Jó-e a csípős paprika torokfájás ellen?

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus frissítve:

Egyre általánosabb vélekedés szerint a csípős fűszerek felveszik a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal, megtisztítják és felszabadítják a légutakat. De a fül-orr-gégészek szerint ez nem biztos, hogy így van.

Közkeletű vélekedés, hogy egy tányér csípős babétel, vagy egy tüzes indiai curry-s fogás csodákat művel, egyszóval a pikáns ételek megoldást jelentenek, ha kapar vagy fáj a torkunk. Sokan egyfajta léggúttísztítónak látják a chilit és társait, melyek elpusztítják a különböző kórokozókat. De prof. Michael Deeg, a Német Fül-orr-gégész Szakorvosok Egyesületének tagja szerint ez tévedés. Aki ezt a módszert alkalmazza, csupán becsapja a szájüregében található érzőidegeket: a csípősség elnyomja a torokfájást, de nem szünteti meg azt – mondja Deeg.

A hatás a chili- és egyéb csípős paprikákban, fűszerekben megtalálható kapszaicinnek köszönhető, melyet 1876-ban fedeztek fel. A kapszaicin színtelen, szagtalan anyag, vízben oldhatatlan (ezért nem segít, ha a paprika csípését vízivással próbáljuk enyhíteni).

Az enyhülés csak átmeneti

Csípős étel, fűszer fogyasztása után több folyamat indul el a szervezetben: endorfin, azaz "boldogsághormon" szabadul fel, mely kellemes érzést okoz, ezenkívül a kapszaicin idegvégződésekre gyakorolt hatása miatt a torok, a szájüreg és a garat egy időre érzéketlenné válik, ezért tapasztalható a fájdalom enyhülése. Rövid idő elteltével azonban ez a hatás elmúlik, s a fájdalom visszatér.

WEBBeteg logó WEBBeteg
Forrás: focus.de
Lektorálta: Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Hangonyi Csilla

Dr. Hangonyi Csilla

Tüdőgyógyász, allergológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Tárnok Ildikó

Dr. Tárnok Ildikó

Allergológus, Pulmonológus, Immunológus

Budapest

Cikkajánló