komoly szövődményekkel, ezért mindenképp javasolható a vírus elleni védőoltás beadása - hívja fel a figyelmet Dr. Kiss Csilla.

    További ápolási tanácsok, ha bárányhimlős a gyermek

    • A gyermek ne fürödjön, hanem inkább zuhanyozzon, a bőrét óvatosan puha törölközővel kell szárazra törölni.

    • A kis beteg ne menjen közösségbe, különösen kismamák, idősek, beteg emberek társaságát kerüljék, mert rájuk nézve a bárányhimlő végzetes lehet.

    • A bárányhimlős kiütéseket ne kenjük be semmivel, esetleg mentolos hintőporral lehet kezelni.

    • A körmöket le kell vágni és gondosan tisztán tartani.

    • Normál hőmérsékletű szobában, nem túl meleg takaróval kell betakarni a beteg gyermeket.

    • Lázat csillapíthatunk, ha szükséges. Gyermekkorban szaliciláttartalmú készítmények nem javasoltak.

    Bárányhimlős kisgyerek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Milyen szövődményei lehetnek a bárányhimlőnek?

    A bárányhimlő szövődményei szerencsére ritkák, a betegek 2-6 százalékánál jelentkezik. A gyermeket ennek ellenére ajánlatos bárányhimlő ellen beoltatni, mert nem tudjuk, ha a betegséget megkapja, az milyen formában zajlik majd le.

    A viszketés, vakaródzás következtében gennykeltő baktériumokkal másodlagos bőrfertőzések alakulhatnak ki, próbáljuk megakadályozni gyermekünk vakaródzását.

    Szerencsére ritka szövődmény az agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás. Ez két típusban jelenik meg. Az enyhébb forma a gyakoribb, amely a kisagyra lokalizálódik és  járászavarral, remegéssel, szemtekerezgéssel (nystagmussal) jár, és utótünetek nélkül gyógyul. Jóval súlyosabb a teljes agyvelőgyulladás, ami  maradandó károsodást okozhat. Ritka szövődmény lehet továbbá a tüdőgyulladás és a Streptococcus baktériummal való felülfertőződést követő vesegyulladás. Előfordulhat szövődményként középfülgyulladás, ízületi és szívizomgyulladás is. A súlyos szövődmények és a halálesetek felnőttkorban gyakoribbak.

    A szövődményes eseteket antibiotikumokkal kell kezelni.

    Az övsömör felnőttkorban alakulhat ki azokon, akik korábban már átestek bárányhimlős megbetegedésen, a vírus ismételt aktiválódásakor. Erre akkor kerül sor, ha legyengül az immunrendszer, így az addig a gerincoszlop melletti idegdúcokban lappangó vírus ismét betegséget okoz. Az immunrendszer gyengülését a szervezetet ért stressz, vagy különböző betegségek, illetve kezelések is kiválthatják, mint például a daganatos megbetegedések, HIV-fertőzöttség, szteroidkezelés. Idős korban is gyengül az immunrendszer működése, ezért is gyakoribb ebben a korosztályban az övsömör előfordulása.

    Gyakori kérdések

    Bárányhimlő a várandósság alatt

    A bárányhimlős megbetegedés tekintetében a várandósság idejének két szakasza jelent nagyobb kockázatot a magzatra nézve. Az egyik a terhesség első 20 hete. Ebben az időszakban fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki, amely a szívet, az idegrendszert, a hallást, látást érintheti. A másik kritikus időszak a szülés körüli időszak. Amennyiben a fogékony várandós a szülés előtti 5 napban, vagy az anya a szülést követő 2 napban betegszik meg, az újszülöttnél igen súlyos lefolyású bárányhimlős megbetegedés jöhet létre. A szület utáni napokban elkapott fertőzés már kevésbé veszélyes a babára.

    Bővebben Bárányhimlő terhesség alatt

    A betegség megelőzése

    A bárányhimlő lappangási ideje miatt igen nehéz elkerülni a fertőzést és a járvány kialakulását, így a védőoltás jelenti az egyetlen hatékony megelőzési lehetőséget. A bárányhimlő elleni oltás a fertőzés esélyét jelentősen lecsökkenti, vagy a betegség sokkal enyhébb lefolyásban jelentkezik, a szövődmények megelőzhetők. Amennyiben nem biztos benne, hogy átesett-e már a bárányhimlő fertőzésen vagy nem, egy szerológiai vizsgálattal kimutatható.

    Bővebben Amit a bárányhimlő elleni oltásról tudni kell

    WEBBeteg logó

    Szerző: Dr. Kiss Csilla Márta gyermekgyógyász,
    Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.03.18 14:36, Megjelenés: 2017.11.07 14:55
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Reuma vagy köszvény?

    Reuma vagy köszvény?

    B. M., szakfordító

    A reumát és a köszvényt gyakran összekeverik. Mi köztük a különbség?

    Fekvőtámasz

    Fekvőtámasz

    S. F., fordító

    Az, hogy hány fekvőtámaszt tud csinálni, megmutatja keringési rendszere állapotát.

    Bárányhimlő felnőttkorban

    A bárányhimlő - bár ritkábban, mint gyermekkorban - felnőttkorban is előfordulhat. A betegséggel szemben csak azok védettek, akik gyermekként már átestek a fertőzésen, illetve jelentősen kisebb a fertőzés esélye azok körében, akik megkapták a bárányhimlő elleni védőoltást.

    A lepkehimlő tünetei, okai, kezelése

    A lepkehimlőt ötödik betegségnek vagy erythema infectiosumnak is nevezik. A fertőző betegség kórokozója a Parvovírus B19. A fertőzés főleg télen és tavasszal terjed, elsősorban az 5 és 15 év közötti gyerekek körében, de más életkorban is el lehet kapni. A betegség cseppfertőzéssel terjed (tüsszentéssel, köhögéssel) és akár kézfogással, érintéssel is el lehet kapni.

    Amit a bárányhimlő elleni oltásról tudni kell

    A bárányhimlő ellen csak védőoltással lehet hatékonyan védekezni. Mivel rendkívül fertőző, hosszú lappangási idővel rendelkező betegség, önmagában a higiénés szabályok betartása és a betegek elkerülése nem akadályozza meg a bárányhimlő járvány kialakulását.

    Kanyaró - Tünetek és szövődmények

    A kanyaró lázzal és kiütéssel járó fertőző megbetegedés, Magyarországon a kötelező oltásnak köszönhetően 2002 és 2016 között csak behurcolt esetek fordultak elő. A kanyaró elleni védőoltást először 12-15 hónapos korban kapják a gyermekek, majd az emlékeztető oltást 11 éves korban.

    Kiütéses gyermekkori betegségek

    A kiütéses betegségeket általában a fertőző betegségekhez kötik. Számos más betegség járhat azonban még kiütéssel, illetve olyan bőrelváltozással, melyek kiütések benyomását keltik. A tájékozódás megkönnyítése érdekében érdemes többfajta bőrelváltozást áttekinteni.

    Bárányhimlő terhesség alatt

    Várandósság idején minden kismama igyekszik megóvni a szervezetét a betegségektől, hiszen jó néhány közülük káros hatással lehet a fejlődő magzatra. Ilyen betegség a bárányhimlő is. A fertőzés ellen hatékonyan lehet védekezni védőoltással, ezért minden olyan nőnek ajánlott az oltás beadatása, aki gyermeket szeretne, és még nem esett át a fertőzésen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások