Ég a gyomra? Táplálkozási tippek gyomorégés ellen

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A helyes táplálkozás segít enyhíteni az enyhe gyomorégés okozta panaszokat. Ehhez adunk néhány tippet.

A legfontosabb dolog gyomorégés, savproblémák esetén, hogy kiegyensúlyozott táplálkozást folytasson, zsírszegény ételeket fogyasszon, egyen sok gyümölcsöt, zöldséget és magas rosttartalmú ételeket, mindezt mértékkel.

Hogyan táplálkozzon?

  • Kerülje a nassolást! Ha a gyomor állandóan tele van, nyomást fejt ki a nyelőcsőre, amibe gyomorsav kerülhet.

  • Három főétkezés helyett egyen naponta négy-hat alakalommal kisebb adagokban. Esténkét már csak keveset egyen és könnyű ételt.

  • Étkezés után ne feküdjön le azonnal, hogy a gyomorsav ne folyhasson vissza a nyelőcsőbe. Vacsora után körülbelül három órának kell eltelnie lefekvés előtt.

Mit egyen és mit kerüljön?

  • Kerülje a zsíros ételeket, a csípős fűszereket, a savas gyümölcsöket (citrom, stb.), a borsmentát, a csokoládét és más édességeket, ezek ugyanis serkenthetik a gyomor savtermelését. Gyakran okoz gondot az uborkasaláta, a nyers hagyma, a káposzta, a csalamádé, a hüvelyesek és a friss kenyér.

  • Ne igyon koffeintartalmú italokat (kávé, fekete tea, kóla), mentateát, savas- illetve szénsavas italokat (paradicsomlé, narancslé, üdítők), mert ezek mind fokozzák a savtermelést. Ugyanez érvényes az alkoholra. Gyomorégéshez vezethet a túl hideg vagy túl forró italok fogyasztása is.

  • Ha már kitapasztalta, mely élelmiszerek váltanak ki rendszeresen gyomorégést, kerülje azokat. Ha még nem figyelte meg, mi okozza a panaszokat, vezessen naplót, jegyezze le, mikor, milyen ételek és italok fogyasztása után jelentkezett a gyomorégés. Azt is írja fel, mikor érte sok stressz és feszültség. Így viszonylag gyorsan rájöhet, hogy mely ételek, italok, és milyen szituációk váltják ki a gyomorégést. Ha felismerte a kiváltó okokat (amely néha egyénre jellemző, ritka ok is lehet), sokkal könnyebb megelőzni a problémát.

  • A tüneteket enyhítheti kamillateával, vagy beáztatott lenmaggal, a zabpehely is sokaknak segít.

További életmód szabályok

  • A dohányzás is tiltólistán szerepel, mivel fokozza a gyomorsavtermelést és a gyomorszáj izomzatának elernyedését.

  • A túlsúlytól való megszabadulás is segíthet a gyomorégés megszüntetésében. Túlsúlyos embereknél fokozott nyomás nehezedik a gyomorra, amiből a sav a nyelőcsőbe kerülhet.

Ha a tünetek komolyabbak, és a helyes táplálkozás, illetve az egészséges életmód nem segít, akkor lehet, hogy refluxbetegség alakult ki, és orvosi segítségre lesz szükség a gyomorégés enyhítésére, illetve a szövődmények megelőzése érdekében.

Gyomorégés és reflux kezelése

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; Onmeda.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg öszeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.