• Erősítő gyakorlatok az egyenes testtartáshoz

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    Erősítse a hátát, és előzze meg a hátfájást! Az állandó számítógép előtt való ülés sokaknál a hát egészséges működésének rovására megy, és fájdalom kialakulásához vezet. Fontos, de nem elegendő csupán az egyenes tartásra odafigyelni, a hátat célzottan erősíteni is kell, és ezáltal a helyes testtartás és annak helyreállítása, javítása is elérhető.

    Sport és egészség a WEBBetegen

    Nagyon sokan töltik szinte egész napjukat számítógép előtt, általában irodai székben ülve, helytelen testtartásban. Ha el is határozzák, hogy egyenesen fognak ülni, ez a helyzet rövid idő után kényelmetlenné válik. Mégpedig azért, mert az izomzat túl gyenge ahhoz, hogy a felsőtestet hosszabb ideig ebben a helyes pozícióban tartsa. Azoktól az izmoktól, amelyeket korábban alig vagy egyáltalán nem edzett, nem is várható el nagyobb teljesítmény. Ezért fontos a hátizmok rendszeres erősítő edzése.

    A hát felső részének izomzatáról

    A gerincoszlop és a lapockák között elhelyezkedő interscapuláris izomzatra van szükségünk ahhoz, hogy a lapockákat hátra lefelé tudjuk mozgatni. A legfontosabb szerep az elülső fűrészizomra (musculus serratus anterior, a felületes hátizmokhoz tartozik) és a vele ellentétesen működő rombuszizmokra (musculus rhomboideus, a felületes mellizmokhoz tartozik) hárul. Annak érdekében, hogy ezek az izmok betöltsék szerepüket, rendszeresen nyújtani kell őket, valamint a váll-nyak régió lapockaemelő izmait is nyújtani és erősíteni kell.

    Hátizom-erősítő gyakorlatok otthonra

    1. gyakorlat: Feküdjünk hasra, karjaink a testünk mellett, tenyerünk a talaj felé nézzen, fejünket, felsőtestünket és a karunkat kissé emeljük el a talajtól, fontos, hogy közben fejünket a gerincoszlop síkjában tartsuk, ehhez az állunkat behúzzuk (enyhe toka kialakítása). Miközben a karok azonos magasságban maradnak, a lapockákat húzzuk hátra és lefelé, tartsuk 10 másodpercig, az egész, teljes gyakorlatot ismételjük meg tízszer.

    2. gyakorlat: A kiinduló helyzet hason fekvés, a karokat U-alakban tartjuk, a tenyerek a talajon, homlokunk néz a talaj felé, karjainkat, felsőtestünket és a fejünket elemeljük a talajtól. Karjainkat felváltva előrenyújtjuk a fejünk irányába, a karok visszahúzásakor figyelünk arra, hogy a lapocka hátra-lefelé mozduljon, a visszahúzott kart ott tartjuk, a másikat előrenyújtjuk.  Ezt a gyakorlatot is ismételjük meg tízszer.

    Hátizom-erősítő gyakorlatok az irodába

    Kiindulási helyzet mindkét gyakorlathoz: Ülünk a széken, kissé előredőlve, de egyenes háttal.

    1. gyakorlat: a lapockákat hátra-lefelé húzzuk. A gyakorlatot tízszer ismételjük.

    2. gyakorlat: A karokat a plafon felé nyújtjuk, de a hát síkjában! (tehát kissé előredőlve), a tenyerek egymás felé néznek, a lapockákat hátra-lefelé húzva tartjuk, karjainkat apró ütésszerű mozdulatokkal előre-hátra mozgatjuk. A gyakorlatot tízszer ismételjük.

    Nyújtás

    Nagyon fontos, hogy a hátizom-erősítő gyakorlatok elvégzése után mindig végezzen nyújtó gyakorlatokat!

    Hirdetés

    A hát alsó részének izomzatáról

    Nyak, hát, derék, váll gyógytornája

    Nyak, hát, derék, váll gyógytornája>>

    Ahhoz, hogy a hátunk alsó részét is optimálisan erősíthessük, elengedhetetlen, hogy az ágyéki csigolyák helyes tartását is gyakoroljuk. Ülő helyzetben a medence előre-hátra képes billegni, a természetes helyzete valahol a kettő között van.

    Tipp: A teljesen előrebillent helyzetből körülbelül 2 cm-rel hátrafelé mozdítsa a gerincoszlopa ágyéki szakaszát, ebben a helyzetben a struktúrák optimálisan ellazulnak a gyakorlatokhoz.

    Hátizom-erősítő gyakorlatok otthonra

    Kiindulási helyzet: Hanyatt fekvés, lábak kissé felhúzva, a talpak a talajon, egymástól lábfejnyi távolságra, mindkét tenyér a talaj felé fordítva a talajon. A medencéjét hozza természetes helyzetbe, a fenekét emelje el a talajtól, úgy, hogy a térde, a csípője és a válla egyvonalban legyen. Tartsa így a medencéjét anélkül, hogy közben hagyná lesüllyedni! A gyakorlat továbbfejlesztéseként felemelheti egyik lábát, eközben combjai maradjanak egymással párhuzamosak, az előrenyújtott lába lábfejét feszítse hátra és a medencéjét tartsa emelve. A gyakorlatot tízszer ismételjük.

