A torokváladék-tenyésztés

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

Bár a fertőzéseket leggyakrabban vírusok okozzák, ezek gyakran felülfertőződhetnek bakteriálisan, vagy akár a primer kórokozó is lehet baktérium. A torokgyulladás és a mandulagyulladás bakteriális eredete torokváladék-tenyésztéssel igazolható.

A torokgyulladást, és a hozzá gyakran társuló mandulagyulladást többféle kórokozó okozhatja. A legtöbb esetben vírusfertőzés áll a panasz hátterében, a torokfájás pedig néhány napon belül elmúlik kezelés nélkül is (kivéve esetleg azt a néhány vény nélkül kapható gyógyszert, amelyek segítenek enyhíteni a fájdalmat vagy kellemetlenségeket).

A torokváladék-tenyésztést akkor végezzük, ha bakteriális torokgyulladás/garatgyulladás gyanúja áll fenn (akár elsődlegesen, akár felülfertőződés eredményeként), vagy tüszős mandulagyulladás okozza a panaszokat. Indokolt lehet a gyanú, ha a gyulladás kezelésre sem enyhül, és specifikusan meg szeretnénk határozni a kiváltó kórokozót, és annak antibiotikumérzékenységét a kúra megkezdése előtt. A pontos diagnózissal elkerülhető a felesleges antibiotikumhasználat.

Mi a torokváladék-tenyésztés pontosan?

A torokváladék-tenyésztés egy klinikai diagnosztikus vizsgálat, amelyet mikrobiológiai tenyésztés, majd a tenyészeten végzett különféle antibiotikus teszt követ. Leggyakrabban a háziorvosok, vagy fül-orr-gégészek végzik a mintavételt, a tenyésztést pedig erre specializálódott laboratóriumok, labororvosok és asszisztensek.

A torokváladék-tenyésztés célja a fertőzést okozó organizmusok jelenlétének kimutatása a torokban. Például az A csoportba tartozó Streptococcus baktériumok (Streptococcus pyogenes) jelenléte a torokban kulcsfontosságú jele annak, hogy Ön bakteriális torokgyulladásban szenved. A Streptococcus pyogenes a leggyakoribb bakteriális kórokozó, amely olyan szövődményeket okozhat, mint a vese hajszálérgomolyagjainak gyulladása, szívproblémák, stb.

Milyen esetben van szükség a vizsgálatra?

A tenyésztést leggyakrabban a torokban előforduló bakteriális fertőzések diagnosztizálására használják. Ezek közé fertőzések közé tartozik többek között a torokgyulladás, a mandulagyulladás és az agyhártyagyulladás is. Egyéb, a vizsgálattal szintén pontosan igazolható betegségek: skarlát, reumás láz, gonorrhoea, diftéria, szamárköhögés.

Ha önnek torokfájása van, és kezelőorvosa arra gyanakszik, hogy torokgyulladása bakteriális eredetű, vagy a mandulagyulladást a mononukleózistól szeretné nagy bizonyossággal elkülöníteni, esetleg agyhártyagyulladás gyanúja áll fenn, torokváladék-tenyésztést rendelhet el. A vizsgálat eredményei és az antibiotikumrezisztencia labor általi meghatározása segítenek orvosának felállítani a pontos diagnózist és a kezelési tervet.

Természetesen magából a torokváladékból nemcsak baktériumok, hanem akár vírusok is azonosíthatóak. Ilyen esetben viszont nem mikrobiológiai tenyésztés követi a mintavételt (gondoljunk csak a COVID-fertőzés kapcsán a PCR-tesztre, vagy a COVID-19, illetve influenza gyorstesztekre), amelyekkel ezeket a gyakori vírusos fertőzéseket szintén lehet torokváladékból is azonosítani.

Orvosa általában torokváladék-tenyésztést rendel el, ha olyan tünetei vannak, amelyek bakteriális torokgyulladásra, vagy más, fentebb említett fertőzésre utalnak. A pirosság, a duzzanat és fehér csíkok vagy genny a mandulákon, valamint a szájpadláson lévő vörös foltok lehetnek ennek a fertőzésnek a jelei. Mivel ezek a jelek sok esetben nem jelzik egyértelműen, hogy a fertőzés vírusos, vagy bakteriális-e, ezért torokváladék mintavételre lehet szükség.

Streptococcus baktériumok
A streptococcus baktériumok nagyon fertőzőek, ezért is fontos, hogy korán felfedezzék a bakteriális eredetet. A levegőben lévő cseppekkel terjedhetnek, a fertőzött személy pedig könnyen továbbadhatja a baktériumokat, ha köhög, tüsszent, vagy ételt vagy italt fogyaszt. A baktériumok az ajtókilincsekről vagy más felületekről is felszedhetők, és átvihetők az orrba, a szájba vagy a szembe is. Folytatás: A streprococcusok okozta fertőzések

Így zajlik a torokváladék mintavétel

Hogyan készülhetünk fel a torokváladék mintavételre?

A vizsgálat előtt kerülni kell az antiszeptikus szájvizet. Tájékoztassa kezelőorvosát arról is, ha a mintavételt megelőzően bármilyen más okból antibiotikumot szedett, vagy antibiotikum tartalmú szopogató tablettát használt, mert ez befolyásolhatja a vizsgálati eredményeket.

Ha gyermeke esik át a vizsgálaton, készítse fel, kérje meg, hogy maradjon mozdulatlan, és nyugodt. Elképzelhető – főleg kisebbeknél –, hogy segítenie kell finoman visszatartani őket.

Hogyan történik a torokváladék mintavétel?

Orvosa arra fogja kérni, hogy nyissa ki a száját, és döntse hátra a fejét. Ha szükséges, kezelőorvosa nyelvlenyomó lapocot alkalmazhat. Ez segíthet orvosának abban, hogy jobban lássa a torka hátsó részét. Ezután néhány másodpercig steril vattacsomóval, vagy steril, pálcára rögzített vattával (tamponnal) dörzsöli át a torkát, a manduláját és minden más fájó területet. A tampon mintát vesz a torok hátsó részében termelődő váladékból.

Az orvos által gyűjtött mintát egy speciális, zselés anyagot (táptalajt) tartalmazó csőbe helyezi, és a laboratóriumba viszik.

Torokváladák mintavétel labor tenyésztéshez

Milyen érzés a torokváladék mintavétel?

Nincsenek kockázatok vagy szövődmények a torokváladék mintavételéhez kapcsolódóan. A teszt persze kellemetlen is lehet, és a garatreflex miatt pillanatnyi öklendezést is okozhat, de magának a mintavételnek nem szabad fájdalmasnak lennie, és csak néhány másodpercig tart. Úgy érezheti, hogy öklendeznie kell, amikor az orvos a steril vattapálcával áttörli a torkát, de ez normális.

Fontos, hogy próbáljon minél mozdulatlanabb maradni, és folyamatosan nyitva kell tartania a száját, hogy jó legyen a mintavétel. Ha nem sikerül, előfordulhat, hogy néhány baktériumot kihagynak, és előfordulhat, hogy a tenyésztés eredménytelen lesz, Ön pedig nem tudja megkapni a gyógyuláshoz megfelelő gyógyszert.

Tenyésztéses laboratóriumi vizsgálatok
1/4 A torokváladék-tenyésztés
2/4 A hüvelyváladék-tenyésztés
3/4 A vizelet- és széklettenyésztés
4/4 Körömkaparék vizsgálat és sebváladék-tenyésztés

Mennyi időn belül kaphatunk eredményeket, és mi következik belőle?

A laborba beérkező mintát a pácika segítségével egy szintén táptalajt tartalmazó kis, lapos „tányérra” (Petri-csészébe) kenik ki, amely lehetővé teszi a rajta lévő baktériumok növekedését. A mintában lévő baktériumok szaporodásának folyamatát baktérium kultúrának nevezzük. A tenyésztett mintán kémiai vizsgálatokat végeznek annak megállapítására, hogy vannak-e a tenyészetben káros baktériumok, és pontosan milyen típusú baktériumok vannak jelen.

Az eredmény körülbelül 2-5 napot vesz igénybe, mert eltart egy ideig, amíg a baktériumok elszaporodnak a laboratóriumban.

Ha orvosa úgy gondolja, hogy streptococcus fertőzése van, akkor a vizsgálat során hasonló mintavétellel streptococcus gyorstesztet is végezhet, mely azonnal megmutatja az eredményt. Ha azt mutatja, hogy streptococcus-fertőzése van, akkor szélesspektrumú antibiotikumot írhat fel. Ha a streptococcus gyorsteszt negatív, de a torokváladék-tenyésztés mégis streptococcusra, vagy más fertőzésre pozitív eredményt mutat, orvosa szükség esetén módosítja a kezelést.

A negatív toroktenyészet azt jelenti, hogy a torokban nincsenek fertőző baktériumok. Ha a teszt eredménye pozitív, az a baktériumok jelenlétét jelzi, az eredmények alapján pedig megállapítható, hogy mely baktériumok okozzák a fertőzést, és ennek megfelelően írhatja fel Önnek a szükséges gyógyszereket.

A bakteriális fertőzés kezelése érdekében orvosa valószínűleg antibiotikumot ír fel. A penicillin és az amoxicillin két gyakran felírt gyógyszer. Néhány fiatalabb gyermek nehezen nyelheti le a tablettát, vagy hányhat is, ezért szükség esetén a penicillint injekciós formában is be lehet adni.

Lásd még Torokfájás: mikor van szükség antibiotikumra?

Orvosa vény nélkül kapható gyógyszereket, például ibuprofént vagy acetaminofent is javasolhat a torokfájás enyhítésére, vagy a láz csökkentésére.

Torokfájással kapcsolatos kórképek kezelése

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.