Gyomorégés téma

Reflux - Amit Ön is megtehet

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - 2023-01-14 05:03
Reflux
Mivel a refluxbetegség pontos kiváltó oka nem ismert, megelőzni nem tudjuk, de életmódunk változtatásával és a megfelelő terápiával a reflux súlyosságát, a panaszok kiújulásának gyakoriságát is csökkenteni tudjuk.
A reflux jeleinek felismerése sok esetben nehéz lehet, mert nem mindig egyértelmű, hogy mi áll a panaszok hátterében. Vajon Ön felismeri a refluxbetegség jellegzetes tüneteit?
A terhesség ideje alatt tapasztalt gyomorproblémák nagyon gyakoriak, gyomorégést a várandósok több mint fele tapasztal. A savas emésztési zavar a legtöbb esetben a második, illetve harmadik trimeszterben jelentkezik.

Ha túl sok a gyomorsav

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-06-26 18:48
A gyomorsav rendkívül erős sav, feladata az ételek emésztése, és az étellel a tápcsatornába került kórokozók ártalmatlanítása. A gyomorfal védőrétege megvédi a gyomrot a gyomorsavtól.

Mellkasi fájdalom - Nem csak infarktus okozhatja

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022-04-16 08:05
Mellkasi fájdalom
A mellkasi fájdalom az egyik leggyakoribb oka a mentők riasztásának. Minden évben több százezer embert vizsgálnak meg emiatt Magyarországon. Szerencsére a panasz nem mindig a szívinfarktus jele.

Mi okozza a gyakori savproblémákat?

WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus - 2022-04-05 05:03
Gyomorsav
Régen azt gondoltuk, hogy a felső hasi diszkomfortérzés, gyomorégés vagy korai teltségérzés hátterében sok vagy kevés gyomorsavtermelés áll. Ez az elképzelés mára már megdőlt.

A gyomor ellenségei: kávé, dohányzás és stressz

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - 2022-01-10 05:21
Nehézlégzés, mellkasi szorítás, égő érzés a has felső részén. A felsorolt tünetek könnyen összetéveszthetők a szívinfarktus jeleivel, sok esetben mégsem kardiológiai betegség áll a panaszok hátterében, ezt azonban csak szakorvos döntheti el alapos kardiológiai kivizsgálás után. Ilyen tünetek esetén mindig orvoshoz kell fordulni, akár együtt, akár önmagukban jelentkeznek!

Emésztési zavar - Ismerje meg a tüneteket és a kezelési módokat

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-11-14 20:33
Gyomorégés
Az emésztési zavar gyakran egy mögöttes probléma, mint például a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD), fekélyek vagy epehólyag-betegség tünete. A dyspepsia néven ismert emésztési zavar az étkezés utáni kellemetlen teltségérzet leírására szolgál. A gyomor felső részének égő fájdalma kísérheti.

Ég a gyomra? Segítünk leküzdeni

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-05-14 20:36
Gyomorégés
A helyes táplálkozás segít enyhíteni az enyhe gyomorégés okozta panaszokat. Ehhez adunk néhány tippet.

A refluxbetegség kezelése

WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus - 2021-03-26 11:03
A refluxbetegség egy olyan klinikai állapot, mely során a gyomortartalom a nyelőcsőbe, ritkábban magasabbra, a garatba, esetleg kis cseppecskék belélegzése útján a tüdőbe jutva különböző tüneteket, betegségeket hoz létre.

Helicobacter pylori és reflux - Van összefüggés?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2020-07-16 13:03
A Helicobacter pylori nevű kórokozó nem minden esetben okoz panaszokat azoknál, akiknek a szervezetében jelen van. Becslések szerint minden harmadik ember fertőzött a baktériummal, de csak tíz százalékuknál jelentkeznek gyomorpanaszok. De okozhat-e a kórokozó refluxbetegséget is?

Gyomorégés és hasmenés - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus - 2019-07-28 19:05
Már egy ideje ég a gyomrom, időnként fáj a bal bordaív alatt és gyakran van hasmenésem, de úgy, hogy szaladnom kell. Ez teljesen megkeseríti az életemet. Kérem, adjon tanácsot, hogy hová forduljak, mi lehet a bajom? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - 2019-04-19 13:33
Reflux
A reflux betegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, azonban olyan panaszok is jelentkeznek a reflux eredményeként, mint a köhögés, a rekedtség vagy horkolás, a torokfájás vagy a gyorsan romló fogak.

11 jel, hogy gyomorégés elleni gyógyszerre van szüksége

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2018-12-26 11:36
Savas reflux
A gyomorégés olyan gyakori probléma, hogy sokan úgy vélik, egyszerű felismerni és kezelni. Néha azonban a savas reflux olyan tünetekkel jelentkezik, melyeket könnyű valami mással összetéveszteni.

A terhesség 24. hete

WEBBeteg - 2018-11-30 15:39
A 24. héten aktuális a következő terhességi vizsgálat és a terheléses vércukor teszt.

A gyomorégés növeli a rák kockázatát?

Oxygen Medical - Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus - 2018-08-30 05:21
Egy kutatás szerint a gyakori gyomorégés megnöveli a torok- és hangszálgyulladás kockázatát. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus főorvos a reflux kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A refluxbetegség legjellemzőbb tünetei

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2018-02-08 13:33
A reflux legjellegzetesebb tünete az égő fájdalom jelentkezése a szegycsont mögött (gyomorégés), ami lentről felfelé sugárzik.

Az ünnepekkel járó gyomorproblémák

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2017-12-21 18:02
Az ünnepek nem kímélik a gyomrot. December elejétől folyamatos terhelésnek van kitéve, a mikuláscsomag tartalmától a karácsonyi vacsorákon át egészen a szilveszteri pezsgőzésig. A túlzott étvágy álmatlan éjszakákkal, puffadással és gyomorfájással bosszulja meg magát.

Reflux - Fizikai megterhelés és gyomorégés

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2014-11-08 23:11
A testmozgás kiválthatja gyomorégést, ha a nyelőcső alsó záróizom gyenge vagy túl laza és a az étel vagy a gyomorsav a gyomorból visszaáramlik a nyelőcsőbe. A fizikai terhelés okozta gyomorégést bizonyos élelmiszerek – különösen a csípős és savanyú ételek, szénsavas üdítők, a kávé, csoki és alkohol - is kiválthatják.

Hogyan kezelhető a mellkasi fájdalom?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2013-09-30 12:51
Az esetek többségében a mellkasi fájdalom nem sürgősségi ellátást igénylő szív-, illetve tüdőbetegség miatt jelentkezik. Ha orvosa úgy látja, hogy Ön nincs közvetlen veszélyben, előfordulhat, hogy átvizsgálása és kezelése járóbetegként fog történni.

A gyomorégés, puffadás természetes ellenszerei

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2013-06-27 16:15
A gyomor- és bélrendszerben tapasztalható diszkomfort érzés, a gyomorégés, telítettség, puffadás ellen számtalan recept nélküli készítmény kínál megoldást.