    Hátizom-erősítő gyakorlatok az irodába

    Gyakorlatok az erős hátizmokért és a széles vállakért

    Sokan megfeledkeznek róla, pedig elengedhetetlenül fontos a hát- és vállizmok erősítése is, erre a célra kiválóan alkalmas lehet például a húzódzkodás. Gyakorlatok az erős hátizmokért és a széles vállakért>>

    Alapvetően a hát alsó részének erősítésére is alkalmazhatóak a fentebb leírt a hát felső részének izmait erősítő gyakorlatok, mivel az egyenes tartás aktiválja, a kissé előredőlt helyzet megtartása pedig megdolgoztatja a hátizmokat.

    Nyújtás

    A rendszeres erősítésnek csak akkor van értelme, ha a mozgásszervrendszer elemei megfelelően működnek. Ezért a hát felső részének izomzata mellett fontos az alsóbb hátizmok, a farizmok és a lábak nyújtása is.

    Hasizmok

    Akinek fontos a hátizmai egészsége, nem feledkezhet meg a hasizmai erősítéséről sem. Az erős hasizomzat megakadályozza a gerinc ágyéki szakaszának előrebillenését, a törzs stabilitását biztosító izomcsoportokhoz tartoznak a mély hátizmok, a mély és ferde hasizmok és a medencefenék.

    Hasizom-erősítő gyakorlatok otthonra

    Kiindulási helyzet: Hanyatt fekvés, karok a test mellett, tenyerek a talajon, lábak összezárva, kinyújtva. Az ágyékcsigolyáit hozza természetes helyzetbe. Fontos, hogy erre az összes gyakorlat alatt figyeljen, tartsa így végig. Emelje fel a lábait egymás után, majd hajlítsa be az egyik térdét úgy, hogy a combja merőleges, lábszára pedig párhuzamos legyen a talajjal, vagyis a térd és a comb 90 fokos szöget zár be egymással, a csípő és comb szintén 90 fokos szöget zár be egymással. Eközben a másik lába maradjon egyenesen kinyújtva a levegőben, kb. 45 fokos szögben a talajjal. Az ágyékcsigolyák stabilak maradnak, lábait felváltva hajlítsa be és nyújtsa ki. Végezzen 3-szor 10 ismétlést mindkét oldali lábával. Tegye le a lábait egymás után, és pihenjen így egy kicsit.

    Hasizom-erősítő gyakorlatok az irodába

    Kiindulási helyzet: Ülünk a széken. Közelítsük egymáshoz az ellentétes oldali térdünket és könyökünket, közben a hát egyenes, ismételjük meg a gyakorlatot a másik térd-könyök párral is! Végezzünk 3-szor 10 ismétlést mindkét térd-könyök párral.

    Összegzés

    Aki rendszeresen végez erősítő és nyújtó gyakorlatokat és az irodában sem ódzkodik az edzéstől, hamar észreveheti, hogy a fájdalom alábbhagy, mozgékonysága javul, fittebb lesz, nem jelentkezik fájdalom hosszas ülés után sem, és az egyenes testtartás problémamentesen és hosszú ideig fenntartható. Az irodában is a mozgáson van a hangsúly. Aki egész nap ugyanabban a pozícióban tartózkodik, megszokja az izomfeszülést, hozzászokik az izmok inaktivitásához. Így az edzés csak fele akkora hatékonyságú, mintha az irodában is edzenénk.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: trainingsworld.com; Magyar Sporttudományi Társaság)

     
    Módosítva: 2016.05.25 14:55, Megjelenés: 2016.05.25 14:55
   • Cikkajánló

    Ön kire bízná a látását?

    Ön kire bízná a látását?

    Szponzorált tartalom

    Mutatjuk, hogyan is érdemes klinikát választani a látás javításához. (x)

    A férfi intimtorna

    A férfi intimtorna

    Cs. K., fordító

    Bizonyítottan javulást eredményezhet számos kényes problémára.

    Sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

    Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt.

    Izomdiszbalansz - Mozgás, de hogyan?

    A helyes testtartás fontosságáról rengeteget hallhatunk, mégis egyre több embernél figyelhetőek meg azok a tartáshibák, amelyek célzott mozgásterápiával elkerülhetőek lennének. Melyek ezek? Hogyan ismerjük fel és milyen mozgásformát válasszunk, ha keresztezett szindrómával van dolgunk?

    Gyakorlatok az erős hátizmokért és a széles vállakért

    Sokan megfeledkeznek róla, pedig elengedhetetlenül fontos a hát- és vállizmok erősítése. Erre a célra kiválóan alkalmas lehet például a húzódzkodás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.