A nyelési nehézség leggyakoribb okai és kezelése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A nyelési nehézség (szaknyelven dysphagia) számos okra vezethetők vissza. Főleg télen gyakori panasz, meghűlés, torokfájás következtében. A nyelési nehézséget azonban nem mindig kíséri fájdalom, előfordulhat, hogy a páciens a torkában gombócérzetet tapasztal.

A nyelési nehézséget alapvetően két csoportra oszthatjuk: a torokfájással járó és a torokfájást nem okozó panaszokra.

Házi gyógymódokkal is csillapíthatóak az enyhe és átmeneti tünetek, de ha a panasz tartósan fennáll, vagy súlyos, mindenképp orvoshoz kell fordulnia! Gyakori ok a pajzsmirigy jódhiány miatti megnagyobbodása.

A nyelési nehézség lehetséges okai

A nyelési nehézség okai sokrétűek, mivel a nyelés egy összetett folyamat, amelyben több különféle szerv vesz részt. Az okokat ennek megfelelően kereshetjük a szájüregben, a garatban, a nyelőcsőben, de akár a gyomorszájban is. A nelési nehézség rendszerint valamilyen betegség tünetének számít, nem önálló betegség. A kezeléshez tehát fontos, hogy a pontos okokat ismerjék.

Ha a probléma forrása a száj-garatüregben van, akkor elsősorban mandula- vagy gégegyulladás, illetve akut garatgyulladás lehet a tünetek kiváltója. A nyelési panaszokat ezekben az esetekben erős torokfájás, és a torokban idegentestérzés kíséri. Nyeléskor a nyálkahártya gyulladása miatt égő érzés tapasztalható.

A nyelőcső beszűkülése, például nyelőcsődaganat miatt, szintén okozhat nyelési nehézséget. A nyelőcső motilitászavarai is okozhatnak nyelési nehézséget, gombócérzést, például a nyelőcső falának kitüremkedése akadályozza a táplálék perisztaltikus mozgással történő továbbhaladását. A páciensek gyakran nehezen tudják lenyelni az ételt. A nyakrégióban lévő más tumor is lehet a panaszok oka, ami az egyik oldalon kitapintható.

Amennyiben a gyomorszáj záróizma nem működik megfelelően, akkor a páciensek gyakran savas felböfögéstől, gyomorégéstől szenvednek, és a reflux okozza esetükben a nyelési nehézséget.

A pajzsmirigy-megnagyobbodás szintén okozhat nyelési nehézséget. Ezt a megnagyobbodást ritkán okozza tumor, valójában a legtöbbször a szerv jódhiányra adott jóindulatú reakciójáról van szó. Jódhiány esetén a pajzsmirigy nem működik megfelelően, alulműködik. A pajzsmirigy megpróbál eleget tenni a szervezet igényének, és ahhoz, hogy elegendő hormont tudjon termelni mértének növelésével próbál kompenzálni. A pajzsmirigy megnagyobbodásának különböző stádiumai vannak: 1. alig tapintható megnagyobbodás, 2. oly mértékű megnagyobbodás, amely már akadályozza a táplálék lenyelését, és a 3. fázisban a látható megnagyobbodás nyelési és légzési panaszokat is okoz.

Súlyos neurológiai betegségek gyakran járnak krónikus nyelési nehézséggel. A stroke, a demencia, a sclerosis multiplex és a Parkinson-kór súlyos nyelési nehézséget okoz. Az említett betegségekben szenvedő pácienseknél gyakori probléma lehet a táplálék félrenyelése, ami a tüdőbe kerülve súlyos tüdőgyulladást okozhat. Pszichés (közérzeti) zavarok is állhatnak a nyelési panaszok háttérében, amelyek többnyire tudat alattiak.

Ritka ok az olyan genetikai hiba, amelynek következtében az izomzat nem teljesen fejlett, és ez megnehezíti a táplálék lenyelését.

Korral járó nyelési nehézség

Idősek nagyon gyakran szenvednek olyan különböző krónikus betegségekben, amelyek nyelési nehézséggel járnak. Időseknél gyakran az ízérzékelés és az étvágy is romlik, ezért kevesebb ételt és folyadékot fogyasztanak. Így a száj-garatüreg nyálkahártyája nagyon kiszárad, és ez okozza esetükben a nyelési panaszokat. A gyerekek néha félrenyelnek idegentesteket, és ez okoz nyelési nehézséget.

Lásd még Diszfágia (nyelési nehézség) - Veszélyes tünetek és okok

Nyelési nehézség kezelése házi gyógymódokkal

A nyelési nehézség megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen az okok pontos ismerete. Az egyszerű meghűlés okozta kaparó torok vagy a kiszáradt nyálkahártya miatti problémák kezelhetőek házi módszerekkel is, de gyógyszerekkel is, súlyos panaszokkal minden esetben forduljon orvoshoz!

A felső légúti gyulladásokhoz kapcsolódóan számos házi gyógymód megfelelő lehet a nyelési panaszok kezelésére. Alapvető fontosságú, hogy az érintettek igyanak sok folyadékot, hogy a nyálkahártyát nedvesen tartsák, és hogy csillapodjon a gyulladás. A meleg, mézes tej, a meleg, citromos tea és a meleg leves jót tesznek a fájó toroknak. A gyógyteák még kifejezettebb hatást érnek el. Nyelési nehézség enyhítésére megfelelő például a kakukkfű és a zsálya. A gyulladt toroknak egy sál is nagy segítség. Az orrdugulással járó meghűlés tüneteit enyhíti a sós vízzel történő inhalálás, ami feloldja a légutakban és orrüregben letapadt nyákot. Ez egy egyszerű, olcsó és nagyon hatékony módszer. A dohányosoknak feltétlenül le kell szokniuk a dohányzásról!

A jódhiány okozta pajzsmirigy-megnagyobbodás elkerülése érdekében fontos, hogy táplálékainkkal elegendő jódot juttassunk szervezetünkbe, ennek érdekében ajánlott a rendszeres halfogyasztás. Ha a nyelési panaszokat erős fájdalom kíséri, vehet be fájdalomcsillapító tablettát is.

Kezelés súlyosabb panaszok esetén

Ha a tünetek az otthoni gyógymódok ellenére néhány napon belül nem javulnak, vagy éppenséggel romlanak, feltétlenül forduljon orvoshoz, mivel nyelési nehézséget rosszindulatú daganatos betegség is okozhat!

Ha neurológiai eredetű betegség következtében a nyelésben résztvevő izmok nem működnek, akkor segíthet a nyelés gyakorlása. A tumor kezelése a daganat típusától, méretétől és elhelyezkedésétől függ, a terápia történhet műtéttel, sugárkezeléssel vagy kemoterápiával. A nyelési nehézség súlyosságától függően szükség lehet a beteg szondával történő etetésére is.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; onmeda.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk ellene? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.