• Téli lehangoltság: a csoki és a hal segíthet

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    A téli hónapokban, különösen karácsony után sokakra rátör a rosszkedv, a lehangoltság. A megfelelő, tudatos táplálkozás azonban segíthet az általános levertség elűzésében.

    A fáradtság érzése a sötétebb téli időszakban könnyen felütheti a fejét, ám tudatos táplálkozással nemcsak véget vethetünk a borongós hangulatnak, hanem elejét is vehetjük annak. - Mindenekelőtt a jódban gazdag koszt segíthet szellemi teljesítményünk és anyagcserénk felpörgetésében - magyarázza Katharina Kitze, a lipcsei Független Betegtanácsadó (Unabhängige Patientenberatung, UPB) elnevezésű németországi szervezet pszichológusa.

    Hirdetés

    - A téli hónapok étlapjáról nem hiányozhatnak a tengeri halak, valamint a friss zöldség sem, mint ahogy a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérfélék között is számos olyan van, amely sok jódot tartalmaz. Az előzőekben felsoroltak mellett jódozott konyhasó használatával is fedezhetjük szervezetünk igényét - teszi hozzá a szakértő.

    Természetes boldogsághormonok

    Mint tudjuk - vagy akár tapasztaljuk - a nassolás is hozzájárulhat hangulatunk javításához, ha nem visszük túlzásba. - Napi egy szelet csokoládé elfogyasztásában semmi kivetnivaló nincsen - mondja Kitze -, mivel a csoki a szerotonin elnevezésű, "boldogsághormonként" is emlegetett anyag termelésére ösztönzi szervezetünket, amelyből a hideg, sötétebb évszakokban tudományosan bizonyítottan is kevesebbet termel, mint a napfényes tavaszi és nyári hónapok idején.

    A hangulatjavításhoz szintén pozitív módon járulnak hozzá a különböző ásványi anyagok, s különösen ajánlott a magas vastartalmú élelmiszerek (mint például a brokkoli, a kelbimbó, a bab, vagy a banán) fogyasztása. Szellemi állapotunk karbantartása érdekében a magnéziumtartalmú ételek is kifejezetten ajánlottak. Ebbe a kategóriába tartoznak a teljes kiőrlésű gabonából gyártott készítmények, a dió, mogyoró és társai, valamint a tejtermékek.

    Ha a fenti intelmeket betartjuk és vitamindús étrenddel társítjuk, biztosra mehetünk, hogy nemcsak energiánk tart ki egészen a tavaszi napsugarak felbukkanásáig, de a téli hónapokban fertőző vírusokkal szemben is megfelelő védettségre teszünk szert.

    (WEBBeteg - K. J.; Forrás: focus.de)

    Módosítva: 2010.12.08 15:44, Megjelenés: 2010.12.08 15:44
   • Cikkajánló

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    B. M., szakfordító

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése. Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?

    Amikor a lélek betegíti meg a férfiak testét

    A férfiak az erősebb nem képviselői, de számos tekintetben sokkal gyengébbek, érzékenyebbek, mint a nők, csakhogy problémáik kifejezésére ritkán találnak jó megoldást. Ha az egészségükről van szó, hamarabb nyúlcipőt húznak, és messze elkerülik az orvosi vizsgálatokat, vagy épp a bolhából is elefántot csinálnak, és olykor vélt, szerintük létező panaszaikkal orvosok sokaságát keresik fel.

    Megfertőződtem, kórházba kerülök, vagy csak rettegek a koronavírustól?

    A koronavírus-világjárvány közel három hónapjában a kormány által meghozott óvintézkedések, jogszabályok, a kijárási korlátozás, a szigorú védelem, egyéb prevenciós szabályozások, a szűrések, a karanténba vonulások menete, a kórházi gyógyítások pontos üteme, a kötelező higiénés szabályok betartása precízen megvoltak s meg is vannak határozva és szervezve hazánkban. Lassan, reményeink szerint, biztonságosan áll vissza a korábbi rend, a megszokott életünk menete, noha a járványnak még nincs vége, vagyis az enyhítések nem jelentik azt, hogy a szabályokat ne kellene betartanunk.

    A csokoládé: hasznos vagy káros?

    Tejcsokoládé, keserű csokoládé, fehér csokoládé, töltött vagy töltetlen: a csokoládé ma már számos változatban kapható. Gyerekek, felnőttek, fiatalok és idősek hazánkban is évente több kilót esznek meg belőle. Sokak számára a csokoládé fogyasztása jutalmazást, boldogságot jelent.

    Jól teszi-e, hogy csokit hoz a Mikulás? Tények a csokoládéról

    A csokoládé felemás érzéseket kelt bennünk: egyrészt élvezetet nyújt, másrészt pedig egészségtelen és hizlaló. Olykor úgy érezzük, csak a csokoládé képes vigaszt nyújtani, ugyanakkor pattanásokat idézhet elő. December első napjaiban legfőbb ideje, hogy tisztázzuk a csokoládé körül kialakult félreértéseket.

    Az étcsokoládé egészségesen tartja a szívet

    A rendszeres étcsokoládé-fogyasztás segíthet csökkenteni azokat a gyulladásos folyamatokat, melyek a szív-és érrendszeri betegségekkel hozhatók összefüggésbe - állítják olasz kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.