A torokváladék-tenyésztés

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A torokgyulladás és a mandulagyulladás bakteriális eredete torokváladék-tenyésztéssel igazolható.

Laboratóriumi vizsgálatok
1/4 A torokváladék tenyésztés
2/4 A hüvelyváladék tenyésztés
3/4 A vizelet- és széklettenyésztés
4/4 Körömkaparék vizsgálat és sebváladék tenyésztés

A torokgyulladást és a hozzá gyakran társuló mandulagyulladást többféle kórokozó okozhatja. A bakteriális eredet tenyésztéssel igazolható. Bár a fertőzéseket leggyakrabban vírusok okozzák, de ezek gyakran felülfertőződhetnek bakteriálisan vagy primer kórokozó is lehet baktérium.

A leggyakoribb bakteriális kórokozó a Streptococcus pyogenes, mely olyan szövődményeket okozhat, mint a vese hajszálér-gomolyagjainak gyulladása, szívproblémák, stb. A torokváladék-tenyésztést akkor végezzük, ha bakteriális torokgyulladás gyanúja áll fenn, vagy tüszős mandulagyulladás okozza a panaszokat.

Laboratóriumi vizsgálatok
Az orr- és a garatmandulák gyulladását vírus- és baktériumfertőzés okozza, leggyakrabban a felső légúti huruthoz, megfázáshoz kapcsolódik.
Mandulagyulladás

A vizsgálat egyszerű, kis pálcika segítségével törlést készítünk a nyálkahártyáról, majd a váladékot tenyésztik, és az antibiotikum-érzékenységét is vizsgálják.

A váladékból béta hemolizáló Streptococcus kimutatása, azonosítása és antibiotikum érzékenységének vizsgálata. A vizsgálat speciális előkészületet nem igényel, az eredmény néhány munkanap alatt elkészül.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Agyrázkódás gyermekeknél Agyrázkódás gyermekeknél

Súlyos következményekkel járhat, ezért a gyermeket orvoshoz kell vinni.

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Egy hatékony módszer az ajakherpesz megelőzésére és kezelésére. (x)

Mi az oxigénszaturáció, és miről...

Az oxigéntelítettség vagy oxigénszaturáció azt az oxigénmennyiséget jelzi, amely a vörösvértestekkel együtt halad át a testen. A normál...

Diéta Crohn-betegségben szenvedőknek

A tápanyagok elégtelen felszívódása miatt a gyulladásos bélbetegségben szenvedők (például Crohn-betegség, colitis ulcerosa) gyakran alultápláltak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.