A hüvelyváladék tenyésztés

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Ha a hüvelyfertőzés kezelése sikertelen, vagy vegyes fertőzés valószínű, esetleg krónikussá vagy visszatérővé válnak a panaszok, akkor hüvelyváladék tenyésztésre van szükség.

Laboratóriumi vizsgálatok

1/4 A torokváladék tenyésztés
2/4 A hüvelyváladék tenyésztés
3/4 A vizelet- és széklettenyésztés
4/4 Körömkaparék vizsgálat és sebváladék tenyésztés

A hüvelyben számos mikrobiológiai ágens él, baktériumok, gombák. Ha a hüvelyben a normál flóra egyensúlya felborul, vagy külső fertőzés következtében szaporodnak el betegséget okozó baktériumok, protozoonok, illetve nagy számban lesznek jelen gombák, akkor hüvelyi váladékozás/folyás, fájdalom, viszketés, stb. jelentkezhet.

Sok esetben már a klinikai tünetek annyira jellegzetesek, hogy a fertőzés oka megállapítható, de előfordul, hogy nem sikeres a kezelés vagy vegyes fertőzés valószínű, krónikussá vagy visszatérővé válnak a panaszok, akkor hüvelyváladék tenyésztésre van szükség. (A terhesség során is el szokták végezni ezt a vizsgálatot, mert a hüvelyben lévő Streptococcus baktériumok felszálló fertőzés révén magzatburok-gyulladást, koraszülést okozhatnak.)

A vizsgálat fájdalmatlan, esetleg kis kellemetlen érzés tapasztalható, az eredmény néhány munkanap alatt elkészül. A kitenyészett kórokozó lehet baktérium, ilyen esetben az antibotikum-érzékenysége is meghatározható.

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

Módosítva: 2012.08.16 18:37, Megjelenés: 2012.08.16 18:37
Címkék: Hüvelyváladék
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Hemoglobin (Hgb) - Mi okozhatja a...

A Hgb (haemoglobin) a vörösvértestek alkotóeleme, egy olyan vastartalmú fehérjemolekula, mely az oxigén megkötéséért és annak szállításáért...

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a...

Furcsa szagú hüvelyváladék - Az...

Előfordul,hogy hagyma szagú a hüvelyváladékom. Mi okozhatja ezt, mert egyéb panaszom nincsen? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.