Torokfájás téma

A torokfájás lehetséges okai

WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - 2021-02-06 11:56
Torokfájás
A torokpanaszok változatos formában (pl.: torokfájás, nyelési nehezítettség, rekedtség) és gyakran szerepelnek a betegek (mind a felnőttek, mind a gyermekek) panaszai között, főként ősszel és télen.

A rekedtség lehetséges okai és kezelése

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2023-01-23 05:03
Rekedtség
Mindenki tudja, milyen érzés, ha kapar a torka, nyelési nehézségei támadnak és elmegy a hangja. A rekedtségnek számos oka lehet. De mi is történik tulajdonképpen, amikor elmegy a hangunk, és hogy kezelhető a rekedtség?

A torokváladék-tenyésztés

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-12-07 17:25
Váladék
Bár a fertőzéseket leggyakrabban vírusok okozzák, ezek gyakran felülfertőződhetnek bakteriálisan, vagy akár a primer kórokozó is lehet baktérium. A torokgyulladás és a mandulagyulladás bakteriális eredete torokváladék-tenyésztéssel igazolható.

A torokfájás okai és differenciáldiagnosztikája

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-11-20 12:03
Torokfájás
A torokfájás (torokkaparás, torokégés, idegentestérzés, gombócérzés) kifejezés számtalan panaszt és érzést takarhat, amely mögött egyszerű, banális okoktól kezdve akár az életveszélyes állapotokig többféle elváltozás húzódhat meg.

Mit kérdezhet orvosunk a köhögésről?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022-11-14 05:38
A köhögés soha nem normális állapot, annak mindig oka van, amit fel kell deríteni: ez lehet banális ok, mint a megfázás, de állhat komolyabb betegség is a háttérben.

Mit kell tudni a torokfertőtlenítőkről?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-11-04 14:00
Torokgyulladás
A torokgyulladás rendkívül gyakori betegség minden életkorban. Tünetei igen jellegzetesek, a legtöbb esetben fertőzés okozza a torok gyulladását. Az életminőséget, a munkaképességet jelentős mértékben befolyásolja a betegség.

Kaparó torok - Hogyan enyhíthetők a panaszok?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-10-18 09:04
Torokfájás
A légutak nyálkahártyáját hígan folyó nyák borítja, mely védőréteget képez. Ha ez megbomlik, olyan kellemetlen panaszokat okozhat, mint a kaparó torok vagy a rekedtség.

A torokfájás és kezelése gyermekeknél

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2022-08-02 15:00
Torokfájás
A torokfájást a torok vagy más néven garat gyulladása okozza, amit általában vírus- vagy baktériumfertőzések, ritkábban sérülések váltanak ki.

Nyár van, mégis fáj a torka? Ilyenkor forduljon orvoshoz

Oxygen Medical - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus - 2022-06-14 21:41
Ki gondolná, hogy nyáron is igen gyakori a torokfájás és a -gyulladás? Dr. Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész szakorvos az okokról, a tünetekről és az orvosi kontroll jelentőségéről beszélt.

Torokfájással járó krónikus megbetegedések

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-02-28 16:03
Torokfájás
Sokaknál komoly panaszt jelentenek a tartósan fennálló, nem gyógyuló - krónikussá váló - torokfájással együtt járó tünetegyüttesek. Kínzó, nem múló, pszichésen is nagyon kimerítő állapotokról van szó, ezért fontos elsőként a fül-orr-gégészeti kivizsgálás, ha nem múlik a panasz, hogy megoldásként mielőbb hatékony terápia indulhasson.

Miért nő a torokrák előfordulása világszerte?

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2022-02-22 20:33
Kinek ne fájt volna már a torka, kinek ne lett volna már rekedt a hangja? Esetleg “gombócot” érzett a torkában? Általában ezek olyan kisebb problémák, amelyek maguktól vagy egy antibiotikumkúra után elmúlnak. Ugyanakkor ezek a száj-garatrák (a torokrák egy fajtája) jelei is lehetnek, vagy ha egy csomó keletkezik a szájüregben vagy annak közelében, akkor az szájüregi rák jele lehet.

