Pajzsmirigybetegek étrendje

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A jód olyan ásványi anyag, amely fontos szerepet tölt be az emberi szervezet működésében. A pajzsmirigy kiszűri a jódot a véráramból és elraktározza, ezért fontos, hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyük be a szervezetbe, ha valamilyen pajzsmirigyproblémánk van.

Pajzsmirigy-alulműködés
A téma cikkei

6/1 A pajzsmirigy-alulműködés okai
6/2 A pajzsmirigy-alulműködés tünetei
6/3 A jód szerepe és a jódpótlás
6/4 Pajzsmirigyhormon-értékek értelmezése
6/5 A pajzsmirigyhormon pótlása

6/6 Pajzsmirigybetegek étrendje

A jód magzati és fiatalkorban elengedhetetlen a megfelelő testi és szellemi fejlődéshez (0-1 év között 40-60 mikro gramm, 2-3 év: 70 µg, 4-6 év: 90 µg, 7-10 év: 120 µg, 11 év felett 150 µg, terhesség alatt 175 µg, szoptatás alatt 200 µg).

A pajzsmirigy hormonjai szabályozzák a szervezet anyagcsere-folyamatait, az energiaforgalmat és a hőszabályozást. Fokozzák a zsírok és fehérjék lebontását, emelik a vércukorszintet. Az idegrendszer normális működéséhez szükségesek.

Diéta pajzsmirigy-túlműködés esetén

A pajzsmirigy túlműködése (hyperthyreosis) fokozott hormonelválasztást okoz, melynek következménye a felgyorsult anyagcsere, nagyobb étvágy, de ennek ellenére csökken a testsúly, alacsony a szérum káliumszint, hasmenés, verejtékezés lép fel.

A pajzsmirigy-alulműködés megnehezíti a diétázók dolgát

Ha az áhított fogyás a rendszeres sport és az egészséges táplálkozás hatására sem következik be, annak oka a pajzsmirigy alulműködése is lehet, hiszen a pajzsmirigynek jelentős szerepe van az anyagcsere szabályozásában.
Bővebben a pajzsmirigy-alulműködés és a sikertelen diéta kapcsolatáról

A diéta célja az állapot romlásának megakadályozása, a hasmenés megszüntetése és a szérum káliumszint növelése. Az étrend energiabő (45-50 kcal/ttkg), fehérjedús (1,2-1,3 g/ttkg), zsiradék- (1,2-1,3 g/ttkg) és szénhidrátbő (7-8 g/ttkg), emellett káliumban gazdag (3500 g/nap), hogy a megnövekedett energiaigényt fedezni lehessen. Az A-vitamin (máj, tojássárgája, sajt, tej, vaj, tonhal) és a ß-karotin (sárgarépa, kel, bimbóskel, sütőtök, paradicsom, pirospaprika) szabályozzák a pajzsmirigy helyes működését, így ezen ételek fogyasztását előtérbe kell helyezni.

Az étrend alapját a tej és tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, főzelékfélék, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek és gabonák alkossák. Mivel az alapanyagcserét fokozzák a húsok és húskészítmények, így azokból kevesebbet szabad enni, és ugyanezen okokból egyáltalán nem javasolt a kávé, erős tea, energiaitalok, kóla és az alkoholos italok, valamint a fűszeres ételek fogyasztása.

Bővebben A pajzsmirigy-túlműködésről részletesen

Diéta pajzsmirigy-alulműködés esetén

A pajzsmirigy elégtelen működése esetén beszélünk hypothyreosisról, pajzsmirigy-alulműködésről, amely során kevesebb hormon termelődik. Gyermekkorban kretenizmus, felnőtt korban mixoedema a neve. A betegség egyik leggyakoribb formájának, a jódhiányos pajzsmirigy-alulműködésnek a megelőzésében a legnagyobb szerepe a táplálkozás útján bevitt jódnak van. Naponta kb. 100 µg/nap jódra van szükség a hiány elkerülésére, amelyet jódozott konyhasó, jódozott ivóvíz, vagy jodidtabletta formájában lehet bevinni a szervezetbe.

Mások kérdezték

Gyakori kérdések Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül

Ha túl sok jódot fogyaszt a beteg, nem kell aggódni, hogy káros az egészségre, mert a fölösleg a veséken keresztül kiürül a szervezetből. A diétázás célja a jódpótlás mellett a beteg testsúlyának és koleszterinszintjének normalizálása, a székrekedés megszűntetése.

Az étrend energiaszegény (25-30 kcal/ttkg), telített zsírsavakban szegény és normális koleszterintartalmú (300 mg/nap), vitamin és rost dús kell, hogy legyen. A legtöbb jódot a tengeri halak (tőkehal, lazac, hering) és kagylók tartalmazzák, a legkevesebbet a gyümölcsök, de ezek fogyasztása elengedhetetlen a rostok miatt. Néhány zöldségféle is gazdag jódban, például a bab, spenót, paradicsom, és karfiol, de a fejes- és kelkáposztától, retektől, repcétől tartózkodni kell, mivel a jód hasznosulását gátló anyagokat tartalmaznak. A húsok és húskészítmények jódtartalma függ attól, hogy milyen takarmánnyal etetik és milyen vízzel itatják az állatokat.

Bővebben A pajzsmirigy-alulműködésről részletesen

A pajzsmirigyhormon szabályozására, termelődésére és hasznosulására teljes életmódunk, táplálkozásunk hatással van. Fontos ezért tudni azt is, hogy milyen egyéb gyógyszerek vagy élelmiszerek befolyásolhatják és milyen irányban a hormonszintünket.

Bővebben Gyógyszerszedési kisokos pajzsmirigybetegek részére

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg összeállítás
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Egyéb forrás: orvostkeresek.hu

Hozzászólások (5)

Cikkajánló

EESZT EESZT

A felírt receptek is láthatók már az EESZT felületén.

Hüvelygomba kezelése Hüvelygomba kezelése

Helyi hatású készítmény a terápia hatékony kiegészítéséért. (x)

Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

A rostfogyasztás jótékony hatásait már jól ismerhetjük, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy magasabb rosttartalmú étrend mellett...

Fehér liszt és fehércukor - Mi az igazság a fogyasztásukkal kapcsolatban?

A 21. században egyre inkább ellenzik a finomított búzaliszt és kristálycukor fogyasztását a szakemberek. Ennek oka, hogy túlságos feldolgozottságuk...

Mennyi energiára van szükségünk?

Szervezetünk működéséhez energiára van szükség, amely az étkezések során elfogyasztott tápanyagokból származik. Napi energiaszükségletünket...

Reggeli étkezés - Ezek a leggyakoribb tévhitek

A reggeli étkezést sajnos rendszeresen elhanyagoljuk. Általában egy újabb nap kezdetekor, munka vagy iskolakezdés előtt arra van a legkevesebb időnk...

Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja...

A TSH-érték önmagában kevés a pajzsmirigybetegségek diagnózisához

Laboratóriumi értékek: száraz adatok, melyek mögött egészség vagy betegség húzódik meg. Elég, ha ez alapján kezeljük a beteget, vagy járjunk...

Miért nem sikerül lefogyni?

A súlyfeleslegben kétségtelenül fontos tényező a genetika és a családi háttér. Az elhízás kialakulásában nagy szerepe van a DNS-nek, de nem lehet...

A Parkinson-kóros beteg ideális táplálkozása

Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében. Ez a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.