• Ezekkel károsítjuk leginkább csontjainkat

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

    Milyen tevékenységek vagy élelmiszerek lehetnek káros hatással a csontrendszerünkre? Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelnie, ha meg akarja óvni csontjait.

    Túl sok só

    Minél több sót fogyasztunk, a szervezet annál több kalciumtól szabadul meg, azaz károsítja a csontjainkat. A kenyér, sajtok, chips és felvágottak mind sok sót tartalmaznak! Nem kell, hogy teljesen lemondjon róla, de próbálja meg napi 2300 mg alatt tartani a fogyasztását!

    Mértéktelen tv-nézés

    Nincs azzal semmi gond, ha megnézi a kedvenc sorozatát, de ha szokássá válik, hogy órákat tölt a képernyő előtt, nem jut elég ideje a testmozgásra, ami kihat a csontok egészségére is. A testmozgás ugyanis erősíti a csontokat. Ehhez a legjobb mozgásforma, ha a lábaknak az egész testsúlyt cipelniük kell - ilyenkor ugyanis a csontoknak és az izmoknak a gravitáció ellen kell dolgozniuk.

    Hirdetés

    Hosszú kerékpározás

    Amikor kerékpárral megy dolgozni, vagy a hétvégén kirándulni, a szíve, a tüdeje és a csontjai is erősödnek. Mivel a biciklizés során nem cipeljük a saját súlyunkat, mint sétáláskor, futáskor vagy túrázáskor, a csontsűrűséget sem növeli ez a tevékenység.

    Amennyiben Ön lelkes kerékpározó, fontolja meg egy-egy súlyzós edzés bevezetését a heti programjába, vagy kösse össze a biciklizést olyan más szabadidős programokkal, mint a túrázás, úszás (a víz ellenállása segíti a csontokat), tánc vagy tenisz.

    Túl sok idő a lakásban

    Lehet, hogy többet kéne kimozdulnia: a szervezet a napfényen D-vitamint termel. Önmagában már 10-15 perc is elegendő heti pár alkalommal! Azonban ne vigye túlzásba, hiszen a napon töltött túl sok idő növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát!

    Emellett az, hogy mennyi D-vitamint tudunk előállítani, függ az életkortól, a bőrszíntől, az adott évszaktól és a lakóhelytől is.

    Fogyasszon D-vitaminnal dúsított gabonaféléket, gyümölcsleveket és tejtermékeket, valamint kérdezze meg orvosát, hogy szüksége van-e D-vitamin étrendkiegészítő alkalmazására.

    Még egy koktél

    Ha elmegy szórakozni, még egy kör alkohol szinte természetesnek hangzik. Azonban, ha meg akarja előzni a csontritkulást, korlátozza az alkoholfogyasztását! Nőknek napi egy, férfiaknak napi két pohár alkoholnál több fogyasztása nem ajánlott, hiszen az alkohol befolyásolja a szervezet kalcium felszívó képességét.

    Egyes italok

    A túl sok szénsavas üdítő árthat a csontoknak. Noha további kutatásra van szükség, egyes tanulmányok szerint a csontritkulás összefüggésbe hozható ezeknek az üdítőknek a koffein és foszfor tartalmával. A túl sok kávé- és teafogyasztás is csökkenti a csontok kalciumtartalmát.

    Milyen veszélyekkel jár a csontritkulás?
    Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
    Tudjon meg többet! Csontritkulás (oszteoporózis)

    Búzakorpa tejjel

    Mi hangzik egészségesebben, mint a 100%-os búzakorpa? Ám ha tejjel fogyasztja azt, a szervezet kevesebb kalciumot épít be.

    Nem kell aggódnia más, búzakorpát tartalmazó élelmiszerek (pl. kenyér) fogyasztásánál, csak figyeljen oda arra, hogy legalább 2 óra teljen el ennek, és a kalcium tablettának a bevitele között!

    Dohányzás

    Amennyiben rendszeresen lélegzi be a cigaretta füstöt, a szervezete számára nehéz az új, egészséges csontszövet képzése. A dohányosoknál éppen ezért nagyobb a csonttörések kockázata, illetve azok gyógyulása hosszabb időt vesz igénybe. Leszokással csökkenthetők ezek a kockázatok, és javulhat a csontok egészsége - bár ez akár éveket is igénybe vehet.

    Bizonyos gyógyszerek

    Bizonyos gyógyszerek - különösen, ha hosszabb ideig kell szedni őket -, negatív hatással lehetnek a csontokra. Bizonyos rohamok kezelésére alkalmazott gyógyszerek és glükokortikoidok (pl. prednizolon és kortizon) is okozhatnak csontvesztést, amit egyes, a reumatoid artritisz, lupus, asztma és Crohn-betegség kezelésénél használt gyulladásgátló gyógyszerek is tartalmaznak.

    Alacsony testsúly

    Alacsony testsúly (18,5 vagy annál kevesebb BMI) esetén magasabb a csonttörések és csontvesztés kockázata. Javasolt a súlyzós edzések rendszeres végzése és több kalcium bevitele az étrenddel. Ha nem biztos az alacsony testsúly kiváltó okában, kérdezze meg orvosát is. Ő ellenőrzi majd, hogy étkezési zavar vagy más egészségügyi állapot áll-e a háttérben.

    Esések

    Az életkor előrehaladtával az esések egyre veszélyesebbek, különösen, ha a csontjai gyengék! A csonttörés vagy csontrepedés gyógyulása hosszú időt vehet igénybe. Idősebb korban pedig gyakran egy olyan hanyatlás kezdete, amiből már nehéz visszajönni. Tegye biztonságosabbá otthonát kapaszkodókkal és csúszásgátló szőnyegekkel! Takarítsa el az útjába eső tárgyakat mind a lakáson belül, mind a lakáson kívül, hogy elkerülje a félrelépést, megbotlást.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
    WebMD
    Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

    Módosítva: 2020.06.30 17:05, Megjelenés: 2017.05.16 14:55
   • Cikkajánló

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Osteogenezis imperfecta - Az üvegcsontú gyermek

    Az idegen szóval osteogenezis imperfecta néven emlegetett betegség egy olyan örökletes kórkép, melynek során a szövetek felépítésében szerepet játszó egyik kollagéntípus szintézise szenved zavart, ezért a felépülő csontszövet tökéletlen.

    Csontkinövést okozhat a túlzásba vitt mobilozás

    Különösen a fiatalokat veszélyezteti a fejentyű. Ausztrál tudósok meglepő kutatást publikáltak 2018 februárjában, amely - jobb későn, mint soha - másfél év után, idén nyáron végre hatalmas visszhangot keltett, és egy, a BBC-ben megjelent cikk hatására gyakorlatilag bejárta a világot.

    Az osteoporosisos fájdalom kezelésének módszerei

    A csontritkulás (osteoporosis) gyakran nagyon fájdalmas töréseket okoz, melyek gyógyulása több hónapot vehet igénybe. Sok esetben a fájdalom a törés gyógyulásával - ami általában 3 hónap - elmúlik, ám ha ezt követően is fennáll, krónikusnak kell tekinteni.

    Nyílt nap a debreceni reumatológián

    Az arthritis és a csontritkulás világnapjaihoz csatlakozva a Debreceni Egyetem szakemberei ingyenes betegfórumot tartanak október 19-én a Klinikai Központban. Az érdeklődők a megelőzésről, a terápiás eljárásokról és a helyes életmódról tájékozódhatnak.

    Osteopetrosis - A márványcsontbetegség tünetei és kezelése

    A márványcsontbetegség különlegessége és ritkasága miatt több szerzőt is megihletett. Könyvek jelentek meg és filmek születtek ebben a betegségben szenvedő emberekről. Ezen leírások és bemutatások néha túlzásokba estek, természetesen a népszerűség növelése miatt. Ebben a cikkben a legfontosabb ismérveket és a kimeneteleket szeretném ismertetni.

    Mi az az osteophyta (csontnövedék)?

    Mi az az osteophyta? Hogyan alakul ki? Milyen tüneteket okozhat? Hogyan diagnosztizálható, és milyen kezelési lehetőségek vannak?

    Élelmiszerek, melyek károsíthatják csontjainkat

    A Caring.com összeállításában, hat olyan élelmiszerről rántotta le a leplet, amelyek komoly károkat okozhatnak csontjainknak.

    Térd alatti csontkinövés - Az orvos válaszol

    A térdkalácsom alatt, a sípcsontom felső részén gyermekkorom óta egy csontkinövés fejlődött ki. Szeretném tudni, hogy milyen következményekkel járhat ez a csontdeformáció a mozgásomra, mivel sportoló vagyok. – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Füstmentes jövő
    Mitől igazán ártalmas a cigaretta?
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások