Csendes reflux: alattomos betegség meglepő tünetekkel

szerző: Dr. Takács Emőke - WEBBeteg
frissítve:

A savas reflux tünetei jól ismertek: savas ízű felböfögés, a mellkas középső részén, a szegycsont mögött érzett égő, szúró jellegű fájdalom vagy nyomásérzés, mely általában evés után vagy lefekvéskor jelentkezik. Van azonban a betegségnek egy másik, ritkábban előforduló típusa, az úgynevezett néma reflux, amelynek tünetei nem ennyire egyértelműek.

A reflux betegség megjelenésekor a kiváltó ok a nyelőcső alsó záróizmának nem megfelelő működésében keresendő, amely miatt a gyomortartalom, a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, így okozva panaszokat a betegnek. A reflux a fejlett országok lakosságának kb. 10-20 %-át érinti, de előfordulási gyakorisága folyamatos növekvő tendenciát mutat.

Milyen jelek utalhatnak csendes refluxra?

A csendes reflux felismerését megnehezíti, hogy nem a refluxszal járó tipikus tünetek jellemzik, viszont komoly problémákat, betegségeket képes előidézni. A gyomorsav ebben az esetben is visszaáramlik a gyomorból a nyelőcsőbe, majd torokba, ahol irritálja a nyálkahártyát, gyulladást okoz, de a klasszikus gyomorégés jelenléte nélkül teljesen más, megtévesztő tüneteket okoz. Nehéz felismerni, mert egyéb szervek megbetegedésének álarcában jelentkezik, vagyis a panaszok legtöbbször a gége, tüdő vagy mellkas egyéb betegségeire utalnak. A reflux a mellkas bármely részén okozhat panaszt, pl. nyomás, feszítés, zsibbadás.

Csendes refluxra utaló tünetek:

A csendes reflux és a krónikus köhögés

A gége irritációja krónikus gyulladást vált ki, ami rekedtségben, torokköszörülésben nyilvánulhat meg és a hangszalagok megvastagodását okozhatja. A reflux a krónikus köhögés harmadik leggyakoribb oka, a krónikus köhögés 10-40%-ának áll a hátterében.

A reflux okozta köhögés általában éjszaka, lefekvés után jelentkezik, vagy akkor erősödik meg, esetleg hajnalban, alvásából ébreszti fel a beteget. A köhögés általában rohamszerű ingerköhögés: minél jobban próbálja a beteg kiköhögni azt, ami az ingert okozza, annál jobban fokozódik a köhögése és nem tud semmit felköhögni. Időnként köhögés helyett csak köhécselés jelentkezik. Ritkán kevés savanyú, nyúlós köpet is ürülhet.

A reflux az asztma kiváltásában is szerepet játszhat, illetve az asztmás beteg légúti panaszait fokozhatja. Ha például a légzőszervi betegségre adott szokásos tüdőgyógyászati terápia hatástalan marad, akkor gondolni kell a refluxra, mint kiváltó tényezőre.

A fenti tünetek miatt gyakran a fül-orr-gégész vagy tüdőgyógyász orvos ismeri fel először a refluxot a panaszok hátterében.

Mik lehetnek a kiváltó okok?

A néma reflux kialakulásában szerepet játszhat az étkezés, leginkább a zsíros, édes, savanyú (savas), fűszeres ételek fogyasztása, a túlsúly (elsősorban a nagy haskörfogattal rendelkező embereket fenyegeti), a terhesség miatt a hasűri nyomás fokozódása, a stresszes életmód és a vízszintes testhelyzet. A csendes reflux általában éjjel jelentkezik és legfontosabb kiváltó tényezője az esti étkezés.

A csendes reflux kezelése és megelőzése

Amennyiben a fenti tüneteket reflux okozza, akkor az alábbi módokon lehet megelőzni a panaszok kialakulását:

  • testsúly csökkentése, túlsúly megszüntetése
  • bizonyos ételek kerülése (elsősorban vacsora során): fűszeres, zsíros, édes ételek, kávé, kakaó, csokoládé, szénsavas üdítők, olajos magvak, puhább sajtok, citrusfélék (pl. narancs, citrom), paradicsom
  • rendszeres étkezés (a többször kevesebbet elvet szem előtt tartva), korai vacsora, késő esti étkezés elhagyása
  • étkezést követően nem tanácsos azonnal lefeküdni, a vacsorát követően legalább 3 órát érdemes várni
  • ágy fejvégének megemelése
  • dohányzás és alkohol elhagyása
  • a tüneteket kiváltó vagy fokozó gyógyszerek (pl. nem szteroid gyulladásgátlók) lehetőség szerinti elhagyása

Súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelésre van szükség

A reflux ellen alkalmazott gyógyszereknek több csoportja van. A savlekötők a savat gázképződés közben semlegesítik. Csak tüneti kezelésre alkalmazhatók, ha a reflux nem gyakori és súlyos tüneteket nem okoz. Étkezés után és lefekvés előtt kell bevenni őket.

A prokinetikumok szintén enyhébb esetekben (azonban semmiképp sem tartósan) ajánlottak, melyek emelik a nyelőcső alsó záróizmának tónusát és fokozzák a gyomor ürülését, ezáltal gátolják a gyomorsav visszajutását a nyelőcsőbe.

A savképződést kb. 50%-ban csökkentik a H2 receptor blokkolók. A legerősebb gyógyszerek a protonpumpa gátlók, melyekkel a savtermelés 100 %-ban megszüntethető.

Ha a reflux nemcsak a nyelőcsőben okoz panaszt, hanem más szervi betegséget is kivált, akkor súlyosabb betegségnek kell tekinteni, amely agresszívebb terápiát igényel. Ilyenkor gyógyszeres kezelésként elsősorban a protonpumpa gátlók jönnek szóba, kezdetben nagyobb dózisban, majd 2-3 hónap után fokozatosan csökkentve az adagokat, esetleg el is hagyva a gyógyszert.

A gyógyszeres kezelésre nem reagáló vagy tartós gyógyszeres kezelést igénylő fiatal betegek esetében antireflux műtét jön szóba, amely akár laparoscoposan is elvégezhető.

WEBBeteg logo

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Takács Emőke

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.