Téli lehangoltság: a csoki és a hal segíthet

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A téli hónapokban, különösen karácsony után sokakra rátör a rosszkedv, a lehangoltság. A megfelelő, tudatos táplálkozás azonban segíthet az általános levertség elűzésében.

A fáradtság érzése a sötétebb téli időszakban könnyen felütheti a fejét, ám tudatos táplálkozással nemcsak véget vethetünk a borongós hangulatnak, hanem elejét is vehetjük annak. - Mindenekelőtt a jódban gazdag koszt segíthet szellemi teljesítményünk és anyagcserénk felpörgetésében - magyarázza Katharina Kitze, a lipcsei Független Betegtanácsadó (Unabhängige Patientenberatung, UPB) elnevezésű németországi szervezet pszichológusa.

- A téli hónapok étlapjáról nem hiányozhatnak a tengeri halak, valamint a friss zöldség sem, mint ahogy a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérfélék között is számos olyan van, amely sok jódot tartalmaz. Az előzőekben felsoroltak mellett jódozott konyhasó használatával is fedezhetjük szervezetünk igényét - teszi hozzá a szakértő.

Természetes boldogsághormonok

Mint tudjuk - vagy akár tapasztaljuk - a nassolás is hozzájárulhat hangulatunk javításához, ha nem visszük túlzásba. - Napi egy szelet csokoládé elfogyasztásában semmi kivetnivaló nincsen - mondja Kitze -, mivel a csoki a szerotonin elnevezésű, "boldogsághormonként" is emlegetett anyag termelésére ösztönzi szervezetünket, amelyből a hideg, sötétebb évszakokban tudományosan bizonyítottan is kevesebbet termel, mint a napfényes tavaszi és nyári hónapok idején.

A hangulatjavításhoz szintén pozitív módon járulnak hozzá a különböző ásványi anyagok, s különösen ajánlott a magas vastartalmú élelmiszerek (mint például a brokkoli, a kelbimbó, a bab, vagy a banán) fogyasztása. Szellemi állapotunk karbantartása érdekében a magnéziumtartalmú ételek is kifejezetten ajánlottak. Ebbe a kategóriába tartoznak a teljes kiőrlésű gabonából gyártott készítmények, a dió, mogyoró és társai, valamint a tejtermékek.

Ha a fenti intelmeket betartjuk és vitamindús étrenddel társítjuk, biztosra mehetünk, hogy nemcsak energiánk tart ki egészen a tavaszi napsugarak felbukkanásáig, de a téli hónapokban fertőző vírusokkal szemben is megfelelő védettségre teszünk szert.

(WEBBeteg - K. J.; Forrás: focus.de)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
Budai Endokrinközpont - Dr. Bérczy Judit, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.