A kezeletlen reflux szövődményei

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász frissítve:

A gyomorégést és a reflux egyéb tüneteit minden esetben komolyan kell venni, a betegséget kezelni kell. Hosszú távon - kezelés nélkül - ugyanis a nyelőcsövet, a légcsövet és a szájüreget irritáló maró hatású gyomorsav számos súlyos szövődmény kialakulásához vezethet.

A reflux téma cikkei
10/1 A refluxbetegség
10/2 Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?
10/3 Mi hajlamosít a reflux kialakulására?
10/4 Hogyan állapítja meg orvosa a refluxot?
10/5 A reflux kezelési lehetőségei
10/6 Amit Ön is megtehet a reflux ellen
10/7 A reflux diéta alapelvei
10/8 A kezeletlen reflux szövődményei
10/9 A terhesség és a reflux
10/10 Refluxbetegség gyermekkorban

A reflux tünetei számos kellemetlen panaszként jelentkeznek, de kezdetben nem okoz súlyos károsodást a nyelőcsövön (gastrooesophagealis reflux oesophagitis nélkül). A hosszú távon kezeletlen reflux azonban komoly, akár életveszélyes elváltozásokat is okozhat. Ezen súlyos szövődmények közé tartozik a nyelőcsőfekély és a nyelőcsőrák.

Nyelőcsőgyulladást, fekélyt okozhat

A nyelőcső nyálkahártyáján kialakuló krónikus gyulladás idővel sebeket, fekélyeket okozhat, amelyek vérezhetnek, sőt esetenként akár súlyos vérveszteséghez is vezethetnek. A véres hányás mögött a nyelőcsőfekély is állhat.

A fekélyek súlyos esetben heggel gyógyulnak, ezért a nyelőcső keresztmetszetének szűkítése révén tartós nyelési nehézséget idézhetnek elő. Mélyre hatoló fekély esetén perforáció veszélye is fennáll, ami vérzést, illetve különböző gyulladásokat okozhat más szervekben is.

Bővebben A reflux okozta nyelőcsőgyulladás tünetei és veszélyei

Légúti szövődmények, gyulladások

Ha a visszacsorgó savas gyomortartalom bekerül a légutakba, az irritáció ott gyulladást okozhat. A gyulladás a légutak bármely szakaszán jelentkezhet: gyakori a gége és a légcső gyulladása, de akár tüdőgyulladást is okozhat. A reflux miatt gyulladt szövetek beszűkítik a légjáratokat, így a gyulladás szövődménye lehet az asztma, a betegségre jellemző légszomjjal, zihálással.

A gyulladás olyan szerveket is érinthet, amelynél nem feltétlenül gondolunk a refluxra mint kiváltó okra. Gyanakodni lehet azonban a szerepére akkor, ha gyakori és makacs torok- és középfülgyulladás, vagy orrmelléküreg-gyulladás alakul ki, illetve ha gyorsan romlanak a fogak. Gyakran ezek a betegségek is a reflux számlájára írhatóak.

Mivel a reflux rontja a légzés minőségét, átmeneti légzéskimaradást okozhat, éjjelente horkolást, alvásproblémákat idézhet elő. Előfordulhat, hogy akár a szívtáji problémák, ritmuszavarok mögött is alvászavar, közvetve pedig a reflux betegség áll.

Nyelőcsőrák és Barrett-nyelőcső

A hosszú ideig kezeletlen reflux, az állandó irritációnak kitett nyálkahártya legsúlyosabb szövődménye a nyelőcsőrák. A nyálkahártyát irritáló, gyulladásban tartó gyomorsav ugyanis tartós elváltozást okoz a szövetekben, rosszindulatú daganatot előidézve.

A nyelőcsőrák rendszerint lassan, fokozatosan alakul ki a refluxos betegeknél. Előfutára az ún. Barrett-nyelőcső, amely a betegek 20-30 százalékánál alakul ki. A nyelőcsőre normálisan jellemző többrétegű el nem szarusodó laphám helyén a bélrendszer alsóbb szakaszaiban található hengerhám jelenik meg. Ez már endoszkópia során szabad szemmel is látható jelenség, de pontos diagnózist szövettani elemzés adhat. Ez az állapot még nem jelent rosszindulatú daganatot, de belőle egy rosszul kezelhető szövettani típusú rák (adenocarcinoma) alakulhat ki idővel, ha nem kezdik el kezelni.

Bővebben A Barrett-nyelőcső, a nyelőcsőrák előfutára

Daganatra kell gondolni fogyás, nehezített, fájdalmas nyelés, falatelakadás, vérzés esetén. Fontos tudni, hogy a nyelőcső károsodása sokszor idegi károsodást is eredményez, így sok beteg nem feltétlenül érzi a reflux tüneteit, így csak nyelési probléma esetén fordul orvoshoz, amely már sajnos az esetek többségében daganatot jelez. A reflux betegségen túl a nyelőcsődaganat további rizikótényezőjét jelenti a dohányzás, az égetett szeszes italok és a füstöléssel tartósított ételek túlzott mértékű fogyasztása.

A rákos megbetegedés megnövekedett kockázata, illetve a fent felsorolt egyéb súlyos szövődmények kialakulásának lehetősége jelzi, hogy a reflux betegséget komolyan kell venni! Csak így akadályozható meg a súlyos és kevésbé súlyos szövődmények kialakulása.

A szövődmények a kivizsgálást és a terápiát is meghatározzák

Amennyiben a refluxos beteg 45 évnél fiatalabb, típusos tünetei vannak, illetve nincs családi hajlam a tápcsatorna daganatos megbetegedésére: rendszerint elegendő a reflux betegséggel járó panaszokat enyhítő életmód és gyógyszeres kezelés.
Amennyiben a beteg 45 évnél idősebb, vagy atípusos tünetei vannak (nyelési nehézség, vérzés, fogyás), vagy családi hajlama van a daganatos megbetegedésre: a szövődmények alapos kivizsgálása szükséges gyomortükrözéssel, majd a látott kép határozza meg a kezelés további irányát.

Bővebben A refluxbetegség várható kimenetele

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Miért kell nyújtani?
Miért kell nyújtani?

Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.