A hüvelyváladék tenyésztés

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Ha a hüvelyfertőzés kezelése sikertelen, vagy vegyes fertőzés valószínű, esetleg krónikussá vagy visszatérővé válnak a panaszok, akkor hüvelyváladék tenyésztésre van szükség.

Laboratóriumi vizsgálatok
1/4 A torokváladék tenyésztés
2/4 A hüvelyváladék tenyésztés
3/4 A vizelet- és széklettenyésztés
4/4 Körömkaparék vizsgálat és sebváladék tenyésztés

A hüvelyben számos mikrobiológiai ágens él, baktériumok, gombák. Ha a hüvelyben a normál flóra egyensúlya felborul, vagy külső fertőzés következtében szaporodnak el betegséget okozó baktériumok, protozoonok, illetve nagy számban lesznek jelen gombák, akkor hüvelyi váladékozás/folyás, fájdalom, viszketés, stb. jelentkezhet.

Sok esetben már a klinikai tünetek annyira jellegzetesek, hogy a fertőzés oka megállapítható, de előfordul, hogy nem sikeres a kezelés vagy vegyes fertőzés valószínű, krónikussá vagy visszatérővé válnak a panaszok, akkor hüvelyváladék tenyésztésre van szükség. (A terhesség során is el szokták végezni ezt a vizsgálatot, mert a hüvelyben lévő Streptococcus baktériumok felszálló fertőzés révén magzatburok-gyulladást, koraszülést okozhatnak.)

A vizsgálat fájdalmatlan, esetleg kis kellemetlen érzés tapasztalható, az eredmény néhány munkanap alatt elkészül. A kitenyészett kórokozó lehet baktérium, ilyen esetben az antibotikum-érzékenysége is meghatározható.

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

Módosítva: 2012.08.16 18:37, Megjelenés: 2012.08.16 18:37
Címkék: Hüvelyváladék
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Mi az oxigénszaturáció, és miről...

Az oxigéntelítettség vagy oxigénszaturáció azt az oxigénmennyiséget jelzi, amely a vörösvértestekkel együtt halad át a testen. A normál...

Diéta Crohn-betegségben szenvedőknek

A tápanyagok elégtelen felszívódása miatt a gyulladásos bélbetegségben szenvedők (például Crohn-betegség, colitis ulcerosa) gyakran alultápláltak...

Furcsa szagú hüvelyváladék - Az...

Előfordul,hogy hagyma szagú a hüvelyváladékom. Mi okozhatja ezt, mert egyéb panaszom nincsen? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.