Skarlát - Tünetek, a betegség lefolyása és kezelése

Dr. Árki Ildikó
szerző: Dr. Árki Ildikó, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

A skarlát (régebbi nevén vörheny) egy bakteriális fertőzés, ami a test jelentős részét beborító vörös kiütések formájában jelentkezik. A betegség cseppfertőzéssel és kontakt úton terjed. A legtöbb esetben súlyos, 2-4 napos lappangási idő után kialakuló betegséget torokfájás, valamint láz kíséri.

Az egykor súlyos gyermekbetegség ma már antibiotikummal könnyedén gyógyítható, ám ha kezeletlen marad, akkor a szívet, vesét és más szervek működését befolyásoló súlyos problémákat is okozhat. A skarlát főleg a hideg évszakban jelentkezik, és leggyakrabban az 5-15 év közöttieket érinti. Sok fertőző gyermekbetegséggel ellentétben többször is el lehet kapni, hiszen nem alakul ki életre szóló védettség a skarlátot okozó Streptococcus pyogenes baktériummal szemben.

A skarlát lappangási ideje 2-4 nap, általában a torkon át, ritkább esetekben gyógyuló sebeken keresztül jut be a szervezetbe. A baktériumok a behatolás helyén elszaporodnak, toxin termelődik, majd kialakulnak a tünetek.

Hogyan ismerhető fel a skarlát?

Skarlát - Vörös kiütések a mellkason és a felkarokon

A skarlát jellegzetes tünetei:

 • vörös kiütés: Tapintása smirgliszerű, kinézete a napégéshez hasonló, nyomás hatására a vörös bőr kifehéredik. A kiütések tipikusan a törzset és a végtagokat érintik, de az is előfordul, hogy a tünetek csak az ágyék, a hónalj, a könyök és a térdhajlat bőrén jelentkeznek. Az elváltozás nem okoz viszketést, általában egy hétig tart, majd ezek elmúltával a kiütéssel érintett bőr hámlani kezd.
 • málnanyelv: Vörös, göröngyös nyelv, melyet a betegség korai fázisában fehér bevonat borít.
 • arcpír: A kipirosodás száj körüli sápadtsággal társul.
 • torokgyulladás: Apró bevérzések, sárgás-vörös pír, gennyes (tüszős) mandulák jellemzőek.

A skarlát egyéb kísérő tünetei:

 • torokfájás: A nyelés nehézkessé válik, valamint étvágytalanság is kialakulhat.
 • magas láz: 38-40 fokos testhőmérséklet, amit hidegrázás is kísérhet.
 • hasfájás: Hányingerrel és hányással is társulhat.
 • nyirokcsomó-megnagyobbodás: Az állkapocsszögletben elhelyezkedő nyirokcsomók megduzzadnak.
A különböző kiütéses betegségek kiütéseinek összehasonlítása
A különböző kiütéses betegségek kiütéseinek összehasonlítása

A skarlát diagnosztizálása és kezelése

A tünetek alapján a skarlát általában könnyedén felismerhető, kevésbé egyértelmű esetekben a garatváladék vizsgálata is szükséges lehet. A kitenyésztett baktériumok (rendszerint a más betegségekért is felelős, a Streptococcusok közé tartozó S. pyogenes) és a fennálló tünetek összevetésével már biztosan felállítható a kórkép.

A skarlát diagnosztizálása után az orvos antibiotikumot (elsősorban penicillint, az arra érzékenyek számára pedig hasonlóan hatékony készítményt) ír fel. A gyermeknek a kezelés alatt végig szednie kell a gyógyszert, mert az orvos utasításának figyelmen kívül hagyása esetén előfordulhat, hogy a fertőzés oka nem szűnik meg teljesen.

A skarlát akár gyógyszerek alkalmazása nélkül is elmúlhat, de a késői szövődmények előfordulása kezeletlen esetekben gyakoribb. A magas láz általában 3-5 nap után alábbhagy, és a kiütések is egy bő hét alatt eltűnnek. A betegség lefolyása alatt kialakulhatnak szövődmények: tályogképződés a mandulák körül, középfülgyulladás. Késői szövődmény, utóbetegség az antibiotikumos kezelés bevezetése óta nagyon ritka, de előfordulhat a reumás láz - amely a szívet, idegrendszert, ízületeket, és a bőrt érintő megbetegedés -, valamint a vesegyulladás. A betegség szakszerű kezelését tehát a tünetek jelentkezésekor el kell kezdeni, és a szövődmények elkerülése érdekében tíz napon keresztül folytatni kell!

A folyadék pótlására, a fájdalom- és a láz csillapítására fokozottan oda kell figyelni, hiszen a torokfájás következtében nehézkessé válik a táplálékbevitel, a magas láz miatt pedig fokozottan fennáll a kiszáradás veszélye.

A második naptól kezdve a szakszerűen kezelt beteg már nem tekinthető fertőzőnek, kezelés nélkül viszont csak a harmadik hét után válik fertőzésmentessé.

Van lehetőség a skarlát megelőzésére?

A skarláttal szemben védőoltás nem áll rendelkezésre, tehát a leghatékonyabb megelőzési stratégiák ugyanazok, mint általában a fertőzések ellen:

 • Sajátítsa el a gyermek a helyes kézmosást!
 • Tanítsa meg neki, hogy sose egyen vagy igyon más után, és ne ossza meg a poharát, evőeszközét másokkal!
 • Mondja el gyermekének, hogy megakadályozhatja a kórokozók terjedését, ha köhögésnél, tüsszentésnél eltakarja a száját!

A skarlátos gyermek poharait, edényeit és játékait forró, mosogatószeres vízben vagy mosogatógépben mossa el!

Házi praktikák

Néhány házi praktikával csökkentheti gyermeke fájdalmát:

 • Láz- és fájdalomcsillapításra használjon ibuprofen vagy paracetamol tartalmú készítményt.
 • A sós vizes gargarizálás enyhíti a torok fájdalmát.
 • A párásítás szintén kedvezően hat a kellemetlen tünet enyhítésére.
 • Nyugtató élelmiszerek, mint a meleg folyadék, leves, vagy a jeges édességek megnyugtatják a fájó torkot.
 • Kerülje az irritáló anyagok használatát! A cigarettafüst vagy a különböző tisztítószerek illatanyagai irritálhatják a fájó torkot.

Gyakori kérdések és tanácsok a skarláttal kapcsolatban

Dr. Árki Ildikó

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Mayo Clinic
Orvos szakértőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Az immunrendszer feladata
Az immunrendszer feladata

Hogyan működik?

Éjszakai köhögés
Éjszakai köhögés

Ezért kell időben cselekedni. (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.