• A szteroid injekciók alkalmazása

    Szerző: WEBBeteg.hu - F. Zs., fordító; Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, gyógyszerész

    A köznyelvben szteroid injekcióként említett készítmények valamilyen kortikoszteroid típusú hatóanyagot (pl. hidrokortizon) tartalmaznak. Az injekciókat duzzadt vagy fájdalmas ízületek kezelésére alkalmazzák, például sérülést követően vagy ízületi gyulladás esetén.

    Hogyan alkalmazzák a szteroid injekciót?

    Ízületi érintettség esetén ezeket az injekciókat közvetlenül a fájdalmas ízületbe kell beadni - intraartikuláris injekciónak is nevezik - leggyakrabban a váll, a könyök, a térd, a kéz/csukló és a csípő ízületeibe. A szteroid (pl. hidrokortizon) injekciók általában enyhítik a fájdalmat és a duzzanatot, és megkönnyítik a mozgást. Néhány esetben az injekció beadásának helyén az ízületben fokozott, néhány napon belül elmúló fájdalom és duzzanat jelentkezhet.

    Beadását követően az ízület több hónapig - időnként akár egy évig is - kevésbé fájdalmas és duzzadt. A szteroid injekciók azonban egy évben legfeljebb 4 alkalommal adhatóak be ugyanarra a helyre, ellenkező esetben hosszú távú ízületi károsodást okozhatnak.

    Az ízületi fájdalmak mellett fájdalmas ínak (pl. ínhüvelygyulladás), időnként pedig izomfájdalom kezelésére is használják, amikor a fájdalom egy adott területre lokalizálódik. 

    Sürgősségi esetben az egészségügyi személyzet magasabb dózisú vagy más kortikoszteroid típusú hatóanyagot adhat injekció formájában a súlyos asztma, allergiás reakciók, sérülés vagy fertőzés következtében fellépő súlyos sokk vagy mellékvese elégtelenség sürgősségi kezelésére.

    A szteroid hatóanyagtartalmú injekciók vénykötelesek. Azokat rendszerint szakképzett orvos adja be a háziorvosi rendelőben vagy a kórházban. 

    A szteroid injekciók időnként elnyomhatják az immunrendszert, így a beteg sokkal fogékonyabbá válhat a fertőzésekre. Legyengült immunrendszer esetén ezek a fertőzések komolyabb megbetegedést okozhatnak.

    A szteroidok egyéb felhasználási területei

    A szteroidok rendkívül sok betegség esetén használt gyógyszercsoportot képeznek. A kortikoszteroidokat eltérő formában alkalmazzák hormonpótló készítményként, gyulladáscsökkentőként helyileg vagy teljes szervezetre hatóan (szisztémásan), bőrgyógyászati, szemészeti vagy autoimmun kórképeknél, gyulladásos bélbetegségeknél, a máj, a pajzsmirigy vagy a szív gyulladásánál, az injekción kívül krém, spray, kúp vagy tabletta formában is. A kortikoszteroidok nem azonosak a teljesítményfokozóként használt úgynevezett anabolikus szteroidokkal
    Hirdetés

    Ki kaphat, és ki nem kaphat?

    Általánosságban felnőttek és gyermekek számára is adható szteroid injekció, ám néhány ember esetében nem alkalmazható. Beszéljen az orvosával a gyógyszer alkalmazásának megkezdése előtt, ha:

    • kortikoszteroid vagy bármilyen más gyógyszer alkalmazása esetén bármikor allergiás reakciót tapasztalt;
    • bármikor előfordult önnél, vagy családtagjai valamelyikénél depresszió, vagy mániás depresszió (bipoláris zavar);
    • fertőzése van (beleértve a szemet érintő fertőzéseket);
    • terhességet tervez, már várandós, vagy szoptat;
    • a közelmúltban érintkezésbe került olyan személlyel, aki övsömörös, bárányhimlős vagy kanyarós (kivéve, ha biztos abban, hogy immunis ezekre a fertőzésekre);
    • a közelmúltban oltást kapott, vagy a közeljövőben oltást fog kapni.

    A kortikoszteroidok bizonyos betegségeket súlyosbíthatnak, ezért fontos, hogy az orvosa figyelemmel kövesse a kezelést. Győződjön meg róla, hogy az orvosa tud róla, ha önnek:

    • bármilyen még be nem gyógyult sebe van,
    • magas a vérnyomása,
    • cukorbeteg,
    • glaukómája (zöld hályog) van,
    • gyenge vagy törékeny csontozattal rendelkezik, például oszteoporózisban (csontritkulás) szenved.

    Amennyiben cukorbetegségben szenved, és saját maga monitorozza vércukorszintjét, akkor ezt sokkal gyakrabban kell megtennie, mert a szteroid injekciók befolyásolhatják a vércukorszint-szabályozást.

    Hogyan és mikor alkalmazzák az injekciókat?

    Az injekciót rendszerint szakképzett orvos adja be. Ha az injekció fájdalom kezelésére szolgál, akkor alkalmazható mellette helyi érzéstelenítő is.

    A szteroid injekció beadását követően otthonába távozhat, azonban a kezelt területet elképzelhető, hogy néhány napig pihentetni szükséges.

    Ízületi gyulladás esetén csak akkor alkalmazható ez a típusú kezelés, ha csak néhány ízület érintett. Általában egy alkalommal legfeljebb 3 ízületbe adható injekció, és évente legfeljebb 4 alkalommal adható be ugyanabba az ízületbe.

    A beinjektálásra kerülő kortikoszteroid dózisa függ az ízület méretétől; a hidrokortizon adagja például 5 mg és 50 mg között változhat. A gyógyszer dózisa a későbbi kezelések során emelkedhet vagy csökkenhet is. Ez attól függ, hogy mennyire volt hatékony az első injekció, milyen hosszú ideig tartanak az előnyös hatások és hogy előfordul-e bármilyen mellékhatás.

    Gyakori okokról részletesen

    A szteroid injekció lehetséges mellékhatásai

    Gyakori mellékhatások

    A legtöbb ember semmilyen mellékhatást nem tapasztal az injekció alkalmazását követően. A mellékhatások előfordulása kevésbé valószínű, ha a csak a test egyik pontjába kerül beadásra.

    A leggyakoribb mellékhatás az intenzív fájdalom és az ízület duzzanata az injekció beadásának helyén. Ez rendszerint egy vagy két napon belül javul. Pihentessük az ízületet a beadást követő 24 órában, és ne végezzünk megerőltető testmozgást. A gyakran alkalmazott fájdalomcsillapítók, mint például a paracetamol és az ibubrofen hatóanyagtartalmúak, biztonsággal alkalmazhatóak, természetesen a rájuk vonatkozó előírtások szerint.

    Az injekció beadásának helyén előfordulhatnak továbbá véraláfutások. Ezeknek pár napon belül el kell múlniuk.

    Ritkább, ám súlyos mellékhatások

    A szteroid injekciókkal a hatóanyag közvetlenül a fájdalmas vagy duzzadt ízületbe kerül, és nem halad át a test többi részén. Ez azt jelenti, hogy kisebb valószínűséggel okoz mellékhatásokat. Időnként azonban előfordulhat, hogy az ízületbe bejuttatott szteroid a véráramba kerül. Ennek nagyobb a valószínűsége, ha több injekció kerül beadásra.

    Ha a véráramba jut, akkor eljuthat a test többi részébe is, és egyes esetekben súlyos mellékhatásokat okozhat. Azonnal hívjon orvost, ha 

    • depressziós (beleértve az öngyilkos gondolatokat), felfokozott a hangulata, hangulatingadozásai vannak, szorong, nem létező dolgokat lát, vagy hall, vagy furcsa, ijesztő gondolatai támadnak;
    • láz (38 °C feletti testhőmérséklet), hidegrázás, erős torokfájás, fülfájás vagy mellkasfájdalom, köhögés, fájdalmas vizelés, szájfekélyek, vagy olyan seb jelentkezik önnél, ami nem gyógyul – mert ezek fertőzésre utalhatnak;
    • aluszékony vagy zavart, erős szomjúságérzet vagy éhségérzet jelentkezik önnél, a szokásosnál gyakrabban üríti vizeletét, bőrpír jelentkezik önnél, szaporán lélegzik vagy lehelete gyümölcsillatúvá válik – mert ezek magas vércukorszintet jelezhetnek;
    • megnő a hát felső részének vagy hasának körfogata és ezáltal testtömege gyarapszik, „holdvilág arc” alakul ki önnél, erős fejfájással és lassú sebgyógyulással küzd (ezek a kortizol-túltermeléssel egyező tünetek).
    • nehezen lélegzik,
    • kezein vagy lábain duzzanat jelentkezik,
    • változásokat tapasztal a látását illetően.

    Ezen mellékhatások némelyike (például a hangulatváltozások) néhány nappal az injekció beadását követően jelentkezhetnek. Mások (például a kerekebbé váló arc) hetekkel vagy hónapokkal a kezelést követően jelentkezhet.

    Rendkívül ritkán fordul elő allergiás reakció (anafilaxia) szteroid injekció alkalmazása esetén, azonban, ha mégis előfordulna, azonnal forduljon orvoshoz. Hívjon mentőt, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, ha:

    • bőrkiütés jelentkezik, ami lehet viszkető, vörös, duzzadt, hólyagos vagy hámló;
    • zihálóvá válik a légzése,
    • szorító érzés jelentkezik a mellkasban vagy a torokban,
    • nehezen tud lélegezni vagy beszélni,
    • szája, arca, ajkai, nyelve és torka duzzadni kezd.

    Ezek súlyos allergiás reakciót jelezhetnek, és ebben az esetben azonnali kórházi kezelésre van szükség.

    Hatása a gyermekek és tinédzserek fejlődésére

    Ha egy gyermek vagy egy tinédzser részesül szteroid injekciós kezelésben több hónapon vagy éven keresztül, akkor ritka esetben előfordulhat, hogy a kezelés lelassíthatja a normális növekedést. A gyermekorvos ezért alapos figyelemmel fogja kísérni a gyermek növekedését, és szükség esetén változtathat a gyermek kezelésén.

    Terhesség és szoptatás

    A kortikoszteroidok (pl. a hidrokortizon) többnyire - gondos orvosi mérlegelést követően - alkalmazhatóak a terhesség és a szoptatás ideje alatt, ám a terhesség első 12 hete során alkalmanként okozhat problémákat. Mielőtt beadnák Önnek a szteroid injekciót, jelezze orvosának, ha a közeljövőben gyermeket szeretne, vagy ha már várandós, illetve azt is, ha szoptat. Az anyatejbe kis mennyiségben jut át a hatóanyag, így a csecsemőre rendszerint nincs hatással.

    Elővigyázatosság más gyógyszereket illetően

    Számos gyógyszer befolyásolhatja a szteroid injekciók hatását. Nagyon fontos, hogy mielőtt beadnák Önnek, egyeztesse kezelőorvosával, hogy milyen gyógyszerekkel együtt alkalmazható az adott készítmény. Ez vonatkozik a vényköteles és a vény nélkül kapható készítményekre, valamint a gyógynövényekre és táplálékkiegészítőkre is.

    Bővebben

    WEBBeteg.hu - F. Zs. fordító; Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia gyógyszerész
    Forrás:
    NHS - National health Service UK

    Módosítva: 2020.08.11 14:35, Megjelenés: 2020.08.11 14:35
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    A védekezés alapvető eleme a maszk szigorú és szabályos használata.

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Fájdalomcsillapító kenőcsök

    A fájdalom csillapítására, főként ízületi és izomfájdalmak esetén, gyakran elegendő helyileg ható készítményeket használni. Ilyenek a különböző kenőcsök, krémek, gélek, illetve tapaszok.

    A szteroid injekciók alkalmazása

    A köznyelvben szteroid injekcióként említett készítmények valamilyen kortikoszteroid típusú hatóanyagot (pl. hidrokortizon) tartalmaznak. Az injekciókat duzzadt vagy fájdalmas ízületek kezelésére alkalmazzák, például sérülést követően vagy ízületi gyulladás esetén.

    Hogyan hatnak a kortikoszteroidok?

    Kortikoszteroidokkal pótolhatjuk a kortizol és az aldoszteron hormonok hiányát, valamint nagyobb mennyiségben alkalmazva számos gyulladásos jellegű betegség orvosolható velük.

    A nemszteroid gyulladáscsökkentőkről

    A nemszteroid gyulladáscsökkentők csillapítják a fájdalmat, alkalmazhatók gyulladásos enyhe vagy közepesen erős fájdalommal járó ízületi gyulladásokban. Hatásosak fejfájások, fogfájások és szülés utáni fájdalmak enyhítésénél is, ám használatukra oda kell figyelni!

    Mi a szteroid szerepe a mozgásszervi fájdalmak kezelésében?

    A szteroidok gyakran felmerülnek a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés témakörökben, mint gyorsan ható, hatékony szerek. Dr. Arnold Dénes Arnold MsC, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr elmondja, mi a különbség a szájon át szedhető és injekcióban hozzáférhető szteroidok közt, mikor válnak be ezek az eljárások.

    Van egy jó érvünk, ha ön is szteroid-fóbiás

    Asztmás ismerőse, rokona vagy netán önmaga is ódzkodik attól, hogy naponta szteroidot juttasson a szervezetébe? Tart a mellékhatásoktól, ezért inkább kihagyja a kezelést és többet köhög, nehezebben veszi a levegőt, sőt talán gyakrabban szorul kórházi kezelésre is asztmás roham miatt? Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa egy igen hatásos érvet árult el, a szteroid-fóbiások meggyőzéséhez.

    A szteroidok alkalmazási módja

    A gyulladáscsökkentő hatású kortikoszteroidokat széleskörű felhasználási területük miatt sokféle módon lehet alkalmazni. Sok esetben célszerű a helyi alkalmazás, mivel így összességében elég kevesebb mennyiséget alkalmazni belőle, és a mellékhatások valószínűsége is kisebb.

    A szteroidok mellékhatásai

    Nagyobb dózisban vagy hosszabb időn át adva a kortikoszteroidok élettani hatásai túlzott mértékűvé válnak, és ez mellékhatások kialakulásához vezet. A kortikoszteroidok legjelentősebb mellékhatása, hogy hosszú távú, vagy nagy dózisú alkalmazás után hirtelen abbahagyáskor mellékvesekéreg-elégtelenség tünetei mutatkoznak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.