Torokfájással járó akut megbetegedések terápiája

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-02-15 14:33
Torokfájás
A torokfájás az egyik leggyakoribb panasz a betegek körében, kiemelten igaz ez az őszi-téli időszakra. A vírusok által okozott akut kórképekben antibiotikum adása ellenjavallt, hatásosabb és elegendő a tüneti terápia, ezért kiemelten fontos a helyes diagnózis.

Torokfájással járó akut megbetegedések

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2021-12-26 11:00
Torokfájás
Akut garat- és mandulagyulladással járó kórállapotok - vírusos és bakteriális kórképek okai és tünetei.
Egyre általánosabb vélekedés: a csípős fűszerek felveszik a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal, megtisztítják és felszabadítják a légutakat. A fül-orr-gégészek szerint ez nem biztos, hogy így van.

A torokfájás kezelése

WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - 2021-02-20 13:33
Torokgyulladás
Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető, azonban ha a tünetek két-három napon belül nem enyhülnek jelentősen, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A krónikus torokfájás súlyos betegséget is jelezhet.

Ezt teheti a torokfájás ellen

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2020-10-11 20:36
Torokfájás
A torokfájás lehet vírus- vagy baktériumfertőzés következménye, de okozhatja irritáció, reflux stb. is. A torok és a garat nyálkahártyája fájdalmasan megduzzad és kivörösödik. Hogyan enyhíthetők a kellemetlen tünetek?

Tippek a torokfájás megszüntetésére

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2019-12-29 09:11
Ősszel és télen gyakori panasz a torokfájás és a rekedtség. Az okok sokrétűek. A torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A leggyakrabban vírus okozta garatgyulladás tünete.

Torokfájás: Mikor van szükség antibiotikumra?

Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter - 2019-11-13 16:05
A vírusos eredetű megfázás tüneteként sokszor jelentkezik torokfájás, gyakran ez a betegség első tünete. A torokfájás lehet bakteriális eredetű is, a gyógyuláshoz ilyenkor antibiotikumra is szükség van. Milyen tünetek alapján különböztethetjük meg a vírusos fertőzést a bakteriálistól, mikor forduljunk orvoshoz?

Reflux és torokfájás

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2019-10-17 05:06
Sokan tapasztalnak alkalmanként refluxot, mikor a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami gyomorégést és torokfájást is okozhat. A savas reflux lehet krónikus is, mely kezeletlen esetben nemcsak fájdalmas, de súlyosan károsíthatja a nyelőcsövet és a torkot is.

A tüszős mandulagyulladás (tonsillitis follicularis) tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos - 2019-10-06 04:33
Tüszős mandulagyulladás
A tonsillák, vagyis mandulák az immunrendszer részei, melyek fontos szerepet töltenek be a kórokozók elleni védelemben. A légút és a tápcsatorna közös kezdeti részének összetett nyirokrendszere van, amelyet Waldeyer-féle lymphatikus torokgyűrűnek nevezünk. Ezt a gyűrűt alkotják többek között a torokmandula (páros), a garatmandula (páratlan), a nyelvmandula (páratlan) és egyéb, kisebb nyirokszövet-szaporulatok.

Torokgyulladás nyáron

Oxygen Medical - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus - 2019-08-26 17:05
A torokfájás és -gyulladás nem csak a téli hónapokban jelentkezhet, sőt nyaranta közel félmillióan élik át a tüneteket - a patikusok becslése szerint. Az okokról, a tünetekről és az orvosi kontroll jelentőségéről dr. Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész szakorvos beszélt.

A garatgyulladás kezelése

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2017-10-31 21:50
A garatgyulladás (pharyngitis) kezelése attól függ, hogy a garatban akut vagy krónikus gyulladás alakult-e ki.

A torokfájás leggyakoribb okai

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2016-11-27 20:11
A torokfájást okozhatja bakteriális- vagy vírusfertőzés, esetleg gombák, és különböző kórokozók, amelyek a szájüreg és garat nyálkahártyáján állandóan jelen vannak, de az erős és egészséges immunrendszer nem engedi kóros mértékben elszaporodni őket.

Inkább beszéljen halkan, de ne suttogjon, ha gégegyulladása van!

Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter - 2016-02-24 13:30
A vírusos gégegyulladás kezeléséhez az esetek többségében elegendő az odafigyelés és a gége, a hangszalagok kímélése. A gyorsabb felépüléshez dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter ad tanácsokat.