• Ajakherpesz vagy afta?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Korábban hosszú időn át az afta megjelenését is herpeszvírus-fertőzésnek tekintették. Mára ez a nézet megdőlt, ismert az etiológiai különbség a két betegség között. Míg az ajakherpeszt valóban a herpeszvírus okozza, az afta kialakulásában több tényező is szerepet játszik, azonban nem vírus váltja ki a tüneteit. Melyek a legfőbb különbségek?

    Afta - A téma cikkei

    5/1 Az afta tünetei, és az afta mint tünet
    5/2 Az afta típusai és kezelése
    5/3 Az afta rizikófaktorai
    5/4 Afta gyermekkorban - Mit tehetünk?
    5/5 Ajakherpesz vagy afta?

    A kiváltó okok közötti különbségek

    Az afta hátterében gyakran nincs különösebb ok, egészséges egyénekben is kialakul, leggyakrabban hormonváltozás, stressz vagy valamilyen testi, lelki trauma hatására. Sokszor allergia, vitamin- vagy tápanyaghiány (pl. vashiány) áll a hátterében, de akár betegségekhez társultan is előfordul.

    Bővebben Amikor az afta valamilyen betegség kísérőtünete

    Az ajakherpesz okozója a leggyakrabban a HSV1 (herpes simplex vírus 1), ritkán a HSV2, ami elsősorban genitális herpeszt okoz. Egészséges egyénben a fenti provokáló tényezők hatására kialakulhat a lappangó herpeszfertőzés.

    Fertőz vagy sem?

    A betegségek terjedését tekintve, az aftáról bebizonyosodott, hogy nem fertőző betegség, nem terjed kontaktussal, míg a herpesz igen (pl.: közös pohár, közös törölköző használatával, nemi érintkezés útján, de még puszival, csókkal is).

    Hirdetés

    A herpeszvírus a lakosság közel 90%-ában megbújva, az idegekben van jelen. Az átfertőződés még gyermekkorban történik, és csak bizonyos stresszfaktorok, fertőzések, betegségek (akár ugyanazok, mint az aftánál), amik az immunrendszer legyengülését okozzák, eredményezik a herpesz kiújulását.

    Hol jelenik meg?

    Lokalizációját tekintve mindkettő a szájnyálkahártyát érinti, de a nyelven, szájpadláson is előfordulhat. A herpesz az ajkakon is, ez a leggyakoribb előfordulási helye, ezzel szemben az afta leginkább a szájüregben okoz panaszokat. Ritkább esetben mindkettő érintheti a nemi szerveket, de ilyenkor más betegségre vagy HSV2 fertőzésre kell elsősorban gondolni.

    Figyelmeztető jelek: afta vagy herpesz?

    Tünetei között a legfontosabb különbség a hólyagképződés, mely csak a herpeszre jellemző, az aftára nem. Van ugyan az aftának egy igen ritka, herpesszerű megjelenése, de hólyagok ekkor sem képződnek. Mindkét eltérés fájdalommal jár, mely enyhétől a szinte elviselhetetlenig fokozódhat, nehezítve az étkezést, folyadékfogyasztást, rágást és beszédet is. Komplikált esetben mindkét eltérésnél előfordulhat felülfertőződés is.

    Mind a herpesz, mind pedig az afta napokig vagy hetekig is fennállhat, 7-10 nap is lehet a gyógyulási idő, azonban közös jellemzőjük, hogy maguktól is szűnnek. A provokáló tényezők hatására vagy meglévő hajlam esetén évente többször is kiújulhatnak.

    Hogyan dönthető el, hogy melyik esettel állunk szemben?

    Diagnózisa alapvetően fizikális vizsgálaton alapul, a hólyag megléte könnyen eldönthetővé teheti a kérdést. Súlyos, vagy elhúzódó esetben, társuló panaszok meglétekor, vagy ha az eltérés gyakran ismétlődik, esetleg egybe is folyik megjelenése, ki kell zárni az egyéb szisztémás betegségeket. Mindkettő társulhat vérképzőszervi betegségekhez, immunrendszeri zavarokhoz, leromlott fizikai állapothoz, visszatérő fertőzésekhez, sorvasztó betegségekhez (pl.: daganat, krónikus betegség, HIV-fertőzés), továbbá gasztrointesztinális betegségekhez is.

    Mit tehetünk a tünetek észlelésekor?

    Kezelését tekintve az aftánál a provokáló tényezők eliminálása után tüneti, helyi fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő alkalmazása szükséges, emellett fertőtlenítő ecsetelés, krém, súlyos esetben szájon át adandó gyógyszerek, felülfertőződésnél pedig antibiotikum lehet a terápia része. Az ajakherpesz kezelésénél a legfontosabb az antivirális kezelés, helyileg (pl. krém), súlyos esetben szájon át szedhető formában.

    Mindkét eltérés gyógyulása akár 7-10 napig tarthat, ám magától is gyógyulnak, és nem hagynak heget maguk után.

    Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2019.02.24 04:03, Megjelenés: 2017.12.31 12:31
   • Cikkajánló

    PMS - tudásteszt

    PMS - tudásteszt

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Mennyire érzed a menstruációd közeledtét? Teszteld tudásod!

    Tévhitek a hólyaghurutról

    Tévhitek a hólyaghurutról

    Dr. Ujj Zsófia

    Melyek a leggyakoribb tévhitek a hólyaghuruttal, más néven felfázással kapcsolatban?

    A fertőzéses eredetű szájnyálkahártya-gyulladás (stomatitis)

    Az aftás szájnyálkahártya-gyulladás az esetek egy jelentős részében vírusok által okozott, fertőzéses eredetű betegség, mely a szájnyálkahártya fekélyesedésével, fájdalmas afták kialakulásával jár, amelyek akadályozhatják a beteg folyadék- és táplálékfelvételét, így a betegség különösen gyermekek esetében könnyen kiszáradáshoz vezethet.

    Az afta rizikófaktorai

    A fájdalmas szájüregi fekélyek kialakulásának oka mai napig nem teljesen tisztázott. Jelen tudományos vélemények alapján tudjuk róla, hogy önmagában is kialakulhat, bizonyos provokáló tényezők hatására egészséges egyénekben is megjelenhet, de egyéb, súlyos szisztémás betegség kísérője is lehet. Tudni kell azonban, hogy nem fertőző és semmilyen érintkezés formájában nem vihető át másik egyénre.

    A fogszabályozás esztétikai eredménye áldozatot kíván

    A fogváltás után kuszán növő maradó fogakat rendszeresen fogszakorvossal kell ellenőriztetni. Nem csupán azért, mert a cseperedő diákot tinikorában zavarni fogja a ferde fogsora, és nem szívesen mosolyog, nem artikulál rendesen, szorongást okozhat neki a társai gúnyolódása, hanem azért is, mert fogainak romlása, szuvasodása is hamarabb bekövetkezik a torlódások miatt.

    A szájüreg egészsége - Az afta megelőzhető!

    Az afták kisméretű fekélyek a szájban, melyek a beszédet és étkezést is megnehezíthetik. Gyakori, rendszerint maguktól gyógyuló jelenségek, melyet majdnem minden ember megtapasztal legalább egyszer életében.

    Az afta mint tünet - Mikor utalhat betegségre?

    Az afta fájdalmas, gyulladási reakcióval körülölelt, nyálkahártyát érintő hámhiány a szájüregben. Mérete néhány millimétertől akár 2 centiméterig terjedhet, emellett a fájdalmas, legtöbbször felületes fekélyt úgynevezett fibrines lepedék fedi.

    Szájüregi gyulladások - Tünetek és kezelés

    A szájüreg és a garat nem egy steril környezet, mindenkinek van egy normál, szájüregi mikrobákból és nem fertőző baktériumokból álló flórája. Ezt az egyensúlyban lévő flórát azonban megbolygathatja pl. egy fertőzés és ezzel gyulladást okozhat a nyálkahártyán.

    Az afta típusai és kezelése

    Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent.

    Afta gyermekeknél és fiataloknál - Mit tehetünk ellene?

    Ötből egy fiatalnál rendszeresen előfordul a kellemetlen tünetekkel és fájdalommal járó, szájüregi nyálkahártyán jelentkező afta, amely egyes esetekben a beszédet vagy az evést is megnehezítheti, ezért fontos, hogy elkerüljük a megjelenését, és helyesen kezeljük, amikor panaszokat okoz. Vajon miért gyakoribb ez a jelenség gyermekek és serdülők körében? Milyen módon csökkenthető az afta kialakulásának esélye?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA