A lumbágó - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?

Dr. Bessenyei Mónika
szerző: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus - WEBBeteg
frissítve: 2021.06.22.

A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden harmadik-negyedik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít. A krónikus gerincfájdalommal szemben általában a nyilalló, éles fájdalommal járó, izomeredetű derékfájást nevezhetik lumbágónak.

Mivel a lumbágó igen gyakori megbetegedés, és gyakran a fájdalom erőssége miatt kifejezett mozgáskorlátozottsággal jár, ezért gyakran munkából való kiesést okoz.

A lumbágó hármas tünetegyüttese

 • deréktáji fájdalom (elsősorban az ágyéki-keresztcsonti szakaszon),
 • ágyéki gerinc melletti izmok görcse, merevsége (azaz spazmusa),
 • kényszertartás az ágyéki gerincen.

Miért fájhat a derék? A lumbágó anatómiai oka

A gerinc az evolúció során négy lábon járáshoz fejlődött ki. A két lábon való járás kialakulásához a gerinc szerkezetében változásoknak kellett bekövetkezni, hogy a gerincoszlopra, főleg annak ágyéki-keresztcsonti szakszára nehezedő súlyt elbírja.

Ezek közül a legfontosabb a nyaki és az ágyéki szakaszon egy-egy görbület kialakulása, mely előre felé az arc felé domború, ezt nevezzük lordosisnak. A terhelésből adódóan elsősorban az ágyéki-keresztcsonti gerinc betegségei a leggyakoribbak, ez a szakasz a legsérülékenyebb, melyekhez korunk mozgásszegény életmódja, a helytelen testtartásban végzett, döntően ülő munka nagyban hozzájárul.

A lumbágóval együtt járó panaszok

A lumbágó hármas tünete közül a beteg számára a legkellemetlenebb a fájdalom, amely lehet hirtelen kezdetű, egy rossz mozdulathoz, nehéz súly emeléséhez kötethető, de fokozatosan kialakuló is. Ez utóbbi esetében a kialakulásában nagy szerepet játszik a munkavégzéshez köthető kényszertartás, helytelen tartás.

A fájdalom erőssége az erős, mozgásképtelenséget okozótól az enyhe, inkább csak bizonyos testhelyzetekben jelentkezőig terjedhet. Máskor csak a gerinc rázkódása pl. futás, vonaton utazás váltja ki. A fájdalmat köhögés, tüsszentés is fokozhatja.

A fájdalmat a betegek legtöbbször csak az ágyéki-keresztcsonti gerinc területén jelzik, ritka esetben a csípőízületbe, farizomzatba sugárzik. A kisugárzó fájdalommal járó lumbágó az isiász.

A fájdalom miatt - amely lehet állandó, vagy szakaszosan jelentkező - a beteg egyfajta kényszertartást vesz fel a fájdalom csökkentésére, ennek következtében korábban leírt fiziológiás görbülete a gerincnek jelentősen csökken.

A gerinc mozgásai beszűkülnek, a beteg nem tud előre-hátra-oldalra olyan mértékben hajolni, mint a fájdalom jelentkezése előtt.

Bővebben A derékfájás leheséges okai

Mikor forduljon feltétlenül orvoshoz?

Keresse fel orvosát az alábbi esetekben, mert alaposabb kivizsgálás és speciális terápia lehet szükséges:

 • 5 nap alatt pihentetés mellett sem szűnő, erős fájdalom,
 • széklet- vizelettartási zavar, alsó végtagi gyengeség és/vagy zsibbadás,
 • magas láz,
 • ha a panaszok mérséklődnek, de hetekig fennállna (vagy megszűnnek, de bizonyos mozdulatokra ismét jelentkeznek).

Mit tegyünk a fájdalom csökkentéséért?

Lumbágó esetén az első néhány napban mindenképpen a kemény alapon való, szigorú fekvés ajánlott, csak a szükségletek elvégzéséhez engedélyezett a felkelés. Meg kell találni azt a pozíciót, melyben a fájdalom a legenyhébb. Ezt általában felhúzott lábakkal lehet elérni háton vagy oldalfekvésben, az alsó végtagok mérséklet felpóckolásával. Ezzel a gerincet tehermentesítjük, csökkentve ezáltal az izmok merevségét, a kényszertartást, ezek révén a fájdalmat.

Hatásos az izmok görcsének enyhítésére a masszázs, a merevséget melegítéssel lehet oldani.

Jó hatásúak a lumbágó ellen a különböző fájdalomcsillapító gyógyszerek, az úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentők - amelyek közül számos vényköteles, ám háziorvos által is felírható (pl. diclofenac, ibuprofen, nimesulid) -, valamint a különböző izomlazítók.

Bővebben Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók? Lumbágó esetén nem segítenek

Fontos, hogy a terhelést csak néhány nap után kezdjük meg, fokozatosan. Amennyiben a fájdalom már elviselhető, és mozgásra sem erősödik, a gyógytorna is elkezdhető. A fizikoterápia is hasznos lehet.

A fenti terápia az esetek többségében elegendő, a gyógytorna számít a legeredményesebb módszernek. Speciális kezelés, pl. csak műtét a derékfájással járó esetek igen kis részében szükséges, elsősorban porckorongsérv esetén.

Látogatóink kérdezték

Megelőzés és a kiújulás megakadályozása

A lumbágó kezelése nehezebb, mint kialakulásának megelőzése. A rendszeres testmozgásra nevelést, a helyes testtartás kialakítását már kisgyermekkorban el kell kezdeni. Ekkor a mindennapok részévé válik, és az egyén felnőttkorában is igényt tart majd a rendszeres mozgásra.

Hogyan előzhető meg a lumbágó kiújulása?

 • Súlyfelesleg esetén testsúlycsökkentés.
 • Rendszeres gerinctorna (gyógytornász által javasolt gyakorlatokkal) végzése. A legfontosabbak a nyújtó gyakorlatok, továbbá a gerinc melletti izomzatot, hasizmokat erősítő gyakorlatok.
 • Rendszeres sportolás, az ajánlott sportok közé tartozik az úszás, kerékpározás, séta.
 • Időnkénti fizikoterápia.
 • Kényszertartásban végzett munka során, óránként 5 percre álljunk fel, mozgassuk meg gerincünket.
 • Nehéz fizikai munka esetén a gerinc tartását fokozó gerincfűző viselése javasolt.
 • Változtassunk alvási szokásainkon. Lehetőség szerint cseréljük ki ágyunkat vagy matracunkat, hogy az biztosítsa a gerinc alvás közbeni tartását.

A téma fontos cikkei

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Hozzászólások (11)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatása A dohányzás káros hatása

A dohányzás és a szív-érrendszeri betegségek összefüggése.

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

A derékfájás lehetséges okai

Az egyszerű derékfájás legtöbbször otthoni kezeléssel is javul, bizonyos esetekben azonban nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mivel komolyabb...

Irodai munka és mozgásszervi problémák

Egyre nagyobb a mozgásszervi panaszokkal küzdő betegek száma. A háziorvosi rendelők, a reumatológiai és ortopédiai szakrendelések tele vannak az...

Az ülés fájdalmas következménye lehet az isiász szindróma

A gerincoszlop a rá nehezedő terhelés miatt csak kivételes esetben bírja károsodás nélkül egy emberöltőn át.

Tanácsok a derékfájás megelőzéséhez

A derékfájdalom jó eséllyel megelőzhető a fizikai állapot karbantartásával, erős gerinc körüli izomzat kialakításával, megfelelő...

Fájdalom - Ezekben az esetekben orvoshoz kell fordulni!

A fájdalom jelezhet olyan behatást, ami szövetkárosodást okozhat, illetve felhívja a figyelmet valami testen belüli kóros folyamatra, betegségre...

Mozgással és helyes testtartással derékfájás, hátfájás és mozgásszervi panaszok ellen

Elsősorban nagyon fontos, hogy mindenkiben tudatosuljon az, hogy egészségének megőrzése érdekében saját maga tehet a legtöbbet. Bizony egyre több...

A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei

A gerinc minden részében relatíve korán megkezdődik a kopás, a porckorong vízkötő képessége már 30 éves kor felett igen gyorsan csökken. Ennek...

Mi a teendő derékfájás esetén?

A téma több szempontból is nagy jelentőségű. Kiemelten fontos azért, mert a derékfájás a felnőtt emberek 80 százalékában életük során...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.