• Baktériumsejt

    Baktériumsejt

    A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

    A baktériumok és az antibiotikumok

    A prokarióta baktériumsejt plazmáját sejthártya veszi körül, plazmájában az örökítőanyag szabadon helyezkedik el, nincs körülhatárolva. A baktériumokat kívülről sejtfal veszi körül, néhány fajnál ezen kívül még nyálkás burok is van. Csillók segítségével sok baktérium aktív mozgásra is képes. Osztódással szaporodnak.

     

    A antibiotikum felfedezője A. Flemming angol orvos, aki a Peniccillium notatum nevű faj baktériumot gátló anyagát penicillinnek nevezte el. A gyógyszergyártásban azóta számos antibiotikumot termelő gombafajt használnak. A gombák anyagcseretermékei meggátolják a baktériumok szaporodását. A penicillin mellett ismert antibiotikum még például a streptomocin és a neomicin.

     

    A baktériumsejtek sejtfallal vannak körülvéve, melyek különböző cukormolekulák kapcsolódásával jönnek létre. A penicillinek és az ezzel rokon  antibiotikumok (cefalosporinok) hatásmechanizmusa abban áll, hogy a baktériumok sejtfal-építő enzimjét megbénítják, így nem jön létre a sejtfal. A baktériumok sejtfal hiányában elpusztulnak, mivel nem védi őket semmi a külvilággal szemben.

     

    A penicillinek és a cefalosporinok elpusztítják a baktériumokat, az ilyen antibiotikumokat baktericidnek nevezik.

     

    Minden típusú antibiotikumra jellemző, hogy hatásának kifejtése során nem csak a káros baktériumokat pusztítja el, hanem a szervezetünk számára jótékony baktériumokat is.

     

    Antibiotikum és fogamzásgátló>>

    Az antibiotikumok felborítják a bélflóra egyensúlyát>>

    Az antibiotikumok nem csak jótékony hatásairól>>

    Szedhető-e probiotikum antibiotikummal együtt?>>

    Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok>>

    Probiotikumokról a WEBBetegen>>


   • Hirdetések
   • Cikkajánló

    Bőrgomba

    Bőrgomba

    Dr. Kónya Judit

    A bőrgomba diagnosztizálása, kezelése és megelőzése.

    Nem lát élesen?

    Nem lát élesen?

    Dr. Árvay Anita

    Unja már a szemüveget és a kontaktlencsét? Megoldás lehet a lézeres szemműtét! (x)

    A tüdőgyulladás kezelése

    A tüdőgyulladás kezelése és annak sikeressége függ annak típusától, a beteg korától és életkörülményeitől. Összeállításunkból mindent megtudhat.

    Skarlát - Tünetek és kezelés

    A skarlát (régebbi nevén vörheny) egy bakteriális fertőzés, ami a test jelentős részét beborító vörös kiütések formájában jelentkezik. A betegség cseppfertőzéssel és kontakt úton terjed. A legtöbb esetben súlyos, 2-4 napos lappangási idő után kialakuló betegséget torokfájás, valamint láz kíséri.

    Antibiotikumok okozta bélgyulladás

    Az antibiotikumok a bélben található normális baktériumflóra megbontása és más mechanizmusok révén gyakran okoznak hasmenéssel járó gyulladásos bélbetegséget. A lefolyás az enyhétől a nagyon súlyosig a legkülönbözőbb lehet.

    A Crohn-betegség kezelése - Mi a teendő?

    A Crohn-betegség kezelése elsősorban gyógyszeresen történik, bizonyos esetekben azonban műtéti beavatkozásra van szükség. A megfelelő kezelés segítségével a Crohn-betegségben szenvedők képesek a rendes napi életvitelre.

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző baktériumok örökítő anyagaiban is azokat a változásokat, melynek következményeként mára multi drug rezisztens kórokozókról, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, szuperbaktériumokról beszélhetünk, mely az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

    Probiotikumok - A barátságos baktériumok

    A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet az ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.

    Harc a baktériumok ellen

    A baktériumok csak néhány mikrométer átmérőjű egysejtű élőlények, mégis ha a betegséget okozó fajtáik megtámadják a szervezetünket, súlyos, kezelés nélkül akár halálos betegségeket is tudnak okozni.