A reflux kezelési lehetőségei

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - WEBBeteg
frissítve: 2020.03.18.

A reflux kezelésének célja, hogy a tünetek megszűnjenek, a gyulladás eltűnjön, és ne alakuljanak ki szövődmények. Mindez a tartós gyógyulás érdekében hosszú távú terápiát igényel, amelynek része lehet az életmódváltás, a gyógyszeres kezelés és súlyos esetben a műtét is.

A reflux téma cikkei

10/1 A reflux betegség
10/2 Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?
10/3 Mi hajlamosít a reflux kialakulására?
10/4 Hogyan állapítja meg orvosa a refluxot?
10/5 A reflux kezelési lehetőségei
10/6 Reflux - Amit Ön is megtehet
10/7 A reflux diéta alapelvei
10/8 A kezeletlen reflux szövődményei
10/9 A terhesség és a reflux
10/10 Refluxbetegség gyermekkorban

A reflux kezelésének két iránya

A reflux elleni terápiás módszerek egyik iránya a gyomorsav mennyiségét csökkenti. Ez ugyan nem akadályozza meg a gyomortartalom visszaáramlását, azonban jelentősen csökkenti annak károsító hatását és enyhíti mind a panaszokat, mind a hosszú távú szövődményeket. A gyomorsav mennyiségének csökkentése elérhető néhány táplálkozási szabály betartásával, a reflux diéta követésével, vagy savlekötő gyógyszerek alkalmazásával.

A kezelés másik lehetséges irányának célja a gyomortartalom visszaáramlásának megakadályozása vagy mértékének csökkentése. Ez enyhébb esetekben elérhető akár néhány életmódszabály követésével, a mindennapos szokások kisebb átalakításával is, előrehaladottabb állapotban azonban gyógyszerek alkalmazása, súlyosabb esetben a rekeszsérv műtét jelenthet megoldást.

Lássuk sorban a reflux kezelési lehetőségeit!

Gyógyszeres kelezlés a refluxos panaszok enyhítésére

Az úgynevezett savcsökkentők vagy savlekötők - mint arra a nevük is utal - lekötik, semlegesítik a gyomorsavat, ezáltal enyhítik a reflux betegség tüneteit. Ezek a többnyire vény nélkül kapható gyógyszerek önmagukban nem gyógyítják meg a gyomorsav által már károsított, gyulladt nyelőcsövet, ezért elsősorban az alkalmanként előforduló gyomorégés esetén használatosak. Általában jól tolerálható és rendszeresen fogyasztható gyógyszerek, ám egyes savlekötők túlzott használata mellékhatásokkal is járhat - általában hasmenést vagy székrekedést okoznak.

Az úgynevezett H2 receptor blokkolók csökkentik a gyomorsav termelődését és/vagy közömbösítik a savhatást. Nem hatnak olyan gyorsan, mint a savlekötők, de tartósabb megkönnyebbülést okoznak. Ezek a - többnyire orvosi rendelvényre kapható - gyógyszerek elsősorban az enyhe és közepesen súlyos betegeknél alkalmazhatók sikeresen.

A sav képződését leghatásosabban megakadályozó gyógyszerek az úgynevezett protonpumpa gátlók (PPI). Ezek a gyógyszerek a reflux bármely fázisában alkalmazhatók, a betegek döntő többségénél lényegesen gyorsabb és eredményesebb gyógyulás érhető el velük. Ezen gyógyszerek nem csupán a tüneteket szüntetik meg, hanem a kiváltó okokat is, azaz a nyelőcső és a záróizom károsodását.

A prokinetikus gyógyszerek nem a savtermelést csökkentik, hanem azáltal fejtik ki hatásukat, hogy felgyorsítják a gyomor kiürülését, és megerősítik a gyomrot a nyelőcsőtől elválasztó záróizom működését. Rendszerint savcsökkentők mellett, kiegészítő kezelésként alkalmazzák őket.

Bővebben Így hatnak a protonpumpagátló gyógyszerek

Meddig tart a reflux kezelése?

Mivel a betegség hajlamos a kiújulásra, hosszan tartó kezelés lehet indokolt. A kezelés pontos időtartama egyedi elbírálást igényel. Rendszerint úgy állítják be a gyógyszeradagot, hogy a beteg panaszmentes maradjon. Ha azonban mégis kiújulnak a panaszok, szükséges a gyógyszeradag emelése.

Az, hogy a fentiek közül melyik gyógyszercsoport alkalmazása a legmegfelelőbb, függ a tünetek súlyosságától és előfordulásának gyakoriságától. A jelenlegi szemlélet szerint a leghatékonyabb gyógyszercsoport egyik gyógyszerével kell kezdeni a terápiát, szükség esetén emelt adaggal. Ezt követően az ellenőrző vizsgálat alkalmával a kezelőorvos javasolhatja a gyógyszer adagjának csökkentését. Az egyre kisebb dózisú illetve egyre gyengébb hatású készítmények alkalmazását nevezik "step down" terápiának.

Ez a gyakrabban alkalmazott kezelési mód, de egyes orvosok egy ettől eltérő terápiás elvet követnek. Ők az enyhébb készítményekkel kezdik a kezelést, és amennyiben annak hatása nem elégséges, akkor nyúlnak az erélyesebb gyógyszerekhez ("step up" stratégia).

Bővebben A reflux elleni gyógyszerek teljes listája ide kattintva érhető el

Életmódváltással a reflux ellen

A betegek többségénél a szükséges életmódbeli változtatások és a gyógyszeres kezelés együttes alkalmazása szükséges és elégséges a refluxos panaszok ellen. Amennyiben savcsökkentőket szed, abban az esetben is érdemes szokásaival, étrendjével alkalmazkodni a betegséghez. Ennek részeként:

  • éljen egészséges életet, túlsúly esetén fogyjon le, ez csökkenti a gyomorra neheződő nyomást;
  • figyeljen oda arra, mit nem szabad ennie, innia (pl. savas ételek, alkohol, koffein);
  • mikor és mennyit fogyaszt (többször kisebb adag az ajánlott);
  • testhelyzetére, mivel a magas párna használata vagy a ritkább előrehajolás csökkentheti a visszaáramlás lehetőségét.

Az ajánlott életmódról és étrendről részletesen alábbi cikkeinkben olvashat.

Olvasson tovább! Amit Ön is megtehet - Életmódtanácsok refluxos betegeknek

Olvasson tovább! A reflux diéta alapelvei

A rekeszsérv műtét

Ha a panaszok miatt idejében fordulunk orvoshoz, akkor a reflux betegség a fenti gyógyszercsoportok segítségével meggyógyítható. Ha azonban a nyelőcső károsodás súlyos, a betegség előrehaladott állapotban van, és a gyógyszeres kezelés nem jár sikerrel, akkor sebészi beavatkozás válhat szükségessé. Műtétet indokolhat például vérzés vagy a nyelőcső szűkülete. Az operáció célja a szövődmény megszüntetése, illetve a nyelőcső záróizom funkciójának visszaállítása. A reflux műtét nem jár mindig teljes sikerrel, ugyanakkor a betegség és a panaszok kiváltó okán képes nagy mértékben javítani.

Bővebben A reflux műtét (rekeszsérv műtét) menetéről részletesen

Gastrooesophagealis reflux betegség.

A reflux várható kimenetele, kilátások

Bár a reflux betegségre (GERD) jellemző az idült betegségi állapot és a tünetek gyakori visszatérése, összességében elmondható, hogy a reflux végkimenetele általában jó, hiszen megfelelő gyógyszeres kezeléssel és életmódbeli változtatásokkal egyensúlyban tartható. Megfelelő kezeléssel a panaszok visszatérése megelőzhető, a savelválasztást gátló szerek hosszantartó alkalmazásával a visszatérő tünetek kontrollálhatók. A szövődmények - a nyelőcsőszűkület, fekélyek keletkezése, vérzés - időben történő felismeréssel és helyes kezeléssel szintén megelőzhetők.

A kezeletlen reflux szövődményei

A gyomorégést és a reflux egyéb tüneteit minden esetben komolyan kell venni, a betegséget kezelni kell, hosszútávon kezelés nélkül ugyanis számos súlyos szövődmény kialakulásához vezethet. A nyelőcső nyálkahártyáján kialakuló krónikus gyulladás - sokszor vérző - fekélyeket okozhat. Ha a visszacsorgó savas gyomortartalom bekerül a légutakba, asztmát idézhet elő vagy tüdőgyulladást okozhat. A reflux legsúlyosabb szövődmény azonban a ritka, de annál súlyosabb daganatos betegség, a nyelőcsőrák kialakulása lehet.
Bővebben A kezeletlen reflux szövődményei

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

Hozzászólások (11)

Cikkajánló

A női húgyhólyag mikrobiomja A női húgyhólyag mikrobiomja

Mi történik, amikor felborul az egyensúlya?

Megfázás? Megfázás?

Így juthat túl jóval hamarabb a panaszokon.

Milyen alvási testhelyzet ajánlott refluxos betegeknek?

A főként gyomorégéssel, túlzott savtermeléssel járó refluxbetegség nemcsak kellemetlen, de veszélyes is. A panaszok főként éjszaka, fekvő...

A refluxbetegség hajlamosító tényezői

Refluxbetegségről akkor beszélünk, ha a gyomortartalom nyelőcsőbe jutása a normálisnál többször, vagy hosszabb időn keresztül következik be. A...

Mi okozza a gyakori savproblémákat?

Régen azt gondoltuk, hogy a felső hasi diszkomfortérzés, gyomorégés vagy korai teltségérzés hátterében sok vagy kevés gyomorsavtermelés áll. Ez...

A savcsökkentő gyógyszerek működése - Protonpumpagátlók

Hazánkban forgalomban lévő protonpumpagátló gyógyszer az omeprazol, a pantoprazol, a lansoprazol, a rabeprazol és az esomeprazol. Naponta általában...

Ha túl sok a gyomorsav

A gyomorsav rendkívül erős sav, feladata az ételek emésztése, és az étellel a tápcsatornába került kórokozók ártalmatlanítása. A gyomorfal...

Mi hajlamosít a reflux kialakulására?

Egyes embereknél alkati adottságuknál fogva eleve gyengébb a nyelőcső alsó záróizmának működése, másoknál a helytelen életmódra vagy egyéb...

A rekeszsérv tünetei és típusai

A rekeszsérv (hiatus hernia vagy hernia diaphragmatica) az az állapot, amikor a gyomor a has- és mellüreget elválasztó rekeszizom (diaphragma)...

Csendes reflux: alattomos betegség meglepő tünetekkel

A savas reflux tünetei jól ismertek: savas ízű felböfögés, a mellkas középső részén, a szegycsont mögött érzett égő, szúró jellegű...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.