• A bárányhimlő tünetei és kezelése

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász, Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    A bárányhimlő az egyik leggyakoribb, leginkább az őszi-téli szezonban tomboló járványos gyermekbetegség. Elsősorban zárt közösségben okoz járványt, ugyanis rendkívül fertőző: cseppfertőzéssel és légáramlattal terjed, de a használati tárgyak is közvetítik. A betegségről Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász szakorvost kérdezte a WEBBeteg.

    A téma cikkei

    3/1 A bárányhimlő tünetei és szövődményei
    3/2 A bárányhimlő elleni oltásról
    3/3 Bárányhimlő felnőttkorban

    Milyen típusú betegség a bárányhimlő?

    A bárányhimlő vagy orvosi nevén varicella hólyagos kiütéssel járó heveny fertőző betegség. Kórokozója a herpeszvíruscsoportba tartozó Varicella zoster vírus (humán herpeszvírus-3), amely az övsömört (herpes zoster) is okozza (övsömör csak azokon alakulhat ki, akik korábban már átestek bárányhimlőn).

    A lappangási idő 14 nap, de lehet ennél hosszabb is. A fertőzés közvetlen érintkezés és cseppfertőzés útján levegőn keresztül is terjed. Rendkívül fertőzőképes a vírus. A varicellás beteg rövid jelenléte is elég a fogékonyak fertőzéséhez (akik még nem estek át a betegségen vagy nem kaptak védőoltást). A betegség során a fertőző időszak a lappangási idő utolsó napjaitól, már a kiütések megjelenését megelőzően, a hólyagok pörkösödéséig tart. A fertőzés leggyakrabban köhögéssel, tüsszentéssel, a légáramlat útján terjed, de a hólyagok tartalma (hólyagbennék) is közvetíti a fertőzést.

    Hirdetés

    Gyakori kérdések

    Gyakori kérdések 35 éves vagyok, jelenleg zajlik nálam a bárányhimlő. A későbbi esetleges övsömört el tudom-e kerülni védőoltással? Dr. Pék Tamás, infektológus szakorvos válasza az Orvos válaszol rovatban

    Elkaphatom-e az övsömört egy bárányhimlős gyerektől?


    Meddig véd a bárányhimlő elleni oltás?

    Melyek a bárányhimlő tünetei?

    Az egy-két napig tartó megelőző időszakban általános tünetek jelentkeznek. Orrfolyás, fejfájás, levertség, hőemelkedés, láz lehetséges, de különösen kisgyermekeknél fordulhat elő, hogy a kiütések jelennek meg először. Láz, hőemelkedés, általában a betegség kezdetén jelentkezik, de előfordulhat azon időszak alatt, amíg újabb és újabb kiütések jelentkeznek, ez általában öt napig tart. A későbbi szakaszban kialakuló magas láz szövődmény jele lehet.

    Jellemző és diagnosztikailag fontos, hogy a kiütések nem egyszerre jelennek meg, több napon keresztül újabb hullámokban lepik el a bőrt, ezért egy időben  láthatóak a kiütések fejlődési stádiumainak megfelelő különböző megjelenési formák. A bőrt megtekintve láthatóak lehetnek kis rózsaszín kiütések, hólyagocskák, és a már pörkösödő kiütések is.

    A hólyagbennék eleinte víztiszta, később zavarossá válik, és kisebb udvar veszi körül. A kiütések testszerte jelentkezhetnek, általában sűrűbbek az arcon, fejbőrön, törzsön, ritkábbak a végtagokon, de olykor a tenyereken, talpakon is láthatók.

    A kiütések 2-3 héten belül pörkösödnek és nyomtalanul leszáradnak, mivel a kiütések a hám felső rétegét érintik. Előfordul, hogy hónapokig látható pigmenthiányos foltokat hagy maga után, vagy felülfertőződés esetén hegesedik.

    Nem ritka, hogy a garaton, a szájnyálkahártyán, nyelven, továbbá a nemi szervek nyálkahártyáján is láthatók hólyagok.

    A különböző betegségek kiütéseinek összehasonlítása

    Mit tegyünk, ha gyermekünk elkapta a bárányhimlőt?

    Ilyenkor elsősorban ágynyugalomra van szükség, láz esetén lázcsillapításra. A viszketés okozta nyugtalanság miatt a viszketési ingert csökkentő szereket adhatunk a gyermekünknek.

    Hasznos Láz és lázcsillapítás gyermekkorban

    A varicella lefolyása különböző, vannak enyhe esetek kevés kiütéssel, általános tünetekkel. A súlyos formákban (amelyek különösen felnőtteknél gyakoriak) az egész arc, fej tele van hólyagokkal és a láz igen magas. Egyes esetekben a hólyagbennék véressé válik.

    Korábban azt javasolták, hogy érdemes a bárányhimlőn minél korábban átesnie a gyermeknek, mivel ezzel megelőzhető a felnőttkorban kialakuló megbetegedés. Fontos azonban tudni, hogy a bárányhimlő már gyermekkorban is járhat komoly szövődményekkel, ezért mindenképp javasolható a vírus elleni védőoltás beadása.

    További tudnivalók Amit a bárányhimlő elleni oltásról tudni kell

    A varicella (bárányhimlő) elleni oltás a fertőzés esélyét jelentősen lecsökkenti, vagy a betegség sokkal enyhébb lefolyásban jelentkezik, a szövődmények megelőzhetők. Beadását olyan fogamzóképes korú nők esetén is érdemes megfontolni, akik vérvizsgálattal igazoltan nem estek át a fertőzésen (a terhesség korai szakaszában a bárányhimlő súlyos magzati fejlődési rendellenességeket okozhat).

    További ápolási tanácsok, ha bárányhimlős a gyermek

    • A gyermek ne fürödjön, hanem inkább zuhanyozzon, a bőrét óvatosan puha törölközővel kell szárazra törölni.

    • A kis beteg ne menjen közösségbe, különösen kismamák, idősek, beteg emberek társaságát kerüljék, mert rájuk nézve a bárányhimlő végzetes lehet!

    • A kiütéseket ne kenjük be semmivel, esetleg mentolos hintőporral lehet kezelni.

    • A körmöket le kell vágni és gondosan tisztán tartani.

    • Normál hőmérsékletű szobában, nem túl meleg takaróval kell betakarni a beteg gyermeket.

    • Lázat csillapíthatunk, ha szükséges. Gyermekkorban szaliciláttartalmú készítmények nem javasoltak!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Milyen szövődményei lehetnek a fertőzésnek?

    A varicella szövődményei szerencsére ritkák. Viszketés, vakaródzás következtében gennykeltő baktériumokkal másodlagos bőr és a bőr alatti lágyrészek fertőzései alakulhatnak ki. Szerencsére ritka szövődmény az agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás. Ez két típusban jelenik meg. Az enyhébb forma a gyakoribb, amely a kisagyra lokalizálódik és  járászavarral, remegéssel, szemtekerezgéssel (nystagmussal) jár, és utótünetek nélkül gyógyul. Jóval súlyosabb a teljes agyvelőgyulladás, ami  maradandó károsodást okozhat.

    Ritka szövődmény lehet a tüdőgyulladás és a Streptococcus baktériummal való felülfertőződést követő vesegyulladás. Előfordulhat szövődményként középfülgyulladás, ízületi és szívizomgyulladás is. A szövődményes eseteket antibiotikumokkal kell kezelni. A gyermeket azért is ajánlatos bárányhimlő ellen beoltatni, mert nem tudjuk, ha a betegséget megkapja, az milyen formában zajlik le.

    Az övsömör felnőtt korban alakulhat ki azokon, akik korábban már átestek bárányhimlős megbetegedésen, a vírus ismételt aktiválódásakor. Erre akkor kerül sor, ha legyengül az immunrendszer, így az addig a gerincoszlop melletti idegdúcokban lappangó vírus ismét betegséget okoz. Az immunrendszer gyengülését a szervezetet ért stressz, vagy különböző betegségek, illetve kezelések is kiválthatják, mint például a daganatos megbetegedések, HIV-fertőzöttség, szteroidkezelés. Idős korban is gyengül az immunrendszer működése, ezért is gyakoribb ebben a korosztályban a herpes zoster (övsömör) előfordulása.

    Bővebben Ismerje meg részletesen az övsömör betegséget is!

    Bárányhimlő a várandósság alatt

    A bárányhimlős megbetegedés tekintetében a várandósság idejének két szakasza jelent nagyobb kockázatot a magzatra nézve. Az egyik a terhesség első 20 hete. Ebben az időszakban fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki, amely a szívet, az idegrendszert, a hallást, látást érintheti. A másik kritikus időszak a szülés körüli időszak. Amennyiben a fogékony várandós a szülés előtti 5 napban, vagy az anya a szülést követő 2 napban betegszik meg, az újszülöttnél igen súlyos lefolyású bárányhimlős megbetegedés jöhet létre.

    Bővebben Bárányhimlő, rózsahimlő, skarlát, kanyaró: a kiütéses gyermekkori betegségekről részletesen

    Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász

    Forrás:  WEBBeteg 
    Orvos szerzőink: Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász, Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Legutóbb frissült: 2017.11.07 17:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az övsömör tünetei és kezelése

    Az övsömör kialakulásáért ugyanazon vírus felelős, amely a bárányhimlőt is okozza - ez a Varicella zoster vírus. Övsömör csak azokon alakulhat ki, akik korábban már átestek bárányhimlőn.

    A lepkehimlő tünetei, okai, kezelése

    A lepkehimlőt ötödik betegségnek vagy erythema infectiosumnak is nevezik. A fertőző betegség kórokozója a Parvovírus B19. A fertőzés főleg télen és tavasszal terjed, elsősorban az 5 és 15 év közötti gyerekek körében, de más életkorban is el lehet kapni. A betegség cseppfertőzéssel terjed (tüsszentéssel, köhögéssel) és akár kézfogással, érintéssel is el lehet kapni.

    Kanyaró - Tünetek és szövődmények

    A kanyaró lázzal és kiütéssel járó fertőző megbetegedés, Magyarországon a kötelező oltásnak köszönhetően 2002 és 2016 között csak behurcolt esetek fordultak elő. A kanyaró elleni védőoltást először 12-15 hónapos korban kapják a gyermekek, majd az emlékeztető oltást 11 éves korban.

    Kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

    A bárányhimlő elleni vakcinákat várhatóan két részletben, 15 és 18 hónaposan, egy másik kötelező oltással egy időben kapnák meg a gyerekek - írja az mno.hu

    A terhesség alatt jelentkező kiütések és kezelésük

    A terhesség alatt felléphetnek fiziológiás bőrelváltozások, de kialakulhatnak a terhesség során bőrbetegségek is. Milyen tünetek fordulhatnak elő és hogyan kezelhetőek

    Kanyaró - Újabb megbetegedést észleltek

    Újabb kórházi dolgozó kapta el a kanyarót, így már 13 kanyarógyanús esetről tudnak a hatóságok - hangzott el az M1 reggeli műsorában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.