A torokváladék-tenyésztés

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent: 2016.09.28.

A torokgyulladás és a mandulagyulladás bakteriális eredete torokváladék-tenyésztéssel igazolható.

Laboratóriumi vizsgálatok
1/4 A torokváladék tenyésztés
2/4 A hüvelyváladék tenyésztés
3/4 A vizelet- és széklettenyésztés
4/4 Körömkaparék vizsgálat és sebváladék tenyésztés

A torokgyulladást és a hozzá gyakran társuló mandulagyulladást többféle kórokozó okozhatja. A bakteriális eredet tenyésztéssel igazolható. Bár a fertőzéseket leggyakrabban vírusok okozzák, de ezek gyakran felülfertőződhetnek bakteriálisan vagy primer kórokozó is lehet baktérium.

A leggyakoribb bakteriális kórokozó a Streptococcus pyogenes, mely olyan szövődményeket okozhat, mint a vese hajszálér-gomolyagjainak gyulladása, szívproblémák, stb. A torokváladék-tenyésztést akkor végezzük, ha bakteriális torokgyulladás gyanúja áll fenn, vagy tüszős mandulagyulladás okozza a panaszokat.

Laboratóriumi vizsgálatok
Az orr- és a garatmandulák gyulladását vírus- és baktériumfertőzés okozza, leggyakrabban a felső légúti huruthoz, megfázáshoz kapcsolódik.
Mandulagyulladás

A vizsgálat egyszerű, kis pálcika segítségével törlést készítünk a nyálkahártyáról, majd a váladékot tenyésztik, és az antibiotikum-érzékenységét is vizsgálják.

A váladékból béta hemolizáló Streptococcus kimutatása, azonosítása és antibiotikum érzékenységének vizsgálata. A vizsgálat speciális előkészületet nem igényel, az eredmény néhány munkanap alatt elkészül.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk?

Foltos hajhullás Foltos hajhullás

Mi okozhatja? Milyen típusai vannak? Hogyan kezelhető?

Hogyan hatnak a köptetők?

A köhögés olyan reflexes folyamat, melynek célja, hogy a légutakba jutó idegen anyagokat, és a feleslegben termelt váladékot eltávolítsa onnan....

Fehér színű váladék jött a mandulámból! Mi okozhatja?

"Tisztelt Doktor úr! A mandulámból törmelékes, fehér színű darabkákat nyomkodtam ki. Mitől van ez, s mit lehet ellene csinálni? Súlyos?"...

Köhögés és köpetürítés - Mire utalhat a panasz?

A köhögés súlyosságának megítélésében az esetleg hozzá társuló mellkasi fájdalom, nehézlégzés és láz igazít el. Ha a köhögés köpetet is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.