• Mozgásszervi problémák kezelése Dorn-gerincterápiával

    Feövenyessy Krisztina, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta
    Szerző: Feövenyessy Krisztina, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta

    A mozgásszervi betegségek rehabilitációjában talán kevésbé ismert, ám ma már bárki számára elérhető módszerek egyike a Dorn-gerincterápia. Mit érdemes tudni erről a gyógytornászok és mozgásterapeuták által előszeretettel alkalmazott terápiás eljárásról?

    A mozgásszervi panaszok hátterében gyakran állnak olyan, gyakran alig észrevehető elváltozások, amelyek a gerincoszlop szabad mozgását, illetve a gerinc melletti izmok működését akadályozzák. A blokkok következtében megváltozott testtartás megbonthatja a gerincoszlop, ezáltal a teljes test egyensúlyát. Mozgásbeszűkülés, izomfájdalmak alakulhatnak ki, amelyek hosszú távon komolyabb károsodásokhoz (gerincferdülés, porckorongsérv kialakulása, meszesedés stb.) vezethetnek. A világszerte egyre népszerűbb Dorn-módszer célja a blokkok oldásán és a strukturális viszonyok helyreállításán keresztül a különféle gerincproblémák rendeződésének elősegítése. A kezelés nem csupán tökéletesen biztonságos és fájdalommentes, de igen hatékony is. Betegségek megelőzésére, illetve a már kialakult problémák kezelésének kiegészítésére egyaránt alkalmas.

    Hirdetés

    A terápia hatásmechanizmusa

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Dorn-féle gerinckorrekció jellegzetessége a holisztikus szemlélet. Nem csupán az adott mozgásszervet, hanem az egész testet vizsgálja, így térképezi fel a panaszok kialakulásának valódi okát. Alulról építkezik, hisz az emberi test egyensúlyának alapja az alsó végtagok egyenlő hosszúsága, a medence szimmetriája. A kezelés ily módon az alsó végtagok vizsgálatával, az esetleges végtaghossz különbségek, majd a medence korrigálásával kezdődik. Ezt követően kerül sor a csigolyák kezelésére. A terapeuta a korrekció során a csigolyát körülvevő lágyszövetet is kezeli, ellenkező esetben a helyre nem állított struktúra mintegy „visszahúzná” a csontot. A terápia során aktív izommunkát végez a beteg annak érdekében, hogy a lágyszövet is regenerálódjon. A kezelés elmaradhatatlan része a rövid, egyénre szabott önkorrekciós gyakorlatsor, amelyet a páciensnek önállóan, lehetőség szerint naponta kell végeznie otthonában.

    Mikor alkalmazhatunk Dorn-kezelést?

    A terápiát gerincfájdalmak, panaszok, nem akut gerincsérv, lumbágó, ischiász, Scheuermann-betegség, ízületi artrózis, reumatikus megbetegedések, spondylosis, spondylarthrosis és gerincferdülés esetén alkalmazhatjuk kiegészítő kezelésként.

    Mozgásszervi problémák kezelése mellékhatások nélkül, természetes módszerekkel

    3/1 Mozgásszervi problémák kezelése kineziológiai szalagokkal
    3/2 Mozgásszervi problémák kezelése lágyrész manuálterápiával, triggerpont oldással
    3/3 Mozgásszervi problémák kezelése Dorn-gerincterápiával>>

    Számtalan természetes, az öngyógyító mechanizmusok aktiválásának elvére épülő, mellékhatásoktól mentes módszer közül választhatunk a gerinc- és egyéb mozgásszervi megbetegedések kezelése során. Használjuk ki bátran a lehetőségeket, de semmiképp ne essünk át a ló túloldalára! Fenti módszerek az esetek jó részében csupán kiegészítő, a gyógyulás folyamatát elősegítő, vagy azt felgyorsító terápiaként alkalmazhatóak. Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a mozgásszervi betegségek gyógyítása során a kezelések passzív „elszenvedése” mellett többnyire elengedhetetlen az aktív részvétel, azaz a mozgásterápia, sőt, bizonyos problémák esetén gyógyszeres kezelésre, esetenként műtétre is szükségünk lehet. Bízzuk tehát szakemberre, orvosra, gyógytornászra, mozgásterapeutára annak eldöntését, hogy megfelel-e, illetve elegendő-e gyógyulásunkhoz a természetes gyógymódok alkalmazása!


    Forrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Feövenyessy Krisztina, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, Dorn-gerincterapeuta, gerinctréner

    Módosítva: 2017.07.16 16:07, Megjelenés: 2017.07.16 16:07
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    MTI

    A múlt héten tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma.

    Nem lát élesen?

    Nem lát élesen?

    Dr. Árvay Anita

    Unja már a szemüveget és a kontaktlencsét? Megoldás lehet a lézeres szemműtét! (x)

    Hogyan keletkezik a gerincfájdalom?

    A fájdalom a test sérülésének kellemetlen, érzelmileg megrázó élménye. A hirtelen bekövetkező sérülés és az általa okozott fájdalom, nyilvánvaló ok-okozati összefüggésben állnak. A tartósan fennálló, idült fájdalom általában a mélyebb szövetekből ered.

    A gerinc egészsége - Hasznos tippek munkához és pihenéshez

    A holisztikus szemléletnek az ortopédiában is jelentősége van, hiszen a mozgásszervi problémákat sosem szabad elszigetelten vizsgálni. Ezek a szervek egységes rendszert alkotnak, amelyeket ennek szellemében kell kezelni. Dr. Dobos Márta ortopéd szakorvos az összefüggésekről beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA