• Nikkelallergia: fejfájás és fáradékonyság

        Szerző: Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus

        Hazánkban a lakosság 30 százaléka szenved a nikkelallergia tüneteitől, közöttük is különösen magas, mintegy 80-90 százalék a nők aránya. A nikkelallergia tüneteit számos, a hétköznapok során is használt eszközzel történő érintkezés is kiválthatja.

        Nikkelt tartalmazhatnak például nem csak egyes ékszerek, de övcsatok, rozsdamentes acélból készült tárgyak, pénzérmék, sőt akár a szemüvegkeretek és egyes kozmetikumok pl. szemhéjtus vagy hajfesték is.

        Hirdetés

        Kevesen tudják, hogy a nikkel allergia nem csak bőrtüneteket okozhat - hívja fel a figyelmet Dr. Balogh Katalin allergológus főorvos. Létezik egy, a nikkel allergiás betegeken jelentkező, általános tüneteket okozó „nikkel allergia szindróma”. Ez a tünetcsoport, amelyre jellemző lehet a hirtelen megjelenő kiterjedt csalánkiütés, kiterjedt ekcéma, sajátságosan bőrérintkezés nélkül alakul ki.

        A „nikkel allergia szindróma” tünetei

        A tünetek ebben az időszakban könnyen összetvéveszthetők a „tavaszi fáradtság” okozta panaszokkal, mivel a nikkel allergia is okozhat fejfájást, fáradékonyságot, vérszegénységet. Amennyiben a felsorolt tünetek mellett hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, étkezést követő fulladás, hasmenés, székrekedés is jelentkezik, mindenképpen gondolnunk kell nikkel allergiára is.

        Ez esetben ugyanis a tünetek okozója az étkezéssel bevitt nikkel, amely a tápcsatornából felszívódva hoz létre általános allergiás tüneteket. Számos, egyébként egészséges élelmiszer nikkeltartalma magas.

        Magas nikkeltartalmú élelmiszerek

        • Magasabb mint 1000µg/kg (mogyoró, zab, kakaó (csokoládé), paradicsom koncentrátum, lencse, mandula, dió).

        • 200-1000 µg/kg (fémedényben főzött ételek, spárga, káposzta és karfiol, bab és zöldbab, korpás kenyér, instant élesztő, margarin, kagyló, osztriga, krumpli, borsó, paradicsom , spenót, aszalt szilva).

        • 50-200 µg/kg (kajszibarack, homár, brokkoli, hagyma, kukorica, körte, mazsolaszőlő, avokádó, répa, fejes saláta, füge, gomba, hajdina, édesgyökér, hering, tea, rebarbara).

        A nikkelallergia diagnózisa és kezelése 

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A fenti listát látva, érthető, hogy a kizárásos diéta ez esetben nem lehet megoldás, mivel ezen élelmiszerek a beteg táplálkozásából való teljes száműzése egyrészt nehézségekbe ütközhet, másrészt hiányoznának az egészséges étrendből.

        Létezik a nikkelallergia szindróma általános tüneteitől szenvedők számára is egy olyan kezelés, amely szájon át, szigorúan ellenőrzött emelkedő dózisban adagolt nikkelt tartalmazó készítmény szedésével hozzászoktatja az allergiás beteg immunrendszerét az allergiás tüneteket kiváltó nikkel elviseléséhez.

        Ilyen típusú kezelést a pollen, atka és állatszőr allergiás betegek kezelésében is sikerrel alkalmazunk.

        A kezelés megkezdése előtt meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a panaszokat valóban nikkeltúlérzékenység okozza, szükséges tehát a nikkelallergia igazolása, és esetleg terheléses vizsgálattal bizonyítani a tünetek és a szájon át történő nikkelbevitel közötti összefüggést.

        Olvasson tovább! Allergia aloldalunkon az allergiáról

        (Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus)

        Legutóbb frissült: 2018.07.18 20:51
        • WEBBeteg.hu
      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások