Visszérbetegség - Kiegészítő és alternatív terápiák

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Egy átfogó visszeres kezelési terv tartalmazhat egy sor kiegészítő és alternatív gyógymódot. Általában az ilyen terápiák célja a visszér kialakulásának megelőzése, vagy a már meglévő visszér további súlyosbodásának megakadályozása, nem pedig a már kialakult erek eltüntetése.

Visszérbetegség és táplálkozás

Fogyasszunk élelmi rostban gazdag ételeket összetett szénhidrátok (teljes kiőrlésű gabonák) és flavonoidok (sötét színű bogyós gyümölcsök, sötét levelű zöldségek, fokhagyma, hagyma) formájában. Ezek a tápanyagok segítenek megőrizni az vénák egészségét.

A hasznos kiegészítők közé tartozik a C-vitamin (500-1000 mg), E-vitamin (400 NE/nap) és a cink (15-30 mg naponta).

A rutin (500 mg naponta két alkalommal) egy bioflavonoid, amely megtámaszthatja a vénák falait, és segíti a jobb működésüket. Számos tanulmány kimutatta, hogy a rutinból származó oxerutinok, flavonoidok enyhítik a visszér okozta duzzanatot és fájdalmat. Egyes bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy a rutin is ugyanezt a hatást éri el.

Az oligomerikus proantocianidin komplexek is bioflavonoidok, megtalálhatóak a szőlőmagban és a fenyőkéregben. Hasonló flavonoidok vannak a vörös áfonyában, galagonyában, fekete áfonyában és más növényekben. Számos tanulmány arra utal, hogy ezek csökkenthetik a szivárgást az erekből, és kisebbíthetik a lábduzzanatot. Az adag 720 mg szőlőmag kivonat naponta vagy 100-120 mg pycnogenol (parti fenyő) naponta háromszor. A szőlőmag kivonat és a C-vitamin kiegészítő együttes használata megemelheti a vérnyomást, ezért kérdezze orvosát. Ne fogyasszon szőlőmag kivonatot, ha véralvadásgátló gyógyszert szed.

Hogyan kezelhető a visszeres láb?
A visszérbetegség kezelése belgyógyász, érsebész és bőrgyógyász közreműködését egyaránt igényli, ugyanakkor az eredményes terápia a betegtől is életmódváltást követel meg, a mindennapi tevékenységekre való odafigyelést igényli.
Hogyan kezelhető a visszeres láb?

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró; Forrás: http://www.medicinenet.com/)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.