Jó-e a csípős paprika torokfájás ellen?

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus frissítve:

Egyre általánosabb vélekedés szerint a csípős fűszerek felveszik a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal, megtisztítják és felszabadítják a légutakat. De a fül-orr-gégészek szerint ez nem biztos, hogy így van.

Közkeletű vélekedés, hogy egy tányér csípős babétel, vagy egy tüzes indiai curry-s fogás csodákat művel, egyszóval a pikáns ételek megoldást jelentenek, ha kapar vagy fáj a torkunk. Sokan egyfajta léggúttísztítónak látják a chilit és társait, melyek elpusztítják a különböző kórokozókat. De prof. Michael Deeg, a Német Fül-orr-gégész Szakorvosok Egyesületének tagja szerint ez tévedés. Aki ezt a módszert alkalmazza, csupán becsapja a szájüregében található érzőidegeket: a csípősség elnyomja a torokfájást, de nem szünteti meg azt – mondja Deeg.

A hatás a chili- és egyéb csípős paprikákban, fűszerekben megtalálható kapszaicinnek köszönhető, melyet 1876-ban fedeztek fel. A kapszaicin színtelen, szagtalan anyag, vízben oldhatatlan (ezért nem segít, ha a paprika csípését vízivással próbáljuk enyhíteni).

Az enyhülés csak átmeneti

Csípős étel, fűszer fogyasztása után több folyamat indul el a szervezetben: endorfin, azaz "boldogsághormon" szabadul fel, mely kellemes érzést okoz, ezenkívül a kapszaicin idegvégződésekre gyakorolt hatása miatt a torok, a szájüreg és a garat egy időre érzéketlenné válik, ezért tapasztalható a fájdalom enyhülése. Rövid idő elteltével azonban ez a hatás elmúlik, s a fájdalom visszatér.

WEBBeteg logó WEBBeteg
Forrás: focus.de
Lektorálta: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.