A lepedékes torokgyulladás mint tünet

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

A torokgyulladás egyik kísérő tünete lehet a tapadós lepedék kialakulása, mely általában fehér-szürkésfehér színű, jellemzően a kezelés hatására azonban körülbelül egy hét alatt leválik. Megjelenhet a mandulák felszínén, de egyéb gyulladásos folyamatok esetén lepedéket láthatunk a szájüreg egyéb pontjain is.

Torokfájás - A téma cikkei

7/1 A torokfájás okai és differenciáldiagnosztikája
7/2 A lepedékes torokgyulladás mint tünet
7/3 Torokfájással járó akut megbetegedések
7/4 A mandulagyulladás és szövődményeinek diagnosztikája
7/5 A tüszős mandulagyulladás szövődményei
7/6 Torokfájással járó akut megbetegedések terápiája
7/7 Torokfájással járó krónikus megbetegedések

Fontos differenciáldiagnosztikai kérdés, hogy a lepedék a szájüreg melyik részén helyezkedik el, illetve hogy letörölhető-e vagy a lepedék az alapjához szorosan illeszkedik-e.

A lepedékképződéssel járó torokgyulladás jellemzője, hogy a torok felszíne és a lepedék környéke vörös színű, lobos, gyulladt. A környező nyirokcsomók is duzzadtak, kísérőtünetként torokszárazság és nyelési fájdalom tapasztalható.

A bakteriális fertőzés okozta tüszős mandulagyulladás esetén a mandulák felszínén tüszők (elszórt gennycsapok) láthatóak, amelyeket laikusként szintén láthatunk „lepedéknek”, emellett duzzadt torokmandulák és gyulladt, lobos, vörös színű garatnyálkahártya látható. Ez a betegség típusosan magas lázzal kísért, a nyaki nyirokcsomók ez esetben is duzzadtak lehetnek. Ez a betegség könnyen összetéveszthető a vírusos eredetű mononucleosis infectiosaval – közismertebb nevén csóklázzal –, ahol a mandulákat szintén vastag lepedék fedi. De ellentétben a tüszős mandulagyulladással, a mononukleózisos forma esetén jellegzetesen egybefolyó szürkés lepedékkel teljesen fedett mandulákat láthatunk.

Előfordul, hogy a garat fala fehéres, lepedékes foltokkal fedett, viszont a kísérőtünetek között ritkán szerepel láz, és a közérzet, általános állapot is kielégítőbb, mint mandulagyulladás vagy mononukleózis esetén. Ilyenkor a vöröses, belövellt szájüregi nyálkahártyán megjelenő laza, fehér, enyhe kaparással letörölhető plakkok szinte biztos jelei az álhártyás- vagyis pseudomembranosus candidiasisnak, amely akut és krónikus formában is jelen lehet. A gombás eredetű szájüregi candidiasis – ismertebb nevén szájpenész – ezen fajtája leginkább újszülöttekre jellemző, de felnőttek esetén is előfordulhat. Általában lokális, helyi okok, mint például szájszárazság, vagy az asthmaterápiában használatos inhalációs szteroidok túlzott vagy helytelen használata (elmarad az inhalatív szteroidok után szükséges száj- és toroköblögetés) vagy szisztémás eltérések miatt (immunszuppresszióval járó állapotok vagy akár például a vashiány miatt) alakul ki. Szájüregi candidiasis esetén a fehér „foltok” – fehér lepedék – könnyen letörölhető.

Előfordul azonban, hogy a szájüreg bármely területén felfedezett „lepedék” – vagy fehér folt (leukoplakia) – nem letörölhető, az alapjához szorosan tapad. Ilyenkor fel kell, hogy merüljön, hogy az elváltozás rosszindulatú, és mielőbb fül-orr-gégészeti szakvizsgálat és az elváltozás szövettani mintavétele, elemzése javasolt. Ilyenkor a klasszikus heveny gyulladásos megbetegedésekre jellemző láz, nyirokcsomó-duzzanat rendszerint hiányzik.

A szájüregi fehéres folt egyszerű mechanikai ártalomból (pl. súrlódás) is származhat (pl. ajakharapdálás), vagy öröklött elváltozás (pl. fehér spongiformis (szivacsos) naevus) is lehet, ezek jóindulatú elváltozások. De okozhatja dohányzás, aszpirin okozta felmaródás is (ez utóbbi jellemzően átmeneti). Ritka esetben lupus kísérőjelensége is lehet. Mégis, minden alapjáról le nem választható fehéres foltot fenntartással és óvatossággal kell kezelni, amíg a malignitás ellenkezője be nem bizonyosodik a biopszián alapuló szövettani vizsgálattal. A szájüreg leukoplakiái hajlamosak a malignus átalakulásra, különösen ha vöröses udvar övezi őket: laikusként tűnhet úgy, mintha a torok vagy a nyálkahártya gyulladt lenne, lepedékkel a közepén. Ezeknek az elváltozásoknak a jellemző rosszindulatú elfajulása a szájüregi karcinóma.

Látható, hogy egy „egyszerű lepedék”-nek is számtalan oka lehet, ezért minden esetben érdemes lehet ezeket az elváltozásokat háziorvosnak, fül-orr-gégésznek megmutatni, és lehetőleg tartózkodjunk az öndiagnózistól.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos


Felhasznált irodalom:

Frissítve: 2021.12.01. 13:03, Megjelent: 2021.12.01. 13:03
Címkék: Torokgyulladás
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hüvelygomba Hüvelygomba

Milyen tünetekről ismerhető fel? Mi okozhatja? Hogyan kezelhető?

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Milyen élelmiszereket részesítsünk előnyben az étrendünkben?

Mit kell tudni a torokfertőtlenítőkről?

A torokgyulladás rendkívül gyakori betegség minden életkorban. Tünetei igen jellegzetesek, a legtöbb esetben fertőzés okozza a torok gyulladását. Az...

Torokfájással járó akut megbetegedések

Akut garat- és mandulagyulladással járó kórállapotok - vírusos és bakteriális kórképek okai és tünetei.

A torokfájás és kezelése gyermekeknél

A torokfájást a torok vagy más néven garat gyulladása okozza, amit általában vírus- vagy baktériumfertőzések, ritkábban sérülések váltanak ki.

A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető, azonban ha a tünetek két-három napon belül nem enyhülnek jelentősen, akkor feltétlenül orvoshoz kell...

Étvágytalanság - Számos betegség jele lehet

Mi állhat a háttérben? Mikor utalhat súlyos betegségre az étvágytalanság? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Torokgyulladás és kaparó torok - Fájdalomcsillapítás és házi praktikák

A torokgyulladást nem szabad alábecsülni. Kezeletlenül gégegyulladás is kialakulhat belőle, a gyulladás átterjedhet a hangszalagokra, ami rekedtséget...

A torokfájás leggyakoribb okai

A torokfájást okozhatja bakteriális- vagy vírusfertőzés, esetleg gombák, és különböző kórokozók, amelyek a szájüreg és garat...

A torok 10 igazi kéményseprője - Egyszerű módszerek a torokfájás ellen

A torokfájás lehet a megfázás jele, a hangszálak megerőltetésének következménye, vagy valamilyen komoly bakteriális fertőzés eredménye is. A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.