Baktériumsejt

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

A baktériumok és az antibiotikumok

A prokarióta baktériumsejt plazmáját sejthártya veszi körül, plazmájában az örökítőanyag szabadon helyezkedik el, nincs körülhatárolva. A baktériumokat kívülről sejtfal veszi körül, néhány fajnál ezen kívül még nyálkás burok is van. Csillók segítségével sok baktérium aktív mozgásra is képes. Osztódással szaporodnak.

A antibiotikum felfedezője A. Flemming angol orvos, aki a Peniccillium notatum nevű faj baktériumot gátló anyagát penicillinnek nevezte el. A gyógyszergyártásban azóta számos antibiotikumot termelő gombafajt használnak. A gombák anyagcseretermékei meggátolják a baktériumok szaporodását. A penicillin mellett ismert antibiotikum még például a streptomocin és a neomicin.

A baktériumsejtek sejtfallal vannak körülvéve, melyek különböző cukormolekulák kapcsolódásával jönnek létre. A penicillinek és az ezzel rokon  antibiotikumok (cefalosporinok) hatásmechanizmusa abban áll, hogy a baktériumok sejtfal-építő enzimjét megbénítják, így nem jön létre a sejtfal. A baktériumok sejtfal hiányában elpusztulnak, mivel nem védi őket semmi a külvilággal szemben.

A penicillinek és a cefalosporinok elpusztítják a baktériumokat, az ilyen antibiotikumokat baktericidnek nevezik.

Minden típusú antibiotikumra jellemző, hogy hatásának kifejtése során nem csak a káros baktériumokat pusztítja el, hanem a szervezetünk számára jótékony baktériumokat is.