• Életmódtanácsok bipoláris zavarral küzdőknek

    Szerző: WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus

    A legtöbb, amit a bipoláris zavarral élő tehet állapota javításáért, az a megfelelő életmód, ami azonban az egyik legfontosabb tényező is egyben. Néhány egyszerű életmód-változtatással jelentős változás érhető el bipoláris zavarral élők életében, ami nagy mértékben segítheti a mindennapokat.

    Bipoláris zavarban szenvedni sokak számára stigmát jelent. Tény, hogy a betegség megváltoztatja az egyén életét, ami mellett sem a gyógyszerek szedését, sem pedig az orvosi és terápiás segítséget nem lehet elhanyagolni. Az egészségi állapotot meghatározó tényezőket azonban alapvetően négy csoportba szokták osztani, amely szerint az egészségünkért 27%-ban a genetika, 11%-ban az egészségügyi ellátó rendszer, 19%-ban a környezet és 43%-ban az életmód felelős. Arra, hogy a bipoláris zavart örököltük-e valamelyik rokonunktól vagy sem, viszonylag kevés befolyásunk van, ahogy általában a kórházak pszichiátriai ellátására és felszereltségére sem terjed ki a hatókörünk. Bár a környezetünk és a lakóhelyünk megválasztásában már valamivel nagyobb szerepünk lehet, ám sokszor e tekintetben is anyagi és egyéb korlátokhoz vagyunk kötve. A fentiekből is látszik, hogy a legtöbb, amit az egészségünkért és jelen esetben a bipoláris zavarral való együttélésért tehetünk, az egyben a legjelentősebb is: az életmód.

    Háttér Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

    A betegség megismerése, önmonitorozás

    Az első és legfontosabb lépés a tünetek és a betegség megismerése. Szakemberektől függetlenül a saját testét és tüneteit mindig az adott személy ismeri a legjobban. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell együttműködni a kezelőorvossal, de nyugodtan lehet jelezni, ha egy-egy tünet vagy gyógyszer mellékhatása túl erőssé válna, hiszen lehet, hogy mód van a változtatásra. Érdemes észrevenni az apró jeleket, mielőtt azok tovább fokozódnának és az egyes epizódok még súlyosabbakká válnának. Ebben hasznos technika lehet a naplózás vagy lista készítés az előző epizódok során tapasztalt tünetekről.

    Például depresszió esetén:

    • napközben is aludtam
    • idegesítettek az emberek
    • nem főztem.

    Mánia esetén:

    • gyorsabban beszéltem
    • állandóan éhes voltam
    • több könyvbe is belekezdtem.
    Hirdetés

    Alvás

    Míg depresszív epizódban megnövekedik, addig mániás epizódban csökken az alvással töltött órák száma. A túl sok és a túl kevés alvás egyaránt kedvezőtlen a betegség szempontjából. Éppen ezért fontos egyfajta napi rutinhoz alkalmazkodni, és minden nap nagyjából ugyanabban az időben kelni és feküdni. Nem javasolt váltott vagy éjszakai műszakban dolgozni, mert az teljesen felboríthatja az alvási szokásokat, ahogy az egész napos alvás is.

    Sokaknak különös nehézséget jelent az elalvás, így elalvás előtt kerülendő mind a tévénézés, mind pedig a telefon nyomkodása, hiszen a vibráló képernyő fokozhatja az ébrenlétet. Ezeket kellemes zenével, relaxációval, esetleg mandala színezéssel lehet helyettesíteni. Emellett néhány táplálkozási szokás is megfontolandó, amelyről a következő pontban lesz szó.

    Étkezés

    Általános igazság, hogy jól és egészségesen kell táplálkozni. Fogyasszunk kevés cukrot és kerüljük a magas zsír és szénhidrát tartalmú ételeket. Lefekvés előtt kifejezetten nem javasolt a cukros és szénsavas üdítők, valamint a kávé és a tea fogyasztása. A koffein tartalmú italok egyébként nem csak az alvásra, hanem a gyógyszerekre és a hangulatváltozásokra is kedvezőtlenül hatnak, ahogy az alkohol és a különböző drogok is. Ezzel szemben omega-3 zsírsavra szüksége lehet a bipoláris betegek idegrendszerének, így ennek szedése kifejezetten ajánlott.

    Fizikai aktivitás

    Sport esetében szintén a mértékletességen van a hangsúly. Depresszív epizódban az ember legszívesebben egész nap fel sem kelne az ágyból, ezzel szemben mániás epizódban gyakran úgy érezheti, hogy akár a végletekig is képes elmenni és még egy maratont is mindenféle felkészülés nélkül le tudna futni. Ebből kifolyólag inkább a lazább fizikai aktivitás javasolt, hiszen önmagában a sportnak rengeteg pozitív hatása ismert, így kedvező lehet az alvásra és az étvágyra is. Depresszív állapotban is törekedni kell arra, hogy az ember kimozduljon, például sétáljon egy fél órát, elmenjen a boltba vagy gyalog menjen fel a lépcsőn liftezés helyett.

    Dohányzás

    Bizonyos mentális zavarok esetén a dohányzás előfordulása jóval nagyobb mértékű. Nagyon fontos, hogy pszichiátriai betegségek esetében, így bipoláris zavarnál is, a dohányzásról való leszokást kizárólag stabil pszichés állapotban lehet elkezdeni pszichiáter szakorvos bevonásával. Ebből kiindulva a leszokási szándékot minden esetben konkrét tervezéssel és az adott kezelőorvossal kell egyeztetni.

    Stressz

    A stressz ugyancsak negatív hatással van a hangulatingadozásra. Természetesen a mindennapi apró idegességek és stresszforrások teljesen nem zárhatóak ki az életből, de néhány egyszerű légzésgyakorlat, relaxáció, meditáció, jóga vagy masszázs sokat segíthetnek abban, hogy könnyebb legyen ezekkel megbirkózni. Mániás fázisban kifejezetten nem javasolt zsúfolt, tömött, stimuláló helyekre menni, mint például a koncertek vagy a szórakozóhelyek. Érdemes végig gondolni azt is, hogy mik azok a stresszforrások, amik esetleg valahogy csökkenthetőek. Például: Megkérhetem a házastársamat/gyerekemet, hogy segítsen többet a házimunkában? Beszélhetek a főnökömmel, hogy kisebb felelősséggel járó munkát adjon nekem?

    Társas kapcsolatok

    Sokan a betegség miatt izolálódnak és magányossá válnak. Sokszor a családtagok és a barátok segíteni szeretnének, de nem tudják, hogyan. Bizonyos helyzetekkel megbirkózni azonban sokkal könnyebb akkor, ha van mellettünk valaki, akiben megbízunk. Ha a közvetlen környezetben éppen nincs is ilyen ember, akkor is léteznek támogató csoportok, ahol hasonló problémával küzdő emberek vannak vagy felkereshetünk egy egyéni terapeutát, akivel stresszkezelésen, illetve a családi és társas kapcsolatainkon is dolgozhatunk. Ezenkívül csatlakozhatunk templomi és önkéntes csoportokhoz, vagy elmehetünk valamilyen tanfolyamra is, ahol lehetőség van új embereket megismerni.

    Fontos cikkek a bipoláris zavarról

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina pszichológusForrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus

    Módosítva: 2020.07.20 20:33, Megjelenés: 2019.07.18 09:33
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    Az anorexia kezeléséről dióhéjban

    Az anorexia kezelésében a hazai gyakorlati irányelveket követjük, melyek a nemzetközi ajánlásokkal összhangban, a bizonyítékokon alapuló orvoslás jegyében készültek.

    A járvány pszichés zavarokat okozott az emberek többségénél

    A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt - derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.

    Bipoláris személy a családban

    Megfelelő tájékozódással, ismeretekkel és kezeléssel a bipoláris zavarban szenvedő betegek gyakorlatilag teljes életet élhetnek, melyben az illető családjának is fontos, segítő szerepe lehet. Ehhez elengedhetetlen az egyes epizódok felismerése, valamint néhány gyakorlati praktika is hasznunkra lehet.

    A bipoláris zavar kezelési lehetőségei

    Ma már korszerű gyógyszeres és pszichoterápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek akár teljes értékű életvezetést is lehetővé tehetnek, nélkülözhetetlen azonban a beteg együttműködésének megnyerése, valamint fontos szerep jut a hozzátartozóknak is.

    Pajzsmirigy-túlműködés is állhat a bipoláris zavar mögött

    A pajzsmirigy bár egy parányi szerv, ennek ellenére szinte az egész szervezet működésére hatással van. Túlműködése - akárcsak alulműködése - számtalan problémát okozhat, azonban a legújabb tanulmányok szerint a bipoláris zavarral és a szorongással is összefüggésbe hozható. Az összefüggésről Dr. Koppány Viktória, endokrinológus beszélt.

    Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

    A bipoláris zavart a köznyelv mániás depressziónak nevezi, és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a betegséget, mások az őrület szinonimájának tartják, ám ezek általános tévhitek.

    Sztárok betegségei 2011-ben

    A sztárok betegségei nem csak arra emlékeztetnek bennünket, hogy ők is csak emberek, de gyakran segítenek felhívni a figyelmet bizonyos egészségügyi problémákra is. Katalin hercegnő súlyproblémáitól Venus Wililams Sjögren –szindrómájáig összeszedtük 2011 legnagyobb figyelmet kapó celeb betegségeit.

    Terhesség és mániás depresszió

    Mindössze 10 évvel ezelőtt is az orvosok még azt javasolták a mániás depresszióban - más néven bipoláris zavar - szenvedő nőknek, hogy ne vállaljnak gyereket. Míg ez a gondolkodásmód mára már elavult, a bipoláris nők gyakran nehéz döntéssel szembesülnek terhességük alatt a gyógyszeres kezelést illetően.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások