A torokfájás és kezelése gyermekeknél

Dr. Balogh Andrea
szerző: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Tamás Borbála gyermekgyógyász, Bethesda Gyermekkórház frissítve:

A torokfájást a torok vagy más néven garat gyulladása okozza, amit általában vírus- vagy baktériumfertőzések, ritkábban sérülések váltanak ki.

A téma cikkei - Torokfájás

3/1 A torokfájás lehetséges okai
3/2 A torokfájás kezelése
3/3 A torokfájás és kezelése gyermekeknél

A nyálkásabb, esősebb időben könnyebb elkapni a különböző fertőzéseket zsúfolt helyeken, így közlekedési járműveken, bölcsődékben, óvodákban, iskolai közösségekben, mivel a kórokozók (vírusok, illetve baktériumok) cseppfertőzés, azaz köhögés, tüsszentés útján terjednek.

A torokfájás a torok égető, szúró, kaparó érzéseként jelentkezik, a nyelés fájdalmas lehet. Nagyobb gyermekek szerencsére már el tudják mondani panaszukat szüleiknek, de a kisebbeknél, a csecsemőknél még csak következtethetünk rá. Náluk az étvágytalanság, a nehezebb nyelés, illetve a nehezített nyelés következtében fellépő nyálfolyás hívhatja fel a figyelmünket a bajra.

A panaszokat hőemelkedés, láz, orrfolyás, köhögés kísérheti, mivel a torokfájás általában nem önmagában, hanem felső légúti fertőzés részeként, illetve bevezető tüneteként jelentkezik.

Bővebben Gyerekek és a megfázás

Reflux is lehet

A gyerekek gyakran panaszkodnak rekedtségre, valamint olyan érzésre, mintha valami beszorult volna a torok hátsó részére. A gyermeknek nyelési nehézségei lehetnek, egyrészt a reflux okozta nyelőcső görcs miatt, másrészt a krónikus reflux okozta nyelőcső szűkület miatt.

Bővebben Meglepő ok a torokfájás mögött - a gyermekkori reflux tünetei

Hogyan segíthetünk torokfájós gyermekünknek?

Ha a tünetek kezdeti stádiumban vannak, azaz még nincs láz, csak maga a torokfájás, érdemes a gyermeknek fájdalomcsillapítót adni. A legtöbb fájdalomcsillapító egyben gyulladáscsökkentő, illetve lázcsillapító hatású is. Sokan erre az egyszerű dologra nem is gondolnak, pedig a kicsiknek sokat javíthatunk a közérzetén, és a folyamat elején esetleg megakadályozhatjuk a gyulladás további terjedését.

Iskoláskorú gyermekeknél már javasolható a torokfertőtlenítő spray, illetve különböző ízesítésű torokfertőtlenítő szopogatós tabletta használata is. Elérhetőek olyan szopogatós tabletták nagyobb gyerekek számára, amelyek érzéstelenítőt illetve fájdalomcsillapítót is tartalmaznak.

Tudta?

Az anyának megfázása esetén sem kell abbahagynia a szoptatást, mivel az anyatejjel átjutnak a baba szervezetébe az ellenanyagok is!

Nem érdemes elfelejtkezni nagymamáink ősi módszereiről sem. 1 éves kor felett mézet is adhatunk, amely bevonó szerként szintén segíthet a tünetek csökkentésében. Fontos a vitaminpótlás (C-, D-vitamin) és a bőséges folyadékpótlás is!

Ha a tüneti szerek és a gondos pihenés mellett sem enyhülnek a panaszok, láz vagy újabb probléma jelentkezik, feltétlenül keressük fel a gyermek háziorvosát! Csecsemőkorban már a kezdeti tünetek jelentkezésekor szükséges felkeresni gyermekorvosukat.

Milyen vizsgálatokra számíthatunk?

A torok megtekintésekor általában annak vérbősége, erős vöröses, sokszor úgymond "haragos vörös" elszíneződése látható. Bizonyos fertőzések esetén a szájpadláson kis piros foltok, bevérzések figyelhetőek meg, máskor az egész szájüregben, nyelven hólyagok jelenhetnek meg. Ha a torokfájás sérülés vagy egyéb folyamat következménye, akkor annak megnézésekor természetesen eltérő kép látható.

Az esetek egy részében a garatmandulák is begyulladnak, illetve a fertőzés tovább terjedhet a légutak felé. A legtöbb esetben a nyaki nyirokcsomók is megnagyobbodnak, amelyről a nyak körkörös tapintásával győződik meg az orvos.

A garat vizsgálata mellett szükség lehet torokváladék vételre, kenetvételre is. Erre akkor kerül sor, amikor például többszöri antibiotikum kúra után – torokgyulladás kíséretében – ismételten lázas lesz a gyerek. Ilyenkor, hogy meg lehessen állapítani a kórokozó fajtáját illetve annak gyógyszerérzékenységét, azaz azt, hogy milyen gyógyszerrel lehet az adott kórokozót elpusztítani, mintát kell venni a torokból. Ez egy kis pálcika végén lévő vattapamacs segítségével történik, mellyel a torokba nyúlva letörlik annak felszínét, majd egy műanyag csőben a helyi mikrobiológiai laboratóriumba küldik elemzés céljából.

Időnként vérvizsgálatra is szükség lehet a diagnózis, illetve a helyes terápia megállapításához.

Hogyan előzhetjük meg a torokfájást?

Csecsemőknek az anyatejes táplálás a legkiválóbb megelőzési lehetőség. Az anyának megfázása esetén sem kell abbahagynia a szoptatást, hiszen az anyatejjel átjutnak a baba szervezetébe azok az ellenanyagok, amit az édesanya szervezete termelt a kórokozók ellen. Sok esetben bár a mama beteg, lázas, a kicsi vígan éli világát, hiszen a baba már felkészülve várja a kórokozót.

Milyen gyógyszerek adhatóak kisgyerekeknek?

Gyakori kérdések Van egy 4 éves kislányom, s mint ebben, az ovis korszakban sokat fáj a torka. Melyek azok a fájdalomcsillapítók, melyeket lehet adni egy 4 éves gyermeknek? Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász válasza az Orvos válaszol rovatban

Nagyobb gyermekek számára fontos az idény gyümölcsök, zöldségek fogyasztása. Vannak gyermekek, akik nem hajlandóak zöldséget, gyümölcsöt enni, nekik mindenképpen érdemes vitaminokat adni, melyek gazdag választékban kaphatóak.

Minden korosztály számára hasznos a mindennapos levegőzés, a nagyobb gyermekek számára pedig lehetőség szerint a rendszeres sportolás.

Lényeges még megtanítani gyermekeinket, hogy tüsszentés, köhögés alkalmával kezüket tegyék szájuk elé, és hogy alaposan mossanak kezet. Ezzel az egyszerű módszerrel megakadályozhatjuk, hogy a betegség futótűzként terjedjen végig az egész családon. Vagy legalább csak kis lángon.

Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos Bethesda Gyermekkórház logó

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos
Aktualizálta (2022): Dr. Tamás Borbála gyermekgyógyász, Bethesda Gyermekkórház

Cikkajánló

A torokfájás lehetséges okai

Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Torokfájás
A torokpanaszok változatos formában (pl.: torokfájás, nyelési nehezítettség, rekedtség) és gyakran szerepelnek a betegek (mind a felnőttek, mind a gyermekek) panaszai között, főként ősszel és télen.
A vércukorszint jelentősége
A vércukorszint jelentősége

Hogyan mérhető?

Vércukormérés
Vércukormérés

Fontos, hogy pontos legyen az otthoni mérés is.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.