A gyomorégés meglepő, de lehetséges okai

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika megjelent:

Amennyiben állandó gyomorégéstől szenved, itt az idő, hogy megtudja, melyek azok a gyakran figyelmen kívül hagyott, meglepő dolgok, melyek a kellemetlen állapotot kiválthatják.

Dohányzás

Ha eddig nem volt megfelelő indoka a dohányzásról való leszokásra, jobb, ha tudja, a dohányzás súlyosbítja a már meglévő reflux betegséget (GERD).

A dohányzás:

  • gyengíti a gyomor és a nyelőcső közötti szelepet, így a gyomorsav és gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe,
  • hatására a zsír-emésztő epesav a gyomorba áramlik,
  • csökkenti a nyáltermelést, mely általában kimossa a gyomorsavat a nyelőcsőből, és természetes savgyengítő bikarbonátot tartalmaz.

Gyógyszerek

Hajlamos a gyakori fejfájásra és gyomorégésre? Gondolja meg, mielőtt fájdalomcsillapítót szedne be! A nemszteroid típusú gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók gyomorégést válthatnak ki.

Egyes antibiotikumoknak, magas vérnyomásra alkalmazott kalcium csatorna blokkolóknak, csontritkulás elleni készítményeknek, hörgőtágítóknak és nyugtatóknak hasonló a hatása.

Beszéljen orvosával, ha úgy érzi, a gyógyszere gyomorégést okoz. Orvosi beleegyezés nélkül ne hagyjon abba semmilyen gyógyszeres kezelést!

Halolaj kiegészítők

A halolaj Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, mely természetes módon kezeli a szívbetegségeket, depressziót és számtalan más egészségügyi problémát. Ugyanakkor azonban gyomorégést is okozhat. Az olaj - és nem a hal - felelős a gyomor és bélrendszeri mellékhatásokért.

A hal önmagában zsírszegény, proteinben gazdag élelmiszer, mely kiváló étel a gyomorégésben szenvedőknek, ha egészséges, gyomorégést nyugtató recept alapján készítik el.

Stressz

Úgy tűnik, a stressz is a gyomorégést kiváltó tényezők közé sorolató, ám a kapcsolat trükkösebb, mint gondolná. A stressz nem okoz fokozott gyomorsavtermelést. Mindazonálal a Journal of Psychosomatic Research című szaklapban megjelent tanulmányból az derül ki, hogy a gyomorégéses betegnél a tünetek észlelése - és nem az aktuális gyomorsavszint - összefüggésbe hozható a stresszel.

Más szóval a stresszes emberek sokkal inkább tudatában vannak a gyomorégés tüneteivel és a stressznek a nyelőcsőben elhelyezkedő receptorokra gyakorolt neurológiai hatásaival.

Tovább A refluxbetegségről kicsit másképpen - Lelki okok

Borsmenta

A borsmenta, akárcsak a halolaj, kétélű fegyver a gyomorban. A borsmenta teát, a borsmenta olaj kapszulát, s még a borsmentás édességeket is gyakran a gyomor nyugtatására alkalmazzák, ám ez a terápia visszafelé sülhet el a refluxos betegekben.

A mentol nyugtató hatásának köszönhetően a gyomor és nyelőcső között elhelyezkedő nyelőcső alsó záróizom ellazul, s így a gyomorsav és a gyomor tartalom könnyebben visszajut a nyelőcsőbe, súlyosbítva a gyomorégést.

Túlsúly

Minél nehezebb valaki, annál nagyobb a gyomorégés kockázata. A Journal of the American medical Association folyóiratban 2003-ban megjelent tanulmány szerint a savas reflux tünetei a testtömeg index (BMI) növekedésével arányosan súlyosbodik.

A kapcsolat sokkal erősebb a nőknél (különösen a perimenopauza idején), mint a férfiaknál. Minderre sokféle magyarázat léteik. A nem megfelelő táplálkozás, a hasi elhízás, és a felesleges testzsírok által kibocsátott vegyi anyagok is szerepelnek a listán.

Gének

Az utóbbi évek tanulmányai arra utalnak, hogy a reflux 30-45 százalékban örökletes tényezőktől függ. A többi azon múlik, mit eszik, dohányzik és mozog-e. Szakértők még nem igazán ismerik a GERD örökletes jellegének okát, ám bizonyára szerepet játszanak benne az olyan öröklött fizikai tényezők, mint a gyomor működési rendellenességek, illetve a gyomorsav túlérzékenység.

Ez is érdekelheti

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; Forrás: health.com; Lektorálta: Dr. Jóna Angelika)

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Gyógynövények
Gyógynövények

Melyek csillapítják a köhögési ingert?

Immunrendszerünk zavarai
Immunrendszerünk zavarai

Akár ellenséggé is válhat?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.