• A hüvelyváladék tenyésztés

    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Ha a hüvelyfertőzés kezelése sikertelen, vagy vegyes fertőzés valószínű, esetleg krónikussá vagy visszatérővé válnak a panaszok, akkor hüvelyváladék tenyésztésre van szükség.

    Laboratóriumi vizsgálatok


    1/4 A torokváladék tenyésztés
    2/4 A hüvelyváladék tenyésztés
    3/4 A vizelet- és széklettenyésztés
    4/4 Körömkaparék vizsgálat és sebváladék tenyésztés

    A hüvelyben számos mikrobiológiai ágens él, baktériumok, gombák. Ha a hüvelyben a normál flóra egyensúlya felborul, vagy külső fertőzés következtében szaporodnak el betegséget okozó baktériumok, protozoonok, illetve nagy számban lesznek jelen gombák, akkor hüvelyi váladékozás/folyás, fájdalom, viszketés, stb. jelentkezhet.

    Sok esetben már a klinikai tünetek annyira jellegzetesek, hogy a fertőzés oka megállapítható, de előfordul, hogy nem sikeres a kezelés vagy vegyes fertőzés valószínű, krónikussá vagy visszatérővé válnak a panaszok, akkor hüvelyváladék tenyésztésre van szükség. (A terhesség során is el szokták végezni ezt a vizsgálatot, mert a hüvelyben lévő Streptococcus baktériumok felszálló fertőzés révén magzatburok-gyulladást, koraszülést okozhatnak.)

    Hirdetés

    A vizsgálat fájdalmatlan, esetleg kis kellemetlen érzés tapasztalható, az eredmény néhány munkanap alatt elkészül. A kitenyészett kórokozó lehet baktérium, ilyen esetben az antibotikum-érzékenysége is meghatározható.

    (WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

    Legutóbb frissült: 2012.08.16 18:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hgb - Mi okozhatja a normál tartománytól való eltérését?

    A Hgb (haemoglobin) a vörösvértestek alkotóeleme, mely az oxigén megkötéséért és annak szállításáért felelős. A vörösvértestek az oxigént a tüdőben veszik fel és a szövetekhez szállítják.

    Normális jelenség a hüvelyi folyás? - Az orvos válaszol

    Mióta menstruálok, folyással küszködöm. Két menstruáció között "átlátszós-fehér" a váladék, a havibaj elmúlta után pár nappal kezdődik és a következő vérzés előtt pár nappal múlik el. Középidőben általában kicsit erősebb. Ez normális jelenségnek számít? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Furcsa szagú hüvelyváladék - Az orvos válaszol

    Előfordul,hogy hagyma szagú a hüvelyváladékom. Mi okozhatja ezt, mert egyéb panaszom nincsen? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Intim higiénia gyermekkorban is

    Az egészségmegőrzés egyik legfontosabb eleme a megfelelő személyes higiénia, ami az intim területek tisztántartását is magába foglalja. Sok szülő azonban még mindig tabuként kezeli a témát, pedig megfelelő kommunikációval számos probléma megelőzhető lenne. A kellemetlen tünetekkel járó fertőzések akár gyermekkorban is megjelenhetnek, a nyári időszakban pedig még nagyobb eséllyel támadnak a kórokozók.

    Hüvelyfertőzés - Megéri orvoshoz fordulni

    Hüvelyfertőzésre mit ajánlatos használni? Valószínűleg nem gombásodás, de nem merek orvoshoz fordulni. Mik lehetnek a következményei, és mit használjak rá? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Magas baktériumszám a vizeletben - Mit tegyen a kismama?

    "22 éves kismama vagyok, a 33. hétben járok. Vizeletvizsgálat után orvosom felírt egy 5 napos antibiotikumos kúrát, akkor lement a baktérium szám 7000-re, de most megint 10000 felett van, és nagyon megijedtem." A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.