• Erősítő gyakorlatok az egyenes testtartáshoz

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    Erősítse a hátát, és előzze meg a hátfájást! Az állandó számítógép előtt való ülés sokaknál a hát egészséges működésének rovására megy, és fájdalom kialakulásához vezet. Fontos, de nem elegendő csupán az egyenes tartásra odafigyelni, a hátat célzottan erősíteni is kell, és ezáltal a helyes testtartás és annak helyreállítása, javítása is elérhető.

    Sport és egészség a WEBBetegen

    Nagyon sokan töltik szinte egész napjukat számítógép előtt, általában irodai székben ülve, helytelen testtartásban. Ha el is határozzák, hogy egyenesen fognak ülni, ez a helyzet rövid idő után kényelmetlenné válik. Mégpedig azért, mert az izomzat túl gyenge ahhoz, hogy a felsőtestet hosszabb ideig ebben a helyes pozícióban tartsa. Azoktól az izmoktól, amelyeket korábban alig vagy egyáltalán nem edzett, nem is várható el nagyobb teljesítmény. Ezért fontos a hátizmok rendszeres erősítő edzése.

    A hát felső részének izomzatáról

    A gerincoszlop és a lapockák között elhelyezkedő interscapuláris izomzatra van szükségünk ahhoz, hogy a lapockákat hátra lefelé tudjuk mozgatni. A legfontosabb szerep az elülső fűrészizomra (musculus serratus anterior, a felületes hátizmokhoz tartozik) és a vele ellentétesen működő rombuszizmokra (musculus rhomboideus, a felületes mellizmokhoz tartozik) hárul. Annak érdekében, hogy ezek az izmok betöltsék szerepüket, rendszeresen nyújtani kell őket, valamint a váll-nyak régió lapockaemelő izmait is nyújtani és erősíteni kell.

    Hátizom-erősítő gyakorlatok otthonra

    1. gyakorlat: Feküdjünk hasra, karjaink a testünk mellett, tenyerünk a talaj felé nézzen, fejünket, felsőtestünket és a karunkat kissé emeljük el a talajtól, fontos, hogy közben fejünket a gerincoszlop síkjában tartsuk, ehhez az állunkat behúzzuk (enyhe toka kialakítása). Miközben a karok azonos magasságban maradnak, a lapockákat húzzuk hátra és lefelé, tartsuk 10 másodpercig, az egész, teljes gyakorlatot ismételjük meg tízszer.

    2. gyakorlat: A kiinduló helyzet hason fekvés, a karokat U-alakban tartjuk, a tenyerek a talajon, homlokunk néz a talaj felé, karjainkat, felsőtestünket és a fejünket elemeljük a talajtól. Karjainkat felváltva előrenyújtjuk a fejünk irányába, a karok visszahúzásakor figyelünk arra, hogy a lapocka hátra-lefelé mozduljon, a visszahúzott kart ott tartjuk, a másikat előrenyújtjuk.  Ezt a gyakorlatot is ismételjük meg tízszer.

    Hátizom-erősítő gyakorlatok az irodába

    Kiindulási helyzet mindkét gyakorlathoz: Ülünk a széken, kissé előredőlve, de egyenes háttal.

    1. gyakorlat: a lapockákat hátra-lefelé húzzuk. A gyakorlatot tízszer ismételjük.

    2. gyakorlat: A karokat a plafon felé nyújtjuk, de a hát síkjában! (tehát kissé előredőlve), a tenyerek egymás felé néznek, a lapockákat hátra-lefelé húzva tartjuk, karjainkat apró ütésszerű mozdulatokkal előre-hátra mozgatjuk. A gyakorlatot tízszer ismételjük.

    Nyújtás

    Nagyon fontos, hogy a hátizom-erősítő gyakorlatok elvégzése után mindig végezzen nyújtó gyakorlatokat!

    Hirdetés

    A hát alsó részének izomzatáról

    Nyak, hát, derék, váll gyógytornája

    Nyak, hát, derék, váll gyógytornája>>

    Ahhoz, hogy a hátunk alsó részét is optimálisan erősíthessük, elengedhetetlen, hogy az ágyéki csigolyák helyes tartását is gyakoroljuk. Ülő helyzetben a medence előre-hátra képes billegni, a természetes helyzete valahol a kettő között van.

    Tipp: A teljesen előrebillent helyzetből körülbelül 2 cm-rel hátrafelé mozdítsa a gerincoszlopa ágyéki szakaszát, ebben a helyzetben a struktúrák optimálisan ellazulnak a gyakorlatokhoz.

    Hátizom-erősítő gyakorlatok otthonra

    Kiindulási helyzet: Hanyatt fekvés, lábak kissé felhúzva, a talpak a talajon, egymástól lábfejnyi távolságra, mindkét tenyér a talaj felé fordítva a talajon. A medencéjét hozza természetes helyzetbe, a fenekét emelje el a talajtól, úgy, hogy a térde, a csípője és a válla egyvonalban legyen. Tartsa így a medencéjét anélkül, hogy közben hagyná lesüllyedni! A gyakorlat továbbfejlesztéseként felemelheti egyik lábát, eközben combjai maradjanak egymással párhuzamosak, az előrenyújtott lába lábfejét feszítse hátra és a medencéjét tartsa emelve. A gyakorlatot tízszer ismételjük.

    Hátizom-erősítő gyakorlatok az irodába

    Gyakorlatok az erős hátizmokért és a széles vállakért

    Sokan megfeledkeznek róla, pedig elengedhetetlenül fontos a hát- és vállizmok erősítése is, erre a célra kiválóan alkalmas lehet például a húzódzkodás. Gyakorlatok az erős hátizmokért és a széles vállakért>>

    Alapvetően a hát alsó részének erősítésére is alkalmazhatóak a fentebb leírt a hát felső részének izmait erősítő gyakorlatok, mivel az egyenes tartás aktiválja, a kissé előredőlt helyzet megtartása pedig megdolgoztatja a hátizmokat.

    Nyújtás

    A rendszeres erősítésnek csak akkor van értelme, ha a mozgásszervrendszer elemei megfelelően működnek. Ezért a hát felső részének izomzata mellett fontos az alsóbb hátizmok, a farizmok és a lábak nyújtása is.

    Hasizmok

    Akinek fontos a hátizmai egészsége, nem feledkezhet meg a hasizmai erősítéséről sem. Az erős hasizomzat megakadályozza a gerinc ágyéki szakaszának előrebillenését, a törzs stabilitását biztosító izomcsoportokhoz tartoznak a mély hátizmok, a mély és ferde hasizmok és a medencefenék.

    Hasizom-erősítő gyakorlatok otthonra

    Kiindulási helyzet: Hanyatt fekvés, karok a test mellett, tenyerek a talajon, lábak összezárva, kinyújtva. Az ágyékcsigolyáit hozza természetes helyzetbe. Fontos, hogy erre az összes gyakorlat alatt figyeljen, tartsa így végig. Emelje fel a lábait egymás után, majd hajlítsa be az egyik térdét úgy, hogy a combja merőleges, lábszára pedig párhuzamos legyen a talajjal, vagyis a térd és a comb 90 fokos szöget zár be egymással, a csípő és comb szintén 90 fokos szöget zár be egymással. Eközben a másik lába maradjon egyenesen kinyújtva a levegőben, kb. 45 fokos szögben a talajjal. Az ágyékcsigolyák stabilak maradnak, lábait felváltva hajlítsa be és nyújtsa ki. Végezzen 3-szor 10 ismétlést mindkét oldali lábával. Tegye le a lábait egymás után, és pihenjen így egy kicsit.

    Hasizom-erősítő gyakorlatok az irodába

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kiindulási helyzet: Ülünk a széken. Közelítsük egymáshoz az ellentétes oldali térdünket és könyökünket, közben a hát egyenes, ismételjük meg a gyakorlatot a másik térd-könyök párral is! Végezzünk 3-szor 10 ismétlést mindkét térd-könyök párral.

    Összegzés

    Aki rendszeresen végez erősítő és nyújtó gyakorlatokat és az irodában sem ódzkodik az edzéstől, hamar észreveheti, hogy a fájdalom alábbhagy, mozgékonysága javul, fittebb lesz, nem jelentkezik fájdalom hosszas ülés után sem, és az egyenes testtartás problémamentesen és hosszú ideig fenntartható. Az irodában is a mozgáson van a hangsúly. Aki egész nap ugyanabban a pozícióban tartózkodik, megszokja az izomfeszülést, hozzászokik az izmok inaktivitásához. Így az edzés csak fele akkora hatékonyságú, mintha az irodában is edzenénk.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: trainingsworld.com; Magyar Sporttudományi Társaság)

     
    Legutóbb frissült: 2016.05.25 14:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk?

    A nyújtás fontosságát senki sem vitatja, mégse csinálja mindenki. Valljuk be őszintén, egy fárasztó edzés után csábító, hogy inkább egyből zuhanyozni menjünk, mintsem elkezdjünk nyújtani, esetleg hengerezni, pedig számos problémát megelőzhetnénk azzal, ha szánnánk erre időt.

    Problémás testtájak edzése nőknél

    A problémás testrészeket valóban lehet edzeni? Sok nő testének csak bizonyos izomcsoportjait edzi, hogy az olyan problémás területeket, mint a has, a lábak vagy a fenék feszesítse. Ez azonban nem hozza meg a kívánt eredményt. Sokkal hatékonyabb az energiafelhasználás fokozása, ami ez egész izomtömegre és testzsírszázalékra, ezeken keresztül pedig az alakra is hatással van.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Miért nincs eredménye az edzésnek? Milyen a jó edzésterv?

    Sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy rendszeresen jártak edzeni, mindent maximálisan végigcsináltak és mégsem volt látható eredmény hosszú hónapok után sem. Ilyenkor az emberek nagy része csalódottan hagyja abba az edzéseket, pedig elég egy kis újragondolás, néhány apróbb módosítás, és az eredmény biztosan nem marad el.

    Miért fontos a helyes testtartás?

    A helyes testtartás elsajátítása a tartáshibákból adódó gerinc- és mozgásszervi problémák megelőzése és kezelése szempontjából alapvető fontosságú.

    Hatékony zsírégetés, tartósan kisebb testzsírszázalék

    A kiadós étkezések és a csekély testi aktivitás eredménye a mérlegen is megmutatkozik. Hogyan lehet hatékonyan megszabadulni a hasi zsírpárnáktól?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.