Anyajegyszűrés - Mire készülhet?

szerző: Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus - Anyajegyszűrő Központ
frissítve:

Az anyajegyek havonkénti önvizsgálata mindenkinek fontos, ez azonban nem váltja ki az évenkénti - egyeseknél még nagyobb rendszerességgel ajánlott - szakorvos által végzett anyajegyszűrést. Mikor forduljon orvoshoz és hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat?

Milyen gyakran ajánlott az anyajegyszűrés?

Évente egyszer - bizonyos rizikófaktorok esetén akár félévente is - mindenkinek javasolt ellenőriztetni a változásokat a bőrén, szakemberrel megnézetni az anyajegyeit. Melanoma esetén korai stádiumban felismerve és eltávolítva teljes gyógyulás várható. Sok esetben a szabad szemmel látható változások már meglehetősen durvák, és nagyobb valószínűséggel feltételezhetik, hogy elindult egy rosszindulatú folyamat. A bőrgyógyász által végzett szűrés korábban felismeri az esetleges rosszindulatú folyamatot.

Az orvosi szűréstől függetlenül havonta érdemes mindenkinek önvizsgálatot végeznie. Mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha az alábbi változásokat tapasztaljuk:
  • Megváltozik a színe vagy a pigmentációja egyenetlen lesz. Különféle árnyalatú barna és fekete keveredik pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.
  • Megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.
  • A korábbi mellett új, többitől eltérő anyajegy jelentkezik.
  • Az alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
  • Megváltozik a felszíne, korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.
  • Figyelmeztető jel a felmaródás vagy kisebesedés is, illetve az anyajegy vérzékenysége is.

Sokan tévesen vélik úgy, hogy a bőr felszínébe belesimuló anyajegyek ártalmatlanabbak, mint a kiemelkedő társaik, holott éppen ezekből alakulhat ki gyakran rosszindulatú daganat. Ezért mindenképp fontos, hogy az anyajegy színében, körvonalában bekövetkező változásokra is figyeljünk.

A melanoma az esetek egy részében már meglévő anyajegyből alakul ki, gyakran azonban az ép bőrön újonnan jelentkezik, ezért fontos az újonnan megjelenő anyajegyekre is figyelni.

Feltűnő elváltozás nélkül egy évnél gyakrabban ajánlott anyajegyszűrésre jelentkezni akkor, ha fennál a melanoma egy vagy több rizikófaktora: világos, könnyen leégő bőrtípus, anyajegyek nagy száma, családban előforduló bőrdaganat, továbbá ha valamely anyajegy rendszeres irritációnak van kitéve (pl. borotválkozás, melltartó, stb. miatt).

Orvoshoz fordulás

Az anyajegyek eltávolításának ideális időszaka az őszi-téli hónapok, mivel ilyenkor a kevesebb napsütés és a hideg időjárás kedvezőbb a sebgyógyulás szempontjából.

A kezelőorvos számára fontos információ, hogy a családban előfordult-e valamilyen bőrdaganat, esetleg nekünk volt-e korábban bármilyen elváltozás - pontosan milyen - a bőrünkön, amit el is kellett távolítani. A vizsgálat előtt jó, ha ezekre a kérdésekre felkészülünk, ha vannak, átnézzük a korábbi leleteinket.

A beszélgetést követően az anyajegyek vizsgálata a teljes testfelületen történik, hiszen a közhiedelemmel ellentétben melanoma nemcsak a napfénynek kitett testrészeken alakulhat ki, hanem a test bármely részén. Az orvos tehát a hajas fejbőr, az arc, a fül, nyak, törzs és a végtagok mellett a hónalj, talp és tenyér területét is alaposan áttanulmányozza.

Anyajegyszűrési módszerek

Az anyajegyek szerkezetében zajló változásokat arra alkalmas készülékkel, dermatoszkóppal lehet vizsgálni. Ez a készülék egy bőrre helyezett nagyító, amely vizsgálat közben megvilágítja az adott területet. Ennek továbbfejlesztett változata a video-dermatoszkóp, melynek során a dermatoszkópot összekötik egy számítógéppel, így ez a készülék már alkalmas arra, hogy az anyajegyekről képek is készüljenek. A legmodernebb készülék pedig már nem csak egyes anyajegyekről, hanem a teljes testfelületről készít képeket, és a szoftver alkalmassá teszi arra, hogy az egyes anyajegyek változásait az orvosnak külön is jelezze.

Dermatoszkópos anyajegyvizsgálat

A bőrgyógyászok több, mint tíz éve használják az úgynevezett dermatoszkópot az anyajegyek vizsgálatára, amely tulajdonképpen egy tízszeres nagyítást biztosító, bőrre helyezett mikroszkóp. A hámnak azt a rétegét világítja meg, amely szabad szemmel nem jól látható – így minden részlet jobban észlelhetővé válik. Az anyajegyek megközelítőleg 80 százalékánál elegendő is ez a fajta vizsgálat, ugyanis egy gyakorlott bőrgyógyász dermatoszkóp segítségével nagy biztonsággal meg tudja állapítani, hogy szükséges-e valamilyen további lépést tenni, vagy csupán jóindulatú pigmentációról van szó.

Videodermatoszkópos vizsgálat

A dermatoszkóphoz képest a számítógéppel összekötött kamera, azaz a videodermatoszkóp, még nagyobb felbontású képet tud adni, vagyis részletesebb vizsgálatra nyújt alkalmat. A másik nagyon fontos jellemzője, hogy ilyen módon rögzíthetők, dokumentálhatók az anyajegyek, így nyomon követhetőek a változások is. A dokumentációnak korábban csak korlátozottak voltak a lehetőségei, hiszen leggyakrabban írásban rögzítették az információkat az anyajegyekről, illetve egy fóliával átrajzolták a gyanús elváltozásokat és ehhez hasonlították a későbbi vizsgálatok során.

Egy számítógépes program lehetővé teszi a változások elemzését is, ha az anyajeggyel kapcsolatosan bármiféle gyanúra okot adó elváltozás tapasztalható. Még a számítógépes rögzítésben is óriási a szerepe az orvosi szaktudásnak, ugyanis nem szükséges minden egyes, problémamentes anyajegyet dokumentálni, csupán az előszűrés során gyanúsnak talált elváltozásokat. Vincze doktornő figyelmezet, hogy ennél a fázisnál sem szabad csak a program által automatikusan kiszámolt eredményekre hagyatkozni, feltétlenül szükség van a szakorvosi tapasztalatra is. Ugyanis a csupán a szakember által bevitt adatokat elemzi a gép, és bizonyos ponthatárokhoz hasonlítva határozza meg a rizikó mértékét.

Ahhoz, hogy az anyajegyek változásait pontosan dokumentálni tudjuk, nagyon lényeges, hogy a felvételek azonos körülmények - fényviszonyok és távolság - között történjenek. Erre jelen pillanatban egyedül a teljes testtérképes anyajegyvizsgálat nyújt lehetőséget, amelynél a képek minden esetben megadott távolságról, azonos, kék háttér előtt készülnek, ugyanolyan testhelyzetben az egyes testrészekről.

Mikor melyik szűréstípusra van szükség?

A csak dermatoszkóppal végzett vizsgálat hátránya, hogy nincs meg benne az összehasonlíthatóság lehetősége, vagyis ha a beteg évente találkozik az orvossal, akkor nem lehet megmondani, hogy az előzőekhez képest történt-e olyan változás az anyajegyekben, amely miatt esetleg külön odafigyelést igényel.

A videodermatoszkóp vizsgálatnál lehetőség van a képek tárolására, így azt a következő vizsgálatnál össze lehet hasonlítani az aktuális állapottal. Hátránya, hogy lassú, csak egyes anyajegyek vizsgálatára van lehetőség, így az orvosnak kell eldöntenie, hogy melyik anyajegyet érdemes rögzíteni, és melyiket nem. Így a következő vizsgálatnál csak bizonyos anyajegyeket lehet összehasonlítani és követni.

A teljes testtérképes anyajegyszűrés során, nevéből adódóan a teljes test felületéről készül digitális formában rögzített képanyag, így a beteg összes anyajegye dokumentált, bármikor előkereshető és összehasonlítható a későbbi vizsgálatok során. A dokumentációnak elsősorban nem akkor van nagy jelentősége, amikor valakinek 6-8 problémamentes anyajegye van, hanem ha adott esetben 100-150 anyajegy van a bőrön, esetleg a családban volt már rosszindulatú daganatos betegség. Ilyen körülmények között nagyon fontos tudni, melyik anyajegy változott és melyik az, amelyet el kell távolítani.

Azt, hogy csupán dermatoszkópos vagy számítógépes szűrésre van-e szükség, a lelkiismeretes orvos egy megtekintés után maga is javasolhatja. Vagyis ha talál olyan elváltozást, amely rögzítésre érdemes, nyilvánvalóan az utóbbit fogja ajánlani, amennyiben nincs ilyen, a dermatoszkópos felmérés után csupán a következő kontrollvizsgálat időpontjára tesz javaslatot.

Természetesen bárki bármikor élhet a számítógépes szűrés lehetőségével, hiszen megnyugtató lehet a tudat, hogy az állapotunkról rögzítés és pontos dokumentáció készül. Ez a rögzítés miatt természetesen hosszabb ideig is tart, mint a dermatoszkópos, így az anyajegyek számától függően a vizsgálatra 30-40 percet kell szánni.

Mi a teendő?
Az irritációnak kitett, vagy szabálytalan alakú anyajegyeknél akkor is az eltávolítást javasolják, ha nagy valószínűséggel nincs rosszindulatú daganat a háttérben. Az anyajegyeket célszerű a téli, kora tavaszi időszakban ellenőriztetni, mert ha indokolt valamelyiknek az eltávolítása, akkor jobb ezen túl lenni a nyári meleg előtt. Műtét után kötést kell viselni és az érintett területet a víztől is óvni kell, ezek elviselése sokkal kellemetlenebb a hőségben, mint hűvösebb időben. A sebgyógyulás a beavatkozás után 1-2 hétig tart, de még a következő egy hónapban is nagyon kell óvni a bőrünket. (Dr. Kuroli Enikő, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika patológus és bőrgyógyász szakorvosa)

Ez is érdekelheti Hogyan ismerhetőek fel a veszélyes anyajegyek?

dr. Vincze ildikó, bőrgyógyász-kozmetológusAnyajegyszűrő Központ
Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.