• A haspuffadás is utalhat refluxra

    Szerző: Medizóna

    Irritábilis bélszindróma, gyulladásos bélbetegségek, reflux: sorolhatnánk még azokat emésztőrendszeri betegségeket, amelyek haspuffadást is okoznak, de ijesztgetésnek talán ennyi is elég. Annál is inkább, mivel szinte valamennyi, a hasat érintő kór kiválthatja az említett kellemetlen állapotot.

    Amikor a beteg azzal keresi fel orvosát, hogy evés, ivás után feszül a hasa, bélgázok gyötrik, s gyakran böfögés miatt kell pirulnia mások előtt, a szakember – a vizsgálat és az alapos kikérdezés után – eldöntheti, milyen úton indítja el a páciensét. Ha a has puffadását nem kíséri fogyás, étvágytalanság, hasmenés, véres széklet, vagy ezekhez hasonló vészjósló tünetek, valószínűleg nem áll szervi elváltozás a háttérben, s a kellemetlenségek némi életmódváltással, a puffasztó ételek, italok elhagyásával jól kezelhetők. Kolbenheyer Emil gasztroenterológus azt mondja, a tejcukor-érzékenységnek is típusos tünete a puffadás, így ha valaki tudja, hogy tejivás után rosszabbá válik a közérzete – laktázhiány esetén a röntgenen is jól látható a fokozott gázképződés – a tejcukrot nélkülöző étrenddel hatásosan kezelhető a puffadás is.

    Hirdetés
     A reflux betegség (GERD)
    A gastroesophagealis reflux betegség az emésztőrendszer megbetegedése. A tüneteket az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk. A reflux betegség (GERD)>>

    A reflux szintén okozhat haspuffadást. A nyelőcső alsó záróizmának elégtelen működése miatt kialakuló kór hajlamosító tényezői már megint csak a mozgásszegény életmód, és a rendszertelen  táplálkozás, de a megnövekedett hasűri nyomás, amit például egy szoros ruhadarab, a túlsúly vagy éppen a terhesség vált ki, is ok lehet. Ez utóbbi állapot egyébként azért vált ki gyakran emésztési gondokat, mert a méh tágulása egyre erőteljesebben nyomja a környező szerveket és a bélizomzat idegeinek renyhesége is közrejátszhat a kilenc hónapot kissé megkeserítő gondok közé. Visszatérve a refluxra: ahogy szakértőnk megjegyzi, ha valakinél ezt a kórt diagnosztizálták, akkor itt is elsősorban a provokáló és puffasztó ételeket kell kerülni: jó csínján bánni például a friss gyümölcsökkel és zöldségekkel és a szénsavas italok fogyasztása sem segíti az állapot javulását.

    (Medizóna)

    Módosítva: 2011.07.10 19:41, Megjelenés: 2011.07.10 19:41
   • Cikkajánló

    Száraz, hámló bőr

    Száraz, hámló bőr

    Dr. Lesznyák Judit

    Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Szponzorált tartalom

    Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

    Meglepő ok a torokfájás mögött

    A Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) a gyomor savtartalmának a nyelőcsőbe visszajutásának eredménye. Evés során a nyelőcsőn keresztül jut az élelmiszer a gyomorba, és a nyelőcső végén található egy izom, az úgynevezett nyelőcső alsó záróizom, melynek feladata, hogy megakadályozza a gyomortartalom visszaáramlását.

    Reflux mellett szabad sportolni?

    Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk. Mire érdemes odafigyelni, ha továbbra is rendszeresen szeretne mozogni?

    A refluxbetegség hajlamosító tényezői

    Refluxbetegségről akkor beszélünk, ha a gyomortartalom nyelőcsőbe jutása a normálisnál többször, vagy hosszabb időn keresztül következik be. A kórkép kialakulásához a nyelőcsövet védő (ún. defenzív) és a gyomorból a nyelőcsőbe kerülő károsító (ún. agresszív) faktorok egyensúlyának felbomlása vezet.

    Ha túl sok a gyomorsav

    A gyomorsav rendkívül erős sav, feladata az ételek emésztése, és az étellel a tápcsatornába került kórokozók ártalmatlanítása. A gyomorfal védőrétege megvédi a gyomrot a gyomorsavtól.

    A refluxbetegség várható kimenetele

    A reflux tünetei mindenképpen kezelést igényelnek. Az első lépés az életmód-változtatás, mely azonban önmagában az esetek jelentős részében nem elég hatásos.

    Refluxos panaszaim vannak. Szükséges a gyomortükrözés Doktor Úr?

    A gastrooesophagealis reflux betegség (röviden GORB vagy GERD) az egyik legnépszerűbb gasztroenterológiai kórkép napjainkban. A fejlett nyugat-európai országokban a lakosság 8-25 százalékát érinti.

    A refluxbetegség

    A reflux (gastroesophagealis reflux, GERD) tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk - írja Dr. Debreczeni Anikó a refluxról.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.