• Csendes reflux: alattomos betegség meglepő tünetekkel

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Takács Emőke

    A savas reflux tünetei jól ismertek: savas ízű felböfögés, a mellkas középső részén, a szegycsont mögött érzett égő, szúró jellegű fájdalom vagy nyomásérzés, mely általában evés után vagy lefekvéskor jelentkezik. Van azonban a betegségnek egy másik, ritkábban előforduló típusa, az úgynevezett néma reflux, amelynek tünetei nem ennyire egyértelműek.

    A reflux betegség megjelenésekor a kiváltó ok a nyelőcső alsó záróizmának nem megfelelő működésében keresendő, amely miatt a gyomortartalom, a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, így okozva panaszokat a betegnek. A reflux a fejlett országok lakosságának kb. 10-20 %-át érinti, de előfordulási gyakorisága folyamatos növekvő tendenciát mutat.

    Hirdetés

    Milyen jelek utalhatnak csendes refluxra?

    A csendes reflux felismerését megnehezíti, hogy nem a refluxszal járó tipikus tünetek jellemzik, viszont komoly problémákat, betegségeket képes előidézni. A gyomorsav ebben az esetben is visszaáramlik a gyomorból a nyelőcsőbe, majd torokba, ahol irritálja a nyálkahártyát, gyulladást okoz, de a klasszikus gyomorégés jelenléte nélkül teljesen más, megtévesztő tüneteket okoz. Nehéz felismerni, mert egyéb szervek megbetegedésének álarcában jelentkezik, vagyis a panaszok legtöbbször a gége, tüdő vagy mellkas egyéb betegségeire utalnak.  A reflux a mellkas bármely részén okozhat panaszt, pl. nyomás, feszítés, zsibbadás.

    Csendes refluxra utaló tünetek:

    A csendes reflux és a krónikus köhögés

    A gége irritációja krónikus gyulladást vált ki, ami rekedtségben, torokköszörülésben nyilvánulhat meg és a hangszalagok megvastagodását okozhatja. A reflux a krónikus köhögés harmadik leggyakoribb oka, a krónikus köhögés 10-40%-ának áll a hátterében.

    A reflux okozta köhögés általában éjszaka, lefekvés után jelentkezik, vagy akkor erősödik meg, esetleg hajnalban, alvásából ébreszti fel a beteget. A köhögés általában rohamszerű ingerköhögés: minél jobban próbálja a beteg kiköhögni azt, ami az ingert okozza, annál jobban fokozódik a köhögése és nem tud semmit felköhögni. Időnként köhögés helyett csak köhécselés jelentkezik. Ritkán kevés savanyú, nyúlós köpet is ürülhet.

    A reflux az asztma kiváltásában is szerepet játszhat, illetve az asztmás beteg légúti panaszait fokozhatja. Ha például a légzőszervi betegségre adott szokásos tüdőgyógyászati terápia hatástalan marad, akkor gondolni kell a refluxra, mint kiváltó tényezőre.

    A fenti tünetek miatt gyakran a fül-orr-gégész vagy tüdőgyógyász orvos ismeri fel először a refluxot a panaszok hátterében.

    Mik lehetnek a kiváltó okok?

    A néma reflux kialakulásában szerepet játszhat az étkezés, leginkább a zsíros, édes, savanyú (savas), fűszeres ételek fogyasztása, a túlsúly (elsősorban a nagy haskörfogattal rendelkező embereket fenyegeti), a terhesség miatt a hasűri nyomás fokozódása, a stresszes életmód és a vízszintes testhelyzet. A csendes reflux általában éjjel jelentkezik és legfontosabb kiváltó tényezője az esti étkezés.

    A csendes reflux kezelése és megelőzése

    Amennyiben a fenti tüneteket reflux okozza, akkor az alábbi módokon lehet megelőzni a panaszok kialakulását:

    • testsúly csökkentése, túlsúly megszüntetése
    • bizonyos ételek kerülése (elsősorban vacsora során): fűszeres, zsíros, édes ételek, kávé, kakaó, csokoládé, szénsavas üdítők, olajos magvak, puhább sajtok, citrusfélék (pl. narancs, citrom), paradicsom
    • rendszeres étkezés (a többször kevesebbet elvet szem előtt tartva), korai vacsora, késő esti étkezés elhagyása
    • étkezést követően nem tanácsos azonnal lefeküdni, a vacsorát követően legalább 3 órát érdemes várni
    • ágy fejvégének megemelése
    • dohányzás és alkohol elhagyása
    • a tüneteket kiváltó vagy fokozó gyógyszerek (pl. nem szteroid gyulladásgátlók) lehetőség szerinti elhagyása

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelésre van szükség

    A reflux ellen alkalmazott gyógyszereknek több csoportja van. A savlekötők a savat gázképződés közben semlegesítik. Csak tüneti kezelésre alkalmazhatók, ha a reflux nem gyakori és súlyos tüneteket nem okoz. Étkezés után és lefekvés előtt kell bevenni őket.

    A prokinetikumok szintén enyhébb esetekben (azonban semmiképp sem tartósan) ajánlottak, melyek emelik a nyelőcső alsó záróizmának tónusát és fokozzák a gyomor ürülését, ezáltal gátolják a gyomorsav visszajutását a nyelőcsőbe.

    A savképződést kb. 50%-ban csökkentik a H2 receptor blokkolók.

    A legerősebb gyógyszerek a protonpumpa gátlók, melyekkel a savtermelés 100 %-ban megszüntethető.

    Ha a reflux nemcsak a nyelőcsőben okoz panaszt, hanem más szervi betegséget is kivált, akkor súlyosabb betegségnek kell tekinteni, amely agresszívebb terápiát igényel. Ilyenkor gyógyszeres kezelésként elsősorban a protonpumpa gátlók jönnek szóba, kezdetben nagyobb dózisban, majd 2-3 hónap után fokozatosan csökkentve az adagokat, esetleg el is hagyva a gyógyszert.

    A gyógyszeres kezelésre nem reagáló vagy tartós gyógyszeres kezelést igénylő fiatal betegek esetében antireflux műtét jön szóba, amely akár laparoscoposan is elvégezhető. 

    WEBBeteg logo

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Takács Emőke

    Legutóbb frissült: 2018.05.06 11:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A savcsökkentő gyógyszerek működése - Protonpumpagátlók

    Hazánkban forgalomban lévő protonpumpagátló gyógyszer az omeprazol, a pantoprazol, a lansoprazol, a rabeprazol és az esomeprazol. Naponta általában egyszer kell bevenni, de az orvos másképp is rendelheti szedésüket.

    Ha túl sok a gyomorsav

    A gyomorsav rendkívül erős sav, feladata az ételek emésztése, és az étellel a tápcsatornába került kórokozók ártalmatlanítása. A gyomorfal védőrétege megvédi a gyomrot a gyomorsavtól.

    Hányás hányinger nélkül - Milyen betegségek velejárója lehet?

    Szinte minden hirtelen jelentkező vagy elhúzódó betegség esetén előfordulhat hányás. A hányást leggyakrabban hányinger előzi meg, de a két jelenség természetesen külön-külön is előfordulhat.

    A rekeszsérv tünetei és típusai

    A rekeszsérv (hiatus hernia vagy hernia diaphragmatica) az az állapot, amikor a gyomor a has- és mellüreget elválasztó rekeszizom (diaphragma) nyílásán keresztül részben a mellüregbe türemkedik. Hogyan kezelhető ez az állapot és mikor szükséges kezelni?

    A refluxbetegség tüneteit súlyosbító gyógyszerek

    A refluxos panaszokon számos gyógyszer ronthat, vagy a záróizmok funkciójának rontásán, vagy a nyelőcső irritálásán keresztül. A reflux szempontjából kedvezőtlen mellékhatással is rendelkező gyógyszerek között számos gyakran használt fájdalomcsillapító, vérnyomáscsökkentő is található.

    A gyomorfekély kialakulásának okai és tünetei

    A gyomorfekély (ulcus ventriculi) a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély mélységben a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.