• Ritka betegségek cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    2020-07-19 17:06
    A masztocitózis egy ritka betegség, melyben a hízósejtek (masztociták) nagy mennyiségben szaporodnak fel a szervezetben. A hízósejtek különféle kémiai anyagokat termelnek, amelyek az allergiáéhoz hasonló tüneteket váltanak ki. A masztocitózis gyerekeknél és felnőtteknél is kialakulhat. A betegség nem fertőző.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus szakorvos
    2020-07-15 16:05
    A betegség egyike a számos, igen ritka, autoimmun, a perifériás - elsősorban a motoros - idegeket érintő gyulladásoknak. Klasszikus formájában jellegzetes tünet a kéz, illetve a láb ujjaiban kezdődő, majd fokozatosan a test felé terjedő zsibbadás, hangyamászásérzés.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
    2020-07-02 22:05
    Ritka betegségeknek nevezzük azokat a kórképeket, melyek előfordulási gyakorisága 10.000 főre nézve kevesebb mint 2-5. Definíció szerint a meghatározáshoz tartozik továbbá, hogy a kórkép rendszerint súlyos, de legalábbis az életminőséget nagymértékben rontó, illetve hogy mind a diagnosztizálása, mind a kezelése az átlagosnál nagyobb erőfeszítéseket igényel - nem egy esetben évek, évtizedek telnek el a korrekt diagnózis felállításáig.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
    2020-06-30 18:35
    A Fanconi-anaemia ritka, öröklődő betegség. Az anaemia a csontvelő működésének egyre fokozódó defektusából adódik, emiatt ugyanis a vér sejtes összetevői (vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék) az átlagosnál kisebb számban vannak jelen, vagy hiányozhatnak is.
    Betegségek megértése
    VM.komm kommunikációs Tanácsadó Iroda
    2020-06-29 13:12
    Egy járvány során sokszor az olyan, egyébként is sérülékeny betegcsoportok kerülhetnek még rosszabb helyzetbe, mint a ritka betegséggel élők. A RIROSZ segített, ahol tudott, igyekezett felhívni a problémára a figyelmet, végül pedig felmérte a tapasztalatokat. Az Európai Ritka Barométer felmérés előzetes magyar adatai alapján az érintettek elsöprő többsége találkozott egyes kezelések, vizsgálatok elmaradásával vagy elhalasztásával.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
    2020-06-26 03:06
    Az autoimmun betegségek olyan ritka kórképek, amelyekben a szervezet valamilyen saját alkotórésze ellen alakul ki immunválasz. Ebbe a betegségcsoportba tartozik a myasthenia gravis is.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
    2020-06-06 11:35
    Robbanó fej szindrómáról beszélünk, ha a beteg visszatérő tünete, hogy elalvás után felriad egy robbanásszerű hanghatásra, amelyet rendszerint valamilyen jellegzetes fényhatás is kísér. Egy ritka betegségről van szó, amely az alvászavarok közé sorolható. Tudnivalók a robbanó fej szindrómáról.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
    2020-05-20 05:05
    Az esszenciális trombocitémia (ET) egy olyan ismeretlen okú hematológiai megbetegedés, melyben a vérlemezkéket termelő megakaryocyták kontrollálatlan osztódásba kezdenek, és a vérlemezkeszám nagyon megnő.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
    2020-05-09 04:05
    A Marfan-szindróma nagyon ritka kórkép, tízezer ember közül mindössze egyet érint. Genetikai eredetű, veleszületett kromoszómahibán alapul. A leírások szerint több híres emberről is feltételezik, hogy ebben a betegségben szenvedett, így Paganiniről vagy Lincoln elnökről is vannak ilyen feljegyzések.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
    2020-04-19 19:35
    A Fallot-tetralógia egy összetett, veleszületett, többnyire cianózissal (azaz elkékülő ajkakkal, illetve körmökkel) járó szívbetegség. Ritkán fordul elő, a szívfejlődési rendellenességek kevesebb mint 10 százaléka.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!