• A derékfájás: hogyan kezelhető?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus

    A derékfájósok számához képest csak kevés embernek van műtétre szüksége, a legtöbb esetben néhány hetes otthoni kezeléssel, fokozott elővigyázatossággal, esetleg gyógyszeres kezeléssel javulhat.

    A téma cikkei - Derékfájás

    3/1  A derékfájás: hogyan kezelhető? – Áttekintés
    3/2 A derékfájás gyakori és kevésbé gyakori okai
    3/3 Tippek a derékfájás megelőzéséhez

    A derékfájás okairól röviden

    A derékfájdalom leggyakoribb oka a közvélekedéssel ellentétben nem a gerincsérv (amely az esetek néhány százalékában igazolható). A leghétköznapibb okok a következők:

    • a "meghúzódott" hátizmok és gerincízületi szalagok,
    • a túlterhelt porckorongok és
    • a görcsös gerinctáji izmok.

    Ezek oka a helytelen emelés, vagy rossz mozdulat. A derékfájást azonban nagy százalékban nem kizárólag betegség okozza, kialakulásában szerepet játszhat a stressz is mint pszichés tényező, sőt, akár a depresszió is.

    A fentieknél ritkábban fizikai elváltozás is okozhat deréktáji fájdalmat, elsősorban a tartósan rossz testtartás vagy valamilyen megbetegedés következtében. Ezek lehetnek:

    Az esetek egy részében az ágyékcsigolyák régiójában kialakuló fájdalom nem függ össze a csigolyákkal. Gyakran előfordul, hogy nőgyógyászati vagy emésztőrendszeri betegségektől ered a derékba kisugárzó fájdalom, de derékfájást okoz a vesekő, a különböző húgyúti fertőzések, a kólika és – bár ritkán, de – a tüdőgyulladás is.

    Bővebben A derékfájás gyakori és kevésbé gyakori okairól részletesen

    Hirdetés

    A derékfájás diagnosztikája

    Ha derékfájdalom miatt keres fel orvost, akkor az valószínűleg megnézi a hátát, megvizsgálja, hogyan tud ülni, állni, járni és hogyan tudja megemelni lábait.

    Ellenőrizheti a reflexeit reflexkalapács segítségével. Ha feltételezi, hogy Önnél daganat, törés, fertőzés vagy más betegség áll a derékfájdalom hátterében, az orvos az alábbi vizsgálatok egyikét javasolhatja:

    Röntgenvizsgálat. A medence, a gerinc és a végtagok röntgenvizsgálata a csontok eltéréseit tudja kimutatni, mint például a törést, ficamot, csontritkulást, kóros meszesedéseket. Általában kétirányú felvétel készül, de bizonyos esetekben különleges beállításra is szükség lehet. Röngtenvizsgálattal megtekinthető a csontok egymáshoz való viszonya, hogy van-e Önnél degeneratív ízületi betegség vagy csonttörés. Nem mutatja ki ugyanakkor a gerincvelő, az izmok, a kötőszövetek, az idegek vagy a porckorongok rendellenességeit (legfeljebb, ha azok különösen súlyosak).

    Bővebben Diagnosztikai módszerek - Röntgenvizsgálat

    Mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) segítségével pontosabban el lehet különíteni a jó- és rosszindulatú elváltozásokat, és bár a csontok vizsgálatára kevésbé alkalmas, a lágy szövetekről ez a vizsgálat nyújtja a legpontosabb információt. Nagy hátránya, hogy hosszú a vizsgálati idő, valamint hogy nem végezhető olyan betegen, akinek szervezetében fémet tartalmazó protézis, illetve pacemaker van.

    Bővebben Diagnosztikai módszerek - az MR

    Computer tomográfiás vizsgálat (CT). Ezekkel a képalkotó vizsgálatokkal a porckorongsérv, a csontok, ízületek, inak, idegek, szalagok és erek rendellenességei is kimutathatók. A CT hátránya, hogy a kórház számára nagyon drága a vizsgálat, valamint hogy sugárterheléssel jár, ezért terhesség alatt nem végezhető. Kontrasztanyag használat esetén pedig fennáll a kontrasztanyag-érzékenység veszélye.

    Bővebben Diagnosztikai módszerek - a CT

    Csontscan (szken). Orvosa csont szken vizsgálat segítségével csontdaganatot, vagy kompressziós (összeroppanásos) törést kereshet. Az eljárás során kis mennyiségű radioaktív anyagot (tracer - trészer) adnak vénásan, amely aztán a csontokban felhalmozódva kimutathatóvá teszi a csontok rendellenességeit.

    Idegvizsgálat, elektromiográfia. A vizsgálat során az idegek és az izmok működési rendellenességei deríthetők ki, például az ideg nyomódása, amit gerincsérv vagy gerinccsatorna-szűkület eredményezhet.

    A derékfájás kezelése

    A derékfájás konzervatív (nem műtéti) kezelése

    A leginkább fájdalommentes testtartást általában felhúzott lábakkal lehet elérni háton vagy oldalfekvésben, az alsó végtagok mérséklet felpóckolásával. Az első napokban a derék kímélésével szigorúan pihentetni kell a gerincet és mindenkinek meg kell találnia a számára legmegfelelőbb testtartást. A fájdalom enyhítésére használhatunk vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat.

    A derékfájás egyes okait nem lehet megszüntetni (pl. porckopás), egyes esetekben (porckorongsérv) a műtéti eljárás hozhat eredményt, az esetek többségében azonban a megfelelő testtartással, mozgással, illetve nem műtéti terápiákkal megszüntethető a deréktáji fájdalom.

    Fizikoterápia és torna. A terapeuta konkrét gyakorlatokat tanít meg, amelyek erősítik a gerinc izmait és javítják a tartást. A tornagyakorlatok rendszeres végzésével a fájdalom kiújulása megelőzhető. Az emberek nagy többsége szívesebben jár fizioterápiás kezelésekre, mint gyógytornára. Pedig hosszútávon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében.

    Vényköteles gyógyszerek. Orvosa lehet, hogy erősebb nemszteroid gyulladásgátlót vagy izomlazítót ír fel. Ezeket addig szedje, ameddig azt orvosa előírja.

    Szteroid injekció. Ha a fájdalom más beavatkozás segítségével nem enyhíthető, illetve a fájdalom lesugárzik a lábba, orvosa szteroid (pl. kortizon) injekciót javasolhat a gerincvelő körüli térbe. A szteroid csökkenti az ideggyökök körülötti gyulladást és ezzel javítja annak vérellátását. Tüneti szer, ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg, a panaszok idővel kiújulnak és a rendszeres adása a szteroidnak, az anyagcserét, a hormonháztartást, az ízületeket is jelentősen károsíthatja.

    Elektromos stimulálás (TENS). A bőrön keresztüli elektromos idegingerlés gyenge elektromos áramot juttat a szervezetbe, ezáltal ingerelve az idegeket. A beavatkozás megszakíthatja a fájdalomjelzéseket, így megakadályozza, hogy ezek elérjék az agyat. Bár biztonságos és fájdalommentes, a TENS nem mindenki számára megfelelő. Általánosságban akut (heveny) fájdalomban hatékonyabb, mint krónikus fájdalom esetén és gyakran más kezelési formákkal kiegészítve működik jól. A TENS jó alternatíva, ha Ön nem tud fájdalomcsillapító gyógyszereket szedni.

    Egyéb: kábító fájdalomcsillapítók, érzéstelenítők. Ezek a gyógyszerek (pl. a gyenge hatású kodein vagy hidrokodon) csak rövid ideig használhatók, orvosi ellenőrzés mellett. Az érzéstelenítők közé tartozik az injekcióval a gerinc mellé beadott lidokain.

    Fájdalomcsillapító tapaszok: Fájdalomcsillapító tapasz használatát krónikus, erős fájdalom esetén javasolja az orvos. A hátra vagy a mellkasra lehet felhelyezni és bőrön keresztül felszívódva jut a véráramba.

    Kattintson a képre!

    Műtéti eljárások a derékfájás kezeléséhez

    Neurológiai panasz?

    Gyakori kérdések Az utóbbi időben egy helyben álláskor erős deréktáji fájdalmam van, ami az alhasba, illetve a lábaimba sugárzik ki. Gyakran hajnalban is derékfájásra ébredek, ami a nap folyamán mérséklődik vagy teljesen megszűnik, általában fájdalomcsillapító használata nélkül is. Mi okozhatja és a Doktornő mit javasolna terápiaként?

    Dr. Bessenyei Mónika, neurológus szakorvos válasza az Orvos válaszol rovatban

    A derékfájósok számához képest csak kevés embernek van derékfájdalma miatt műtétre szüksége. A műtétet általában a gerincsérv talaján kialakuló panaszok kezelésére tartják fenn, nincs hatékony műtét az izom, illetve kötőszövet eredetű fájdalmak kezelésére.

    Ha Önnek az ágyéki ideg nyomódása miatt konzervatív kezelésre tartósan nem javuló fájdalma, izomgyengesége, esetleg széklet-, illetve vizeletürítési zavara van, akkor indokolt a sürgős műtét.

    A porckorong-sérv műtétek az alábbiak lehetnek:

    Diszkektómia. Ez az egyik leggyakoribb gerincműtét, lényege a porckorong belső állományának (vagy legalábbis a porckorong tokján kitüremkedett részének) eltávolítása. Mivel a porckorong belső állománya nem termelődik újra (legfeljebb a műtét során bennmaradt rész türemkedik ki újra), ez hosszú időre, szerencsés esetben pedig véglegesen megszünteti az érintett ideg nyomódását.

    Fúzió. A műtét célja, hogy a beteg porckorongot határoló két csigolyát csavarokkal és rudakkal egymáshoz rögzítsék, illetve a porckorong belsejének eltávolítása után, ide behelyezett speciális implantátumokkal a csigolyák összecsontosítását elősegítsék. Ezáltal megakadályozzák az érintett csigolyák közötti fájdalmas mozgást, és egyszer s mindenkorra elejét veszik a porckorong-sérv kiújulásának. Labilis csigolyák, illetve csigolyaelcsúszás és porckorongsérv kiújulás esetén jön szóba.

    Laminectomia vagy laminotomia. Ezen eljárások során a csigolya ívének egy részét eltávolítják. Az eljárás csak speciális esetekben alkalmazható, amikor a panaszokat nem elsősorban porckorongsérv, hanem a gerinccsatorna átmérőjének csökkenése okozza.

    Intradiszkusz elektrotermo terápia. Ennek során az orvos tűn keresztül katétert vezet be a porckorongba, és ezt 20 percen keresztül magas hőmérsékletre hevítik. A hő összezsugorítja a porckorong tokját, aminek következtében csökken az elődomborodás, és ezáltal az idegek nyomása. Nem teljesen tisztázott még az eljárás hatékonysága.

    Olvasson tovább! Tanácsok, tippek a derékfájás megelőzéséhez: testtartás, gyakorlatok

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus
    Fordította: B. M., szakfordító; NetDoktor.de

    Módosítva: 2019.04.14 04:33, Megjelenés: 2018.04.03 17:25
   • Cikkajánló

    Köhögéscsillapítás

    Köhögéscsillapítás

    B. M., szakfordító

    A köhögés leggyakoribb oka a vírusos vagy bakteriális fertőzés.

    Hazai betegszám

    Hazai betegszám

    koronavirus.gov.hu

    343-ra nőtt az új koronavírussal fertőzött betegek száma. Bárhol jelen lehet a vírus.

    Izombiopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor van szükség izombiopsziára, és hogyan történik?

    Irodai munka és mozgásszervi problémák

    Egyre nagyobb a mozgásszervi panaszokkal küzdő betegek száma. A háziorvosi rendelők, a reumatológiai és ortopédiai szakrendelések tele vannak az ülő életmód áldozataival. Manapság az emberek többsége városban él, autóval jár, és sokan ülőmunkát végeznek, amely a mozgásszervek egészsége szempontjából nagyon káros.

    Térdprotézis-beültetés: a fejlődés lehetőségei

    A térdprotézis egy beültetett implantátum, melynek célja a jól terhelhető és fájdalomtól mentes ízület. A sorozatban gyártott, hagyományos térdprotézisek is jól alkalmazhatóak, de kevésbé képesek precízen helyreállítani az anatómiai sajátosságokat, ezért maradhatnak vissza kisebb panaszok a műtét után is - tudtuk meg Prof. Dr. Szabó Istvántól.

    Derékfájás (lumbágó)

    A derékfájás nagyon sok embernek okoz problémát, a magyar lakosság több mint fele legalább évente egy alkalommal megtapasztalja a kellemetlen érzést.

    Derékfájás - Pihentessük vagy mozgassuk?

    A téma több szempontból is nagy jelentőségű. Kiemelten fontos azért, mert a derékfájás a felnőtt emberek 80 százalékában életük során legalább egy alkalommal panaszt okoz, így a háziorvosok is gyakran találkoznak vele.

    A derékfájás (lumbágó) - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?

    A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden harmadik-negyedik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít.

    A derékfájás lehetséges okai

    Az egyszerű derékfájdalom legtöbbször otthoni kezeléssel is javul, bizonyos esetekben azonban nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mivel a derékfájás komolyabb betegségek tünete is lehet.

    Tippek a derékfájás megelőzéséhez

    A derékfájdalom jó eséllyel megelőzhető a fizikai állapot karbantartásával, erős gerinc körüli izomzat kialakításával, megfelelő testtartással, illetve mozgás- és emelési technikákkal. Az alábbi módszerekkel tarthatja hátát egészségesen és erősen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.