Helicobacter pylori és reflux - Van összefüggés?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó frissítve:

A Helicobacter pylori nevű kórokozó nem minden esetben okoz panaszokat azoknál, akiknek a szervezetében jelen van. Becslések szerint minden harmadik ember fertőzött a baktériummal, de csak tíz százalékuknál jelentkeznek gyomorpanaszok. De okozhat-e a kórokozó refluxbetegséget is?

A Helicobacter pylori igen ellenálló baktérium, akár évtizedekig is elélhet a gyomornyálkahártyán, az immunrendszer és a gyomorsav gyakorlatilag nincs rá semmilyen hatással. A kórokozók miatt a gyomor több gyomorsavat termel. Ráadásul a baktériumok olyan méreganyagokat bocsátanak ki, amelyek károsítják a gyomor nyálkahártyáját.

A fertőzés következtében olyan betegségek alakulhatnak ki, mint amilyen például a gyomornyálkahártya-gyulladás (gyomorhurut, gastritis), gyomorfekély, sőt a baktériumfertőzés idővel akár daganatos elváltozásokhoz is vezethet. Szakértők feltételezik, hogy a gyomornyálkahártya-gyulladás és a gyomorfekély az esetek 90 százalékában a Helicobacter pylori számlájára írható. A gyomorrák kockázatát a baktériumokkal való fertőzöttség ötszörösére növeli.

Bár a Helicobacter pylori fokozza a gyomorsavtermelést és számos gyomorbetegség kialakulásáért felelőssé tehető, az eddigi tudományos vizsgálatok alapján a refluxbetegséggel nem hozható összefüggésbe.

A gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) a gyomorsav nyelőcsőbe való rendszeres visszafolyásával jár, ami folyamatosan irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját. Leggyakoribb oka, hogy a nyelőcső és a gyomor találkozásánál lévő záróizom (gyomorszáj) túl gyenge és nem zár megfelelően. Ebben a Helicobacter pylori fertőzésnek nincs szerepe, még ha elő is fordulhat, hogy a refluxos betegnek egyidejűleg baktériumfertőzése van.

Ez is érdekelheti Mi hajlamosít a reflux kialakulására?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító; focus.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.