• Hidroterápiás gyógymódok - Mikor alkalmazható és mikor tilos?

    Szerző: Springmed - Dr. Bender Tamás

    A súlyfürdő víz alatti húzáson alapuló eljárás. A módszer kidolgozása Moll Károly, magyar orvos nevéhez fűződik. Cikkünkben a hidroterápiás gyógyászati eljárásokról olvashat bővebben.

    Súlyfürdő

    A beteg olyan medencében van felfüggesztve, melyben nem ér le a lába. A kezelés fokozatosan növekvő időtartammal, max. 20 percig tart.

    A felfüggesztés történhet a nyaknál, illetve az ágyéki részen. Nyaki húzás esetén súlyt nem szoktunk alkalmazni, ilyenkor a beteg saját súlyának a felhajtóerővel csökkentett súlya elégséges. Ágyéki felfüggesztés esetén, a súly fokozatosan növelhető, melyet a derék vagy a bokák fölött elhelyezett öveken felakasztható súlyokkal lehet elérni végtagonként 1,5–9 kg nagyságban).

    Hirdetés

    A súlyt mindig a nyújtandó terület alá kell akasztani. A gerincre ható húzóerő következtében a hosszirányú megnyújtás (ún. trakció) alkalmas gerincízületi kopások, kisebb porckorongsérvek kezelésére, emellett mozgás-beszűküléssel kísért csípő- vagy térdízületek nyújtására.

    Súlyfürdőt tilos alkalmazni akut ízületi vagy ideggyulladás, csigolya-elcsúszás esetén, gerincstabilizáló és porckorongsérv-műtétet követően fél éven belül.

     

     

    Hidroterápia
    (vízben történő
    kezelések)

     

    Súlyfürdő

    Nyaki, vagy hónalji felfüggesztéssel,
    súllyal vