Téma: Táplálkozás - 2. oldal

Dúsított élelmiszerek

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.01. 05:03
Napjaink egyik legfontosabb táplálkozástudományi kérdése az, hogy a lakosság hogyan juthat megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz, különösen olyan esetekben, amikor...

Tények és tévhitek az adalékanyagokról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.02.24. 12:07
Az adalékanyagok szót meghallva általában egészségre káros, mesterséges vegyületek jutnak eszünkbe, amelyeket azért adnak az élelmiszerekhez, hogy általuk befolyásolják, javítsák a termék...

Téli lehangoltság ellen: a táplálkozás is segíthet

WEBBeteg - K. J., fordító - 2025.02.18. 17:50
A téli hónapokban, különösen az évszak második felében sokakra rátör a lehangoltság. A megfelelő, tudatos táplálkozás azonban segíthet az általános levertség leküzdésében is.

Mit jelez a kívánósság akkor, ha valaki nem terhes?

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2025.02.08. 12:03
Táplálkozás
Az olthatatlan vágy (sóvárgás) egy-egy étel után leggyakrabban terhesség alatt jelentkezik. Na de mit jelent akkor, ha az ember nem várandós? Legtöbbször valamilyen tápanyaghiány állhat a...

Régi-új találmány: Erjesztett ételek

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász - 2025.02.04. 13:03
Táplálkozás
Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és...

A rezisztens keményítő – Mit érdemes tudni róla?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.02.02. 05:03
Táplálkozás
Ételeink és élelmiszereink egyik kevésbé közismert alkotóeleme a rezisztens keményítő, amely – mint a keményítők általában – a szénhidrátok raktározásáért felelős tartalék tápanyag...

Telített, telítetlen és transz... - A zsírsavak típusai

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.12.15. 05:03
Zsírsavak
Az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok mint tápanyagok nélkülözhetetlenek szervezetünk egészséges működése szempontjából, de a mennyiség mellett az elfogyasztott zsírok minőségére is...

Amikor ételek okozzák a fejfájást

Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus - 2024.11.29. 09:30
Gyakori jelenség, hogy a fejfájás egyes étkezések után jelentkezik. Bár sokszor nehéz felfigyelni az összefüggésre, valóban létezik az összefüggés az elfogyasztott étel és a fejfájás...

A megfelelő étrend idősek számára

Nurse Háziápolási Szolgálat - 2024.11.23. 17:48
Az egészséges táplálkozásról sokat hallunk mostanában, mégis nehéz eligazodni az egymásnak ellentmondó információhalmazban. Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő...

Glükomannán

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.11.09. 05:03
Táplálkozás
A glükömannán, más néven konjac liszt a nyugati orvoslásban egy nemrégiben felfedezett, nagy mennyiségű rostot tartalmazó étrend-kiegészítő termék, valamint élelmiszer-adalékanyag. Számos...

Miért fontos reggelizni?

WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Irinyi-Barta Tünde - 2024.10.28. 17:03
Egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen a rendszeres, életkorunknak megfelelő testmozgás, valamint a káros szenvedélyektől mentes életmód és a helyesen összeállított étrend.

Mik azok a biogén aminok?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.08.18. 05:03
Hisztamin
A biogén aminok olyan biológiailag aktív, szerves vegyületek, amelyek természetes formájukban számos élelmiszerben megtalálhatóak, és elfogyasztva az emberi szervezetre sokféle hatással...

Grillezés egészségesen

DRportal - 2024.07.24. 18:00
A grillen sült ételek nemcsak finomak, hanem egészségesek is, amennyiben betartunk néhány alapvető szabályt az ételválasztásban és az elkészítés során.

Plazmaferezisre járok - Mire figyeljek a táplálkozásban?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.06.17. 04:35
Plazmaferezis
A plazmaadás rövid távon mindenképpen megterheli a szervezetet, ezért a folyadékpótláson kívül nem árt a tudatos és megfelelő étkezésre is kiemelt figyelmet fordítani. Mit együnk, mit...

Virágok az ételeinkben - Melyik ehető?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.05.20. 05:03
Nemcsak a kertünket, hanem a tányérunkat is díszíthetik szebbnél szebb virágok, amelyek a különleges megjelenés mellett izgalmas ízeket is nyújthatnak ételeinknek. Sokféle ehető virág...

Vesebarát diéta – Táplálkozási tanácsok egészségeseknek is

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.04.23. 04:03
Vese
A szervezetünk anyagcsere-folyamataiban az egyik legfontosabb szerepet a veséink töltik be. A párban elhelyezkedő, bab alakú kiválasztószervünk számos feladatot lát el, ezért működését...

Dohányosok számára ajánlott táplálkozás

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2024.02.27. 10:00
Sok gyümölcs és zöldség, kevesebb zsír, sok mozgás: néhány tipp, mit érdemes fogyasztaniuk a dohányzóknak a káros hatások enyhítése érdekében. A leszokás utáni hízás csak átmeneti állapot...

Táplálkozás terhesség idején

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2024.02.06. 09:20
Terhesség
Várandósság idején még inkább oda kell figyelnünk arra, mit eszünk, iszunk. Habár a terhesség nem betegség, ám egy megváltozott állapot, ami miatt több dologra is érdemes figyelmet...

Pektin - Mire használható? Milyen hatással van a szervezetünkre?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.03. 05:03
Rostok
A gyümölcsökben és egyes zöldségekben megtalálható pektin egy élelmi rost. Lássuk, hogy a leginkább lekvárkészítésnél való sűrítő funkciójáról ismert pektinnek milyen szerepe van az...

A rostok szerepe az étrendben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.01.30. 10:15
Rostok
Rostoknak nevezzük azon szénhidrátok csoportját, amelyeket szervezetünk nem képes lebontani. Az élelmi rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok (poliszacharidok)....