• A bárányhimlő tünetei és kezelése

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kiss Csilla Márta gyermekgyógyász, Dr. Árki Ildikó háziorvos

    A bárányhimlő (varicella) az egyik leggyakoribb, leginkább az őszi-téli szezonban tomboló járványos gyermekbetegség. Elsősorban zárt közösségben okoz járványt, ugyanis rendkívül fertőző: cseppfertőzéssel és légáramlattal terjed, de a használati tárgyak is közvetítik. A betegséget okozó vírus ellen 2019 őszétől kötelező a védőoltás.

    A bárányhimlő téma cikkei

    3/1 A bárányhimlő tünetei és kezelése
    3/2 A bárányhimlő elleni oltásról
    3/3 Bárányhimlő felnőttkorban

    Milyen betegség a bárányhimlő?

    A bárányhimlő vagy orvosi nevén varicella hólyagos, viszkető kiütéssel járó heveny fertőző betegség. Kórokozója a herpeszvíruscsoportba tartozó varicella zoster vírus (humán herpeszvírus-3), amely az övsömört (herpes zoster) is okozza.

    A lappangási idő 14 nap, de lehet ennél hosszabb is, leginkább a tünetek jelentkezése előtti néhány napban fertőző. Rendkívül ragályos a vírus, a fertőzés közvetlen érintkezés (használati tárgyak) és cseppfertőzés útján levegőn keresztül (köhögés, tüsszentés, beszéd) is terjed. A bárányhimlős beteg rövid jelenléte is elég a fogékonyak fertőzéséhez, így akik még nem estek át a betegségen vagy nem kaptak védőoltást, azok negyedórás egy helyiségben való tartózkodás esetén is megfertőződhetnek.

    A bárányhimlő során a fertőző időszak jellemzően két hét, a lappangási idő utolsó napjaitól (azaz már az első pöttyök megjelenését megelőzően), egészen a hólyagok pörkösödéséig tart.

    Az emberek többsége óvodás korában (3-5 évesen) átesik a bárányhimlőn és életre szóló védettséget szerez a vírus ellen, de sokan vannak, akik védőoltás nélkül nagyobb gyermekként vagy felnőttként lesznek betegek. Esetükben a betegség súlyosabb lefolyású, mint a kisgyermekeknél.

    Hirdetés

    A bárányhimlő tünetei

    Az egy-két napig tartó megelőző időszakban általános - náthára vagy influenzára emlékeztető - tünetek jelentkeznek: orrfolyás, fejfájás, levertség, hőemelkedés, láz lehetséges, bár - különösen kisgyermekeknél - előfordulhat az is, hogy a kiütések jelennek meg először. Láz, hőemelkedés általában a betegség kezdetén jelentkezik, de előfordulhat azon időszak alatt is, amíg újabb és újabb kiütések jelentkeznek. Az ennél későbbi szakaszban kialakuló magas láz szövődmények jele.

    Terjedése és kezdeti tünetei sok hasonlóságot mutatnak a rubeolával, azonban a kiütések eltérőek. Mivel utóbbi ellen régóta kötelező a védőoltás, a bárányhimlő jóval gyakoribb fertőzésnek számít hazánkban.

    A betegség lefolyása jellegzetes. A kiütések megjelenésének szakasza általában öt napig tart. Jellemző és diagnosztikailag fontos, hogy a kiütések bárányhimlő esetén nem egyszerre jelennek meg, több napon keresztül újabb hullámokban lepik el a bőrt, ezért egy időben  láthatóak a kiütések stádiumainak megfelelő különböző formák. A bőrt megtekintve láthatóak lehetnek kis rózsaszín vagy piros, viszkető pöttyök formájában jelentkező új kiütések, hólyagocskák, és a már pörkösödő kiütések is. Amennyiben bárányhimlő okozza a kiütéseket, a hólyagbenne eleinte víztiszta, később zavarossá válik és kisebb udvar veszi körül.

    A kiütések testszerte jelentkezhetnek, általában sűrűbbek az arcon, fejbőrön, törzsön, ritkábbak a végtagokon, de olykor a tenyereken, talpakon is láthatók. Nem ritka, hogy a garaton, a szájnyálkahártyán, nyelven, továbbá a nemi szervek nyálkahártyáján is láthatók hólyagok.

    A kiütések 2-3 héten keresztül tartanak: a hólyagok előbb pörkösödnek, majd nyomtalanul leszáradnak, mivel a kiütések a hám felső rétegét érintik. Előfordul, hogy hónapokig látható pigmenthiányos foltokat hagy maga után, vagy felülfertőződés esetén hegesedik. Amennyiben már csak pörkösödött, leszáradó kiütések láthatóak, a bárányhimlő nem fertőz.

    Bárányhimlő, rózsahimlő, kanyaró és skarlát
    A különböző betegségek kiütéseinek összehasonlítása

    Mit tegyünk, ha gyermekünk elkapta a bárányhimlőt?

    A bárányhimlő kezelése elsősorban ágynyugalmat, lázcsillapítást jelent. Maga a vírusfertőzés nem kezelhető, meg kell várni a kiütések leszáradását.

    A varicella lefolyása különböző, vannak enyhe esetek kevés kiütéssel, általános tünetekkel. A súlyos formákban az egész arc, fej tele van hólyagokkal és a láz igen magas, egyes esetekben a hólyagbennék véressé válik. Többgyermekes családokban a második-harmadik megbetegedés gyakran súlyosabb lefolyású. Ezekben az esetekben intenzívebb ágynyugalom és gyógyszeres kezelés szükséges.

    A viszketés okozta nyugtalanság miatt a viszketési ingert csökkentő szereket adhatunk a gyermekünknek. Viszketés elleni készítmények vény nélkül kapható formában is elérhetőek a patikákban. Ezek a készítmények belsőleg hatnak (pl. cseppek formájában, folyadékban elkeverve). A gyermekgyógyászok már nem javasolják a rázókeverékek alkalmazását, ugyanis a hólyagokat érő bármilyen készítmény növeli a bakteriális felülfertőződés esélyét.

    Korábban azt javasolták, hogy érdemes a bárányhimlőn minél korábban átesnie a gyermeknek, mivel ezzel megelőzhető a felnőttkorban kialakuló megbetegedés. Fontos azonban tudni, hogy a varicella gyermekkorban is járhat komoly szövődményekkel, ezért mindenképp javasolható a védőoltás beadása és a fertőzés elkerülése.

    További ápolási tanácsok

    • A gyermek ne fürödjön, hanem inkább zuhanyozzon, a bőrét óvatosan puha törölközővel törölje szárazra.

    • Ne menjen közösségbe, különösen kismamák, idősek, beteg emberek társaságát kerüljék, mert rájuk nézve a bárányhimlő végzetes lehet.

    • A kiütéseket ne kenjük be semmivel a viszketés ellenére sem, esetleg mentolos hintőporral lehet kezelni.

    • A körmöket le kell vágni és gondosan tisztán tartani.

    • Normál hőmérsékletű szobában, nem túl meleg takaróval célszerű betakarni a beteg gyermeket.

    • Lázat csillapíthatunk, ha szükséges. Gyermekkorban szaliciláttartalmú készítmények nem javasoltak.

    Bárányhimlős kisgyerek

    Milyen szövődményei lehetnek a bárányhimlőnek?

    A bárányhimlő szövődményei szerencsére ritkák, a betegek 2-6 százalékánál jelentkeznek. A gyermeket ennek ellenére ajánlatos beoltatni, mert nem tudjuk, ha a betegséget megkapja, az milyen formában zajlik majd le.

    A leggyakoribb szövődmény a bőrfertőzés kialakulása, amely tartósabb foltokat eredményezhet a bőrön. A viszketés, vakaródzás következtében gennykeltő baktériumokkal másodlagos bőrfertőzések alakulhatnak ki, próbáljuk megakadályozni gyermekünk vakaródzását.

    Szerencsére ritkán kialakuló szövődmény az agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás. Ez két típusban jelenhet meg. Az enyhébb forma a gyakoribb, amely a kisagyra lokalizálódik és járászavarral, remegéssel, szemtekerezgéssel (nystagmussal) jár, és utótünetek nélkül gyógyul. Jóval súlyosabb a teljes agyvelőgyulladás, ami  maradandó károsodást okozhat.

    Ritka szövődmény lehet a tüdőgyulladás, a májgyulladás és a Streptococcus baktériummal való felülfertőződést követő vesegyulladás. Előfordulhat szövődményként középfülgyulladás, ízületi és szívizomgyulladás is. A súlyos szövődmények és a halálesetek felnőttkorban gyakoribbak.

    A szövődményes eseteket antibiotikumokkal kell kezelni.

    Kései szövődmény: az övsömör

    A vírus gyógyulás után vagy védőoltás esetén sem tűnik el teljesen a szervezetből, hanem „megbújik” bizonyos idegrendszeri struktúrákban. Időnként azonban, elsősorban bizonyos környezeti tényezők (pl. stresszes életmód, legyengült immunrendszer, bizonyos gyógyszerhatások) hatására reaktiválódik, és adott idegi struktúrához tartozó területen - akár nagyfokú fájdalom kíséretében - létrehozza a jól ismert hólyagokat. Ez az övsömör. Idős korban is gyengül az immunrendszer működése, ezért is gyakoribb ebben a korosztályban az övsömör előfordulása.

    Bárányhimlő a várandósság alatt

    A bárányhimlő tekintetében a várandósság idejének két szakasza jelent nagyobb kockázatot a magzatra nézve. Az egyik a terhesség első 20 hete. Ebben az időszakban fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki, amely a szívet, az idegrendszert, a hallást, látást érintheti. A másik kritikus időszak a szülés körüli időszak. Amennyiben a fogékony várandós a szülés előtti 5 napban, vagy az anya a szülést követő 2 napban betegszik meg, az újszülöttnél nagyon súlyos lefolyású bárányhimlős megbetegedés jöhet létre. A születés utáni napokban elkapott vírus már kevésbé veszélyes a babára.

    Bővebben Bárányhimlő terhesség alatt

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A betegség megelőzése

    Lappangási ideje miatt igen nehéz elkerülni a fertőzést és a járvány kialakulását, így a védőoltás jelenti az egyetlen hatékony megelőzési lehetőséget. A bárányhimlő elleni oltás Magyarországon 2019 szeptemberétől kötelezően beadandó oltás kisgyermekek számára.

    Az oltás a fertőzés esélyét jelentősen lecsökkenti, vagy a betegség sokkal enyhébb lefolyásban jelentkezik, a szövődmények megelőzhetők. A védettség kialakítása gyermekek esetében sokkal kockázatmentesebb, mintha a gyermek átesik a fertőzésen és így tesz szert védettségre, továbbá ajánlott azon felnőttek számára is, akik korábban még nem betegedtek meg bárányhimlőben. Amennyiben nem biztos benne, hogy átesett-e már a bárányhimlő fertőzésen, egy szerológiai vizsgálattal kimutatható.

    Bővebben Amit a bárányhimlő elleni oltásról tudni kell

    WEBBeteg logó

    Szerzők: Dr. Kiss Csilla Márta gyermekgyógyász, Dr. Árki Ildikó háziorvos

    Módosítva: 2019.03.18 14:36, Megjelenés: 2017.11.07 14:55
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Hematológia

    Hematológia

    Dr. Soltész Annamária

    Esszenciális trombocitémiában a vérlemezkeszám nagyon megnő. Tünetek és kezelés.

    Bioritmus

    Bioritmus

    Dr. Kónya Judit

    A nem megfelelő bioritmus számos betegség forrása lehet, szívbetegséghez is vezethet.

    Bárányhimlő felnőttkorban

    A bárányhimlő - bár ritkábban, mint gyermekkorban - felnőttkorban is előfordulhat. A betegséggel szemben csak azok védettek, akik gyermekként már átestek a fertőzésen, illetve jelentősen kisebb a fertőzés esélye azok körében, akik megkapták a bárányhimlő elleni védőoltást.

    Amit a bárányhimlő elleni oltásról tudni kell

    A bárányhimlő ellen csak védőoltással lehet hatékonyan védekezni. Mivel nagyon fertőző, hosszú lappangási idővel rendelkező betegség, önmagában a higiénés szabályok betartása és a betegek elkerülése nem akadályozza meg a járvány kialakulását.

    Bárányhimlő terhesség alatt

    Várandósság idején minden kismama igyekszik megóvni a szervezetét a betegségektől, hiszen jó néhány közülük káros hatással lehet a fejlődő magzatra. Ilyen betegség a bárányhimlő is. A fertőzés ellen hatékonyan lehet védekezni védőoltással, ezért minden olyan nőnek ajánlott az oltás beadatása, aki gyermeket szeretne, és még nem esett át a fertőzésen.

    Tudnivalók a rózsahimlőről (rubeola)

    A rubeola egy könnyen terjedő, igen fertőző betegség, mely a test egész felületén megjelenő kiütésekkel jár, rózsahimlő néven is ismert. A betegség ellen kötelező kombinált védőoltás, az MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) nyújt védelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA