• Fiatalok betegsége: a reumás láz

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos

    A reumás láz nevű súlyos megbetegedés a szívet, az ízületeket, az idegrendszert és a bőrt érintheti. Napjainkban szerencsére egyre ritkábban fordul elő. A betegség leggyakrabban fiatal gyermekkorban és kamaszkorban - 6-15 év körül - lép fel, mindkét nemben egyforma gyakorisággal.

    A betegség kialakulásának oka egy baktérium (a béta-hemolizáló Streptococcus) által kiváltott immunválasz. Tehát nem maga a baktérium-fertőzés, hanem az annak eredményeként fellépő autoimmun reakció miatt jön létre a megbetegedés. Ennek az az oka, hogy a szívizomzat egyes fehérjéi nagyon hasonlítanak a baktérium egy bizonyos fehérjéjéhez, és ezért azt is megtámadják az immunrendszer sejtjei.

    Bővebben A Streptococcusok okozta fertőzések

    Hirdetés

    A reumás láz rendszerint valamilyen felső légúti bakteriális fertőzést - mandulagyulladást, torokgyulladást - követően, mintegy 2-3 héttel azután lép fel, másodlagos megbetegedésként.

    Milyen tünetei vannak a reumás láznak?

    A legfontosabb, minden esetben jelen levő tünet a láz, mely hiányában a betegség jelenléte megkérdőjelezhető. További tünetek a fejfájás, az izzadás, az ízületi gyulladás, mely a nagyobb ízületekben lép fel. Jellemző erre a gyulladásra, hogy vándorol egyik ízületről a másikra, hol a térd, hol a boka, hol a könyök- vagy csuklóízület válik meleggé, fájdalmassá, duzzadttá.

    A reumás láz a szívet sem kíméli, melynek később, néhány év múlva súlyos következményei lehetnek a billentyűk károsodása, hegesedése következtében.

    A betegség az egész szívet érinti, a szívbelhártyát, a szívizomzatot és a szívburkot is. Ennek megfelelően felléphet szívzörej, megjelenhetnek extra ütések (extraszisztolék), egyéb EKG eltérések, a szívultrahang kezdődő billentyű-elváltozásokat mutathat.

    Súlyos esetben a szív körül folyadékgyülem alakul ki, az üregek kitágulhatnak, szívelégtelenség is felléphet. A szívburokgyulladás miatt erős mellkasi fájdalmat is érezhet a beteg.

    A Jones-féle kritériumrendszer

    A diagnózis megkönnyítésére egy táblázatot (az úgynevezett Jones-féle kritériumrendszert) fejlesztettek ki, mely a tüneteket fő (major) és járulékos (minor) eltérésekre osztja. A fő tünetek közé tartoznak a szívérintettség (carditis), az ízületi gyulladás, az idegrendszeri érintettség (chorea minor), a bőr alatti reumás csomók, valamint az erythema marginatum.
    A minor tünetek a láz, az ízületi fájdalom, a gyorsult süllyedés, egy bizonyos EKG-eltérés (a megnyúlt PQ idő), és az, ha valakinek már volt reumás láza vagy reumás szívbetegsége. A reumás láz diagnózisa akkor valószínű, ha legalább két fő, vagy egy fő és két „kis” tünet jelen van.

    A reumás láz a bőrt és a bőr alatti kötőszövetet is gyakran érinti, így az esetek mintegy negyedében a bőr alatt úgynevezett reumás csomók alakulnak ki. Egyéb bőrelváltozások is létrejöhetnek, így az erythema nodosum, mely leginkább a lábszárak térd alatti részén létrejövő, vöröses-lilás színű, nyomásra érzékeny göböcskéket jelent. Az erythema marginatum szintén gyakori bőrtünete a betegségnek, jellegzetes, a törzsön megjelenő rózsaszínű bőrelváltozást jelent.

    Időnként mellhártyagyulladás is létrejöhet a betegség lefolyása során.

    A reumás láz jelenlétét bizonyító, viszonylag későn - több hónappal a felső légúti fertőzést követően - fellépő tünet a chorea minor, mely az idegrendszer érintettségére utal. A chorea minort onnan lehet felismerni, hogy a beteg - legtöbbször gyermek - mozgása egyre ügyetlenebb lesz, koordinálatlanabbá válik, mert nem képes összehangolni a finom mozgásokat. Elejti, összetöri a kezében levő tárgyakat (ceruzát, tányért), kilötyögteti a pohárban levő folyadékot, stb.

    A laboratóriumi eltérések is jellemzőek a betegségre: a süllyedés gyorsult, továbbá gyakori a vérszegénység.

    A szervezet a Streptococcus baktérium ellen antitesteket termel (például antistreptolizint), melyeket ki lehet mutatni a vérből, így pontosabbá, gyorsabbá tehető a diagnózis. Ugyanis a reumás láz diagnosztizálása nem mindig könnyű, hiszen sokféle tünete lehet a betegségnek, melyek közül nem mindegyik lép fel egyszerre minden betegben.

    Hogyan kezelhető a reumás láz?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A betegség kezelésében, a bakteriális fertőzés megszűntetésében a penicillin alkalmazása alapvető fontosságú. Minél korábban kezdik a terápiát, annál nagyobb esély van a szívbillentyűk épségének megőrzésére, hegesedésének megelőzésére.

    A láz és az ízületi gyulladás megszüntetésére acetilszalicilsavat (Aszpirint) kell szednie a betegnek.

    A reumás láz gyakran kiújul, ezért a panaszok megszűnését követően góckutatást kell végezni, a rossz fogakat, a begyulladásra hajlamos garatmandulát ajánlatos eltávolítani. Továbbá legalább tíz éven keresztül folytatni kell a penicillin-kezelést, de már csak kisebb adagban, havonta izomba adott injekció formájában.

    A billentyűk károsodásának, a billentyűhibák kialakulásának valószínűsége annál nagyobb, minél tovább áll fenn, és minél többször tér vissza a betegség. Emiatt nem lehet eléggé hangsúlyozni a gyógyulást követően is évekig tartó „profilaktikus”, azaz megelőző penicillinterápia fontosságát.

    Ha a billentyűk oly mértékben károsodtak, hegesedtek, zsugorodtak, hogy a szív működése már nem kielégítő (szívelégtelenség), akkor a folyamat már nem visszafordítható, ilyenkor már csak az operáció, a billentyűcsere az egyetlen lehetséges gyógymód.

    Dr. Soltész AnnamáriaForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Soltész Annamária

    Módosítva: 2017.12.10 13:21, Megjelenés: 2017.12.10 13:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Pollenallergia

    Pollenallergia

    B. M., szakfordító

    Ne higgye, hogy a nátha ártalmatlan! Tünetek, okok és kezelés.

    Az öregedés jelei ellen

    Az öregedés jelei ellen

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Enyhíthetőek a bőrrugalmasság elvesztésének látható jelei. 3 lépésben a bőr szépségéért. (x)

    Mire való a párakötés?

    A bőrbetegségek közül számos típus kezelhető viszonylag egyszerűen, külsőleg. A külső kezelés hatóanyag nélkül is gyógyító hatású lehet, ám az alapanyaghoz adott hatóanyag a bőrfolyamat jellegétől függően fokozhatja, gyorsíthatja az elérni kívánt hatást.

    Az ekcéma kiváltó okai és típusai

    Az ekcémák általában elhúzódó, vissza-visszatérő megbetegedések. A kiváltó ok tisztázása és a kezelés hosszadalmas. A kellemetlenségek a pácienseket türelmetlenné és orvosukkal szemben bizalmatlanná tehetik.

    Látóideg-gyulladások - A neuritis retrobulbaris

    Amikor a szemmozgást tompa vagy éles fájdalom is kíséri, és pár nappal később rohamos látásromlást is lehet tapasztalni, fennáll a neuritis retrobulbaris nevű betegség lehetősége. Jelentős javulás érhető el, ha a kórképet időben diagnosztizálják és megfelelően kezelik.

    A foglalkozási tüdőbetegség

    Nagyon sok olyan tüdőbetegséget okozó anyag létezik környezetünkben, amelyet munkánk során, munkánk miatt lélegezhetünk be. Az összes asztmás megbetegedés jelentős részét a foglalkozási asztma teszi ki.

    A hisztaminintolerancia

    A hisztamin nevű anyag a szervezetben a legnagyobb mennyiségben az úgynevezett hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődő és raktározódó vegyület. Ha a tároló sejtekből felszabadul az immunrendszer védelmi részeként, a gyulladás kialakításában van fontos szerepe.

    Milyen betegségre utalhat az égő fájdalom?

    A fájdalomnak számos formája ismert, egyik jellegzetes, gyakori típusa az égő fájdalom, melynek hátterében több betegség állhat. Ezek felderítésében sokat segít az égő fájdalom helyének, rendszerességének és súlyosságának pontos meghatározása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA