A lökéshullám-terápia

Dr. Bálint Anita
Szerző: WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus

Milyen betegségek, panaszok esetén lehet hasznos a lökéshullám-terápia? Hogyan történik maga a terápia? Milyen mechanizmus útján fejt ki pozitív hatást? Kb. hány kezelés múlva várható érezhető javulás? Van-e esetleg olyan betegség, állapot, amely mellett ellenjavallt az alkalmazása? Ki végezheti el a kezelést? Cikkünkben választ kap ezekre a kérdésekre.

Az orvostudomány a betegek kezelése során gyakran különféle fizikai energiákat is hasznosít. Ilyen fizikai kezelési eljárás a lökéshullám-terápia is. A lökéshullám-kezelés során hanghatással járó, nagy energiájú lökések jönnek létre, melyek az emberi testen kívül akusztikus energiát generálnak. Ezt az akusztikus energiát vezetik célzottan, a környező szövetek károsítása nélkül a kezelendő területre. A lökéshullámok az emberi test szöveteiben elnyelődnek és a mechanotransductionak köszönhetően a kezelendő területen gyógyító folyamatokat indítanak el.

Mechanotransductio az a folyamat, melynek során a sejtek valamilyen mechanikai stimulust biokémiai aktivitássá alakítanak át. Ennek a folyamatnak a következtében az adott helyen a véredények kitágulnak, a vérkeringés fokozódik, helyi vérbőség alakul ki és új erek képződnek. A helyi vérbőség hatására gyulladást csökkentő anyagok, molekulák és sejtek vándorolnak az adott területre, valamint a szövetek vérátáramlása és anyagcseréje javul. A lökéshullámok, masszírozó hatásuk eredményeként, a környező izmokat is ellazítják. A kifejezetten nagy energiájú lökéshullámokkal pedig – a mechanikai törvényeknek megfelelően – kemény anyagok szétzúzása is lehetséges.

A mechanotransductiot a lökéshullámok frekvenciája, amplitudója, intenzitása és alkalmazásuk időtartama befolyásolja. A túl nagy vagy a túl kicsi energiájú lökéshullámok egyaránt negatív hatással vannak a gyógyító folyamatokra.

A lökéshullám-kezelések típusai - Melyik miben segíthet?

A modern lökéshullám-terápiás eszközök többfajta lökéshullám generálására is képesek. Megkülönböztetünk fókuszált lökés- és radiális nyomáshullámokat, valamint planáris lökéshullámokat.

A fókuszált, azaz célzott lökéshullámok behatolásának a szöveti mélysége változtatható, hatásuk a kezelendő területre lokalizálható, így a környező területek károsodásának veszélye kiküszöbölhető.

A fókuszált lökéshullámok elsősorban fájdalmas pontok és krónikus íntapadási problémák kezelésére alkalmasak. Emellett az izmokban, kötőszövetekben levő fájdalmas csomók (úgynevezett myofascialis trigger pont szindróma) diagnosztizálására és kezelésére is sikerrel használhatók.

A planáris vagyis síkbeli lökéshullámok a testfelszínen fejtik ki hatásukat. Lehetővé teszik a felületi fájdalmas pontok célzott kezelését, oldják az izmokban levő összenövéseket és gátolják a fájdalomérzékelő végződések aktivizálódását. A meszes váll, a teniszkönyök és a talpibőnye-gyulladás kezelésekor a fókuszált lökéshullámok kiegészítésére szolgálnak.

A radiális, azaz sugárirányú nyomáshullámok gömb alakban terjednek, a felszínhez közel fejtik ki maximális energiájukat, s nagyobb területek kezelésére alkalmasak. Használatuk a felszínhez közeli mozgásszervi elváltozások esetében javasolt.

A fókuszált és radiális lökéshullámok kombinációja izomszakadás, izomhúzódás és szalagsérülés után különösen hatékony. Ezekben az esetekben a hagyományos nyirokmasszázshoz hasonló hatást fejtenek ki, amivel a nyirokrendszer stimulálható és a szöveti törmelék eltávolítható.

Mikor várható javulás?

A mozgásszervi panaszok során alkalmazott lökéshullám-kezelés általában csak bizonyos idő elteltével szünteti meg a panaszokat, ez általában 2-3 hetes időintervallumot jelent.

A lökéshullám-terápia ellenjavallatai

A lökéshullám-kezelés nem végezhető véralvadási zavarok (pl. vérzékenység), véralvadásgátlók használata, thrombosis után, daganatos betegségek, terhesség, idegkárosodás/ok, cukorbetegség (kivéve diabéteszes láb megelőzésére és kezelésére bizonyos típusú cukorbetegségben), gennyes góc esetén, illetve akut gyulladás fennállásakor, továbbá növekedésben levő gyerekeknél, valamint kortizonkezelést követően 6 hétig.

Tilos a lökéshullám-terápia alkalmazása levegővel kitöltött szervek, például a mell- és a hasüreg felett, nagy idegek, erek, valamint a fej, a gerinc és a gerincvelő területén, továbbá a daganatos régióban.

A lökéshullám-terápia lehetséges mellékhatásai

A kezelés közben fájdalom jelentkezhet. Az alkalmazott energia fokozatos növelésével, és a frekvenciának a páciens fájdalomtűrő képességéhez való igazításával a betegek toleranciája növelhető. Szükség esetén helyi érzéstelenítésben is végezhető a kezelés. A kezelt beteg fájdalomérzete a kezelendő terület előzetes lehűtésével is csökkenthető.

A lökéshullám-kezelés mellékhatásaként duzzanat, vörös elszíneződés, vérömleny, lokális fájdalom, továbbá kortizonkezelést követően bőrsérülés fordulhat elő, valamint helyi, pontszerű bevérzések is kialakulhatnak, melyek általában rövid időn belül megszűnnek. A szövődmények megfelelő energiaszint és nyomás alkalmazásával elkerülhetők.

A lökéshullám-terápia kezelési ideje

A lökéshullám-kezelés kórképtől függően, általában 3-6 alkalomból áll, amely 5 napos intervallumokkal történő kezelést jelent általában. A kezelés 6 hét eltelte után ismételhető.

A terápia folytatása előtt mindig ellenőrizni kell, hogy nem jelentkeztek-e mellékhatások.

A kezelés teljes időtartama alatt a sporttevékenység és fizikai aktivitás korlátozása szükséges.

A lökéshullám-terápia egy neminvazív, nagyon rövid kezelési időt (pontonként néhány másodpercet) igénylő kezelés. Egy régióra átlagosan 2000 lökést ad le. Hatékonysága a magas intenzitású nyomáshullámoknak köszönhető, mellyekkel a teljes célzott régió elérhető.

Diabéteszes láb kezelése lökéshullám-terápiával cukorbetegek esetében

A lökéshullám-terápia segítséget jelenthet a diabéteszes láb kialakulásának megelőzésében, illetve annak gyógyításában, de csak nem előrehaladott esetekben és bizonyos típusú cukorbetegségben. A nagy energiájú hanghullámok beindíthatják a test öngyógyító folyamatait. Ennek eredményeképpen a kezelt területen új hajszálerek képződése indulhat meg, javulhat a végtagok vérellátása és anyagcseréje, létrejöhet a sérült szövetek regenerációja.

A diabéteszes láb megelőzésében természetesen a cukorbetegség kezelése az elsődleges (vércukorszint megfelelő beállítása, rendszeres mozgás, egészséges táplálkozás), továbbá a rendszeres lábtorna, kényelmes cipő viselése és a lábak gondos és rendszeres ápolása. A lökéshullám-terápia mindezek mellett növelheti a megelőzés hatékonyságát.

Előrehaladott cukorbetegség esetén, ha nagymértékű a károsodás, akkor a diabéteszes láb kezelésére mofetta vagy szénsavfürdő-kezelés javasolt.

Sportolóknál alkalmazott lökéshullám-terápia

A lökéshullám-terápia javasolt sportsérüléseknél, amennyiben azzal elkerülhető a megterhelő, kérdéses és hosszabb felépülést igénylő műtéti beavatkozás.

Amennyiben műtétre van szükség egy sportsérülés kezeléséhez, akkor a lökéshullám-terápia hatékonyan használható a műtét utáni rehabilitációban, a felépülés idejének lerövidítésében.

A lökéshullám-terápia nem jár kockázattal, ambulánsan végezhető és költségtakarékos eljárás. A sportsérülések kezelésében a még mindig használt szteroidtartalmú injekciók kiváltására is alkalmas lehet.

Különbség az urológiában és reumatológiában alkalmazott lökéshullám-kezelés között

Az urológiai beavatkozások során használt lökéshullám-készülék a kőzúzásra alkalmas. Ennél a kezelésnél a nagy energiájú hullámok zúzóhatása érvényesül. Ezzel szemben a reumatológiai kórképekben alkalmazott jelentősen kisebb energiájú hullámok a szervezet öngyógyító mechanizmusait stimulálják. Ez a folyamat azonban bizonyos időt igényel, ezért a gyógyulás nem azonnal következik be, hanem meg kell várni, amíg a teljes gyógyító mechanizmus végbemegy.

Ki végezheti el a kezelést?

A lökéshullám-kezelés ÁNTSZ-engedélyéhez gyógytornász vagy orvos szükséges. A kezelést orvos és gyógytornász végezheti, illetve az ő felügyeletük alatt fizioterápiás szakasszisztens.

Dr. Bálint Anita, reumatológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bálint Anita, reumatológus

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Így segíthetik a gyógynövények a pihentető alvást. (x)

Ülni vagy állni? Melyik...

Azzal a kijelentéssel, hogy az ülőmunka káros az egészségre, ma már talán senki sem vitatkozik (csak én! Vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy...

Ízületek egészségének...

Az ízületeink védelmére már fiatal középkortól érdemes gondolni, hogy egészségük minél tovább megmaradjon. Legyen szó akár hobbi-, akár...

Lökéshullám terápia a férfiak...

A lökéshullám terápia, melyet az angol Extracorpal Shockwave Therapy-ból ESWT-nek is rövidítenek, új reményt ad azoknak a betegeknek, akiknél a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.