A latexallergia és tünetei

szerző: Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László - WEBBeteg
frissítve:

A teljes népességben a latexallergia 2-6 százalékra becsülhető, ugyanakkor az egészségügyben dolgozók körében előfordulása a 25 százalékot is elérheti. A tünetek akár olyan mindennapos használati tárgyakkal való érintkezés után jelentkezhetnek, mint a gumikesztyű, radír vagy esőkabát.

A latexallergia tünetei

A latexallergia legjellemzőbb tünete az érintkezés helyén kialakult bőrpír, kiütés, viszketés, a kontakt bőrgyulladás tünetei. Fokozott érzékenység esetén azonnali reakció jelentkezik: csalánkiütés (urticaria), szénanátha-szerű tünetek, kötőhártya-gyulladás. Ritkább esetekben bekövetkezhetnek súlyos allergiás reakciók is, úgymint a szívritmusemelkedés, remegés, mellkasi fájdalom, légzési nehézség, anafilaxiás sokk.

Latexallergia bőrreakcióA természetes latexből gyakran úgynevezett latexkeveréket is előállítanak. Az egyén allergiás lehet a latexre, annak keverékére, vagy mindkettőre.

Keresztreakciók latexallergia esetén

Bizonyos anyagok szerkezete nagyon hasonló, így amennyiben a szervezet allergiás reakciót mutat az egyik allergénnel szemben, előfordulhat, hogy egy másik, hozzá szerkezetileg hasonló anyag elfogyasztása, vagy a vele történt érintkezés után is jelentkeznek a tünetek. Ez a keresztreakció.

A latexallergiás betegek egyidejűleg érzékenyek lehetnek bizonyos ételekre, mint a banán, avokádó, amerikai mogyoró, alma, répa, zeller, papaya, kiwi, burgonya, paradicsom, dinnye, őszibarack, cseresznye, ananász, eper, málna, füge, szőlő, sárgabarack, szójabab, körte, rozs, golgotavirág, mogyoró, dió.

Kivizsgálás és kezelési lehetőségek

A latexallergia megállapítására alkalmazható bőrteszt (allergénkivonat elhelyezése a bőr felső rétegének megkarcolásával) vagy vérvizsgálat (szérum IgE-szint, specifikus IgE-vizsgálat). Bizonyos esetekben a túlérzékenység ún. patch teszttel mutatható ki (a hát bőrére tett allergénnel átitatott korong helyén létrejövő korai és késői reakció vizsgálata).

A latexallergia kezelésének egyetlen módja a latex tartalmú eszközök használatának mellőzése. Gyógymód nem ismert. Akut esetben vagy anafilaxiás roham kialakulásakor a kezelés a sokk esetén szükséges sürgősségi beavatkozást jelenti, természetesen szigorúan latexmentes felszereléssel.

Latex az egészségügyben és a hétköznapokban

A latex a gumigyártás alapanyaga. A gumit a gumifa (Hevea brasiliensis) kérgéből nyert tejnedvből állítják elő. Az anyag 1840-es felfedezése után 1927-ben számoltak be először latex érzékenységről

.A latex gyakori alapanyaga az egészségügyben használt eszközöknek. A műtétek során is használatos kesztyűk, az injekciós fecskendők, intubáló tubusok, katéterek és kesztyűk mellett számos egyéb eszköz tartalmazza.

A latexallergia így elsősorban az egészségügyi személyzet körében fordul elő a leggyakrabban, de a műtőben fellépő anafilaxia (súlyos, az életet is veszélyzetető allergiás reakció) 16,6%-ában is a latex szerepét igazolták. Ilyenkor hamarabb gondolnak egyéb okokra (gyógyszerek iránti érzékenység, aneszteziológiai reakció), mint a latexallergiára.

Ez részben a későbbiek szempontjából lényeges, hogy a beteg latex-szel való érintkezése ne ismétlődjön, másrészt az ellátás során újabb és újabb latex felhasználásával készült eszközök alkalmazása ronthatja a páciens állapotát.

A fogászati rendelő szintén műtőnek tekinthető, hiszen a beavatkozások során az orvosnak a gumikesztyű viselése kötelező és az a beteg nyálkahártyájával érintkezik, ezért ugyancsak előfordulhatnak a latexallergia enyhébb, vagy súlyosabb tünetei. A latex érzékenység a leggyakoribb az egészségügyi dolgozók között, de szintén foglalkozási ártalomnak számít fodrászoknál és élelmiszeripari dolgozóknál.

Latexet tartalmazó használati tárgyak
 • Condom (gumióvszer)
 • Cumi (etető cumi, játék cumi)
 • Elasztikus ruházati cikkek
 • Esőkabát
 • Kerekesszék alkatrészek
 • Konyhai gumikesztyű (mosogatáshoz, takarításhoz)
 • Léggömb, labda, sportszerek
 • Matrac
 • Papucs, cipő
 • Pelenka-ragasztószalagok
 • Ruha gumírozása
 • Telefonzsinór
 • Úszógumi

WEBBeteg összeállítás
Szerzők:
Dr. Brugós László tüdőgyógyász - WEBBeteg; Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász - Budai Allergiaközpont
Kép forrása: nhlbi.nih.gov

Cikkajánló

Női szívinfarktus
Női szívinfarktus

Mások is lehetnek a tünetek, mint férfiaknál.

Latexallergia
Latexallergia

Tünetei, kivizsgálása és kezelési lehetőségek.

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.