Gonorrhoea (tripper, kankó) - Tünetek és kezelés

Dr. Gál Mónika
szerző: Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A gonorrhoea (más neveken tripper vagy kankó) a klasszikus nemi betegségek közé tartozó kórkép, a nemi szervek és a húgyutak gyulladásos megbetegedése. Kórokozója a gonococcus (Neisseria gonorrhoeae), melynek terjedése történhet szexuális érintkezéssel vagy anyáról gyermekére a méhlepényen át.

Tripper férfiaknál

A tripper tünetei általában férfiakon látványosabbak. A fertőzést követően 2-4 nap lappangási idő után égő érzés kíséretében húgycsőfolyás jelentkezik, ami kezdetben nyákos, majd fehér-gennyes jellegű, gyakorta társul mellé vizeletürítési fájdalom és spontán húgycsőégés, melyek oka a húgycső gyulladása. Az érintettek kis részében (4-5%) nem jelentkeznek tünetek, azonban a beteg fertőz, terjeszti a kórt.

Amennyiben nem kap kezelést a beteg, a 7-8 héten át változó intenzitással fennálló tünetek mérséklődnek, a folyamat idültté válik, esetleg ráterjedhet a további nemi szervekre, mellékhere-gyulladást, prosztatagyulladást okozva. Ez utóbbi különösen kényes, nehezen uralható és kezelhető állapot, melyet a bakteriális fertőzés megszűnését követően is maradványtünetek (gáttáji, ülési fájdalom, hidegérzékenység, a herékbe sugárzó tompa fájdalom) jellemeznek.

Tripper nőknél

A fertőzés nők esetében hosszabb lappangási idővel (több, mint egy hét) döntően enyhe tünetekkel, nehezebben észrevehető módon zajlik, az esetek ötödében a fertőzött egyén nem is észleli a fertőzés jeleit. Enyhe fájdalommal, gyakori vizeléssel járó húgycsőgyulladás jön létre, illetve a méhnyak gyulladása alakulhat ki, mérsékelt hüvelyi folyással.

Kezelés nélkül a nők esetében is idültté válik a folyamat. Komplikáció lehet a méhnyálkahártya gyulladása, a petevezetékek, a hashártya gyulladása, melyek később heges összenövéseket hátrahagyva gyógyulnak, a következményes szöveti eltérések azonban sterilitáshoz vezethetnek a petefészkek környezetének, valamint a petevezeték üregének elzáródása miatt.

Tünetek mindkét nem esetében

Mindkét nem esetében létrejöhet a mandula, a garat gyulladása, valamint a végbél érintettsége is, amennyiben a fertőzés orális/anális aktus során következik be.

Korábban, a Credé-féle fertőtlenítő (régen ezüst-nitrát, ma antibiotikumok) szemcseppek bevezetése előtt rettegett szövődmény volt a szülés során megfertőződött újszülött gennyes, akár hegesedéssel járó szemgyulladása (blenorrhoea neonatorum). A súlyos esetben teljes vakságot okozó betegség felnőtteknél is kialakulhat, a fertőzött váladék szembe jutása kapcsán.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kivizsgálás és kezelés

A tripper kórokozójaA kórokozó kimutatása tenyésztéssel történik a húgycsőből, illetve nőknél a méhnyakból vett kenetből, lehetőség van a kórokozó örökítő anyagának azonosítására PCR vizsgálattal, mely gyors és érzékeny módszer.

A gonorrhoea kezelése szájon át szedett antibiotikummal történik a lakhely szerint illetékes nemibeteg-gondozó intézetekben. Ehhez ingyen juthat hozzá a beteg. A gondozó intézetek a kivizsgálás és kezelés mellett felkutatják a lehetséges fertőzött partnereket, a fertőzési folyamat megállítása céljából.

Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos
Aktualizálta: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.