Reflux téma

A refluxbetegség

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó
2019-12-22 09:33
Reflux

A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk - írja Dr. Debreczeni Anikó a refluxról.

Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó
2019-04-19 13:33
Reflux

A reflux betegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, azonban olyan panaszok is jelentkeznek a reflux eredményeként, mint a köhögés, a rekedtség vagy horkolás, a torokfájás vagy a gyorsan romló fogak.

A reflux tüneteit enyhítő ételek

WEBBeteg - Cs. K., fordító
2022-09-11 09:03

Refluxbetegségről vagy gastrooesophagealis refluxról (GERD) akkor beszélünk, ha a nyelőcső alsó záróizma nem megfelelően zár, így a gyomor savtartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ennek egyik legfőbb tünete az égető érzés, illetve az emésztési zavarok. Bizonyos élelmiszerekkel, megfelelő étrenddel enyhíthetők a tünetek.

A reflux diéta alapelvei

WEBBeteg összeállítás - B. M. szakfordító; Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
2022-08-31 21:03

A refluxbetegségre jellemző tünetek - gyomorégés, rekedtség, köhögés - gyakran közvetlenül étkezés után vagy lefekvéskor jelentkeznek, súlyosbodnak. Speciális táplálkozással, néhány diétás szabály betartásával enyhíthetők a panaszok.

A rekeszsérv tünetei és típusai

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
2022-08-23 22:03

A rekeszsérv (hiatus hernia vagy hernia diaphragmatica) az az állapot, amikor a gyomor a has- és mellüreget elválasztó rekeszizom (diaphragma) nyílásán keresztül részben a mellüregbe türemkedik. Hogyan kezelhető ez az állapot és mikor szükséges kezelni?

A reflux is okozhat alvászavart

Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Vida Zsuzsanna, szomnológus
2022-08-21 21:42

A gyomorégésen kívül horkolást, sőt akár pánikkal járó, éjszakai légzési nehézséget is okozhat a reflux. Csak kevesen vannak tisztában a két jelenség összefüggésével. A kivizsgálás és a megoldás lehetőségeiről dr. Vida Zsuzsanna szomnológus főorvos beszélt.

Ez a két betegség is állhat a háttérben, ha nem javul az asztmája

Tüdőközpont - Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász
2022-08-11 10:11

Előfordulhat, hogy a korábban tünetmentes asztma rosszabbodik, a panaszok kiújulnak, fulladás érzés, nehézlégzés, köhögés jelentkezik. Nem mindig jelent megoldást ilyen esetben, ha a gyógyszerek adagolásán változtat a kezelőorvos.

Ha túl sok a gyomorsav

WEBBeteg - B. M., szakfordító
2022-06-26 18:48
Gyomorsav

A gyomorsav rendkívül erős sav, feladata az ételek emésztése, és az étellel a tápcsatornába került kórokozók ártalmatlanítása. A gyomorfal védőrétege megvédi a gyomrot a gyomorsavtól.

A savcsökkentő gyógyszerek működése - Protonpumpagátlók

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
2022-05-23 20:33

Hazánkban forgalomban lévő protonpumpagátló gyógyszer az omeprazol, a pantoprazol, a lansoprazol, a rabeprazol és az esomeprazol. Naponta általában egyszer kell bevenni, de az orvos másképp is rendelheti szedésüket.

Reflux - Kerülendő és ajánlott italok az étrendben

WEBBeteg - Cs. K., fordító
2022-05-23 05:03

A savas reflux esetén tartandó diéta lényege, hogy kerüljön bizonyos ételeket és italokat, illetve olyanokkal helyettesítse őket, melyek csökkentik vagy megakadályozzák a tüneteit.