Májbetegségek bőrtünetei

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A máj megbetegedése esetén - kóroktól függően - megjelenhetnek általános panaszok, hasi diszkomfort, fájdalom, emésztőrendszeri tünetek, testsúlyváltozás, vizesedés, neurológiai, valamint pszichés tünetek is. Legszembetűnőbb elváltozások azonban a bőrtünetek.

Mivel a májunknak nagy a funkcionális tartaléka, valamint kiváló regenerációs képességgel rendelkezik, a májbetegségek gyakran csak későn produkálnak tüneteket, az alábbi elváltozások sokszor már előrehaladt állapotban jelentkeznek.

Sárgaság

A májbetegség kapcsán talán a legáltalánosabb tünet, ami szinte mindenki eszébe jut, az a sárgaság, más nevén icterus. Sárgaságot a szervezetben felhalmozódó epefesték (bilirubin) okozza. Normál esetben a bilirubin a vizelettel, illetve a széklettel távozik. A bilirubin fokozottan kötődik a kollagénben és elasztinben gazdag szövetekhez, mint például a bőrünk, valamint a szemünk ínhártyája, illetve a nyálkahártyák.

A szérumban mérhető normál bilirubinszint kétszeres emelkedése már a gyakorlott szemnek észrevehető, laikusok azonban csak kb. négyszeres bilirubinszint emelkedés esetén észlelik a sárgaságot. (Tapasztalat, hogy a legtöbb „sárga beteg” nem veszi észre magán, hogy besárgult. Általában hozzátartozója jelzi neki, így kerülnek orvoshoz.)

Bővebben A sárgaság okai

Kevésbé ismert elváltozások a bőrön

Azonban vannak kevésbé közismert tünetek, amelyek akár májbetegségekre is felhívhatják a beteg vagy a vizsgáló orvos figyelmét. Ilyenek például:

1. Felső testfélen megjelenő csillag- vagy póknaevusok. Ezek apró, maximum fél-egy centiméter nagyságú, elágazó kis értágulatok.

2. Tenyerek és talpak vöröses árnyalatú elszíneződése (erythema).

3. A bőr elvékonyodik, sérülékennyé válik.

4. Bőrviszketés, vakarásnyomok a testen. Amennyire általános tünetnek tűnik, annyira komolyan kell venni! Bizonyos autoimmun májbetegségekben évekkel megelőzheti a sárgaság kialakulását. Az időben megkezdett kezeléssel a májelégtelenség kialakulása lassítható, a májtranszplantáció sokáig elkerülhető.

5. Xanthelasma és xanthoma. Előbbi a felső és alsó szemhéj környékén, utóbbi inkább a végtagokon megjelenő kis zsírlerakódás. Szoros összefüggés mutatnak zsíranyagcsere zavarral, illetve a xanthelasma autoimmun májbetegség tünete is lehet.

6. A hónalj- és szeméremszőrzet ritkul.

7. Férfi betegekben figyelhető meg a kétoldali emlőmegnagyobbodás (gynecomastia). Ez a májelégtelenség következtében kialakuló hormonális eltérések (ösztrogéntúlsúly), illetve a májelégtelenség kezelésében használt egyik alap gyógyszercsoport, a spironolactonok egyik mellékhatása lehet.

8. A bőrön különböző méretű és kiterjedésű bevérzések jelennek meg. Ez a tünetcsoport is inkább előrehaladt májbetegségben figyelhető meg.

9. Az ujjak és körmök deformálttá válnak. Főleg a kezeken figyelhető meg, hogy az utolsó ujjperc kiszélesedik, rajta a körömlemez íve fokozódik. Ezt az elváltozást dobverő ujjnak és óraüveg körömnek nevezzük. Nem típusos elváltozás, kialakulása sok időt vesz igénybe, általában krónikus májbetegségben szenvedőknél találkozhatunk ilyen elváltozással.

10. Fokozott hasvíz (ascites) termelődés miatt a haskörfogat növekszik, így a hasfal bőre elvékonyodik. A köldök körüli kitágult vénás kollaterális hálózat nagyon szembe ötlővé válik (caput medusae).

11. A bőrpigmentáció megváltozása. Bizonyos genetikai hátterű betegségekben, mint a vasanyagcsere zavarát okozó haemochromatosis, illetve a rézanyagcserét érintő Wilson-kór esetében a szervezetben felhalmozódó vas és réz a bőr fokozott pigmentációjához vezet kezeletlen esetekben. Amennyiben a hasnyálmirigy endokrin (hormontermelő) funkciója is érintetté válik, akkor bronzdiabéteszről beszélünk, ami már a nevével is utal a bőr elszíneződésére.

Napjainkban, amikor a legtöbb képalkotó, illetve labordiagnosztika kis túlzással egy karnyújtásnyira van tőlünk, hajlamosak vagyunk háttérbe szorítani az alapos fizikális vizsgálat jelentőségét. Pedig egy részletes anamnézis felvétel és pusztán a szemünkkel, kezeinkkel végzett pár perces vizsgálat gyakran fél diagnózist adhat. A májbetegségek előfordulása nagyon gyakori, így ezen tünetek ismerete, felismerése az ellátást gyorsíthatja, a kórházon belüli helyes betegirányítást is segítheti.

Ez is érdekelheti Májfunkció - Milyen laborértékek informálnak a májműködésről?

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Felhasznált irodalom:

  • Kyungeh An et al: Integrative Review of Co-Occurring Symptoms Across Etiologies of Chroic Liver Disease and Implications for Symptom Management Research and practice (2015)
  • Ashaki D Patel et al.: Cutaneous Manifestations of Chroic Liver Disease (2020)
  • A Koulaouzidis et al.: Skin Manifestations of Liver Diseases (2007)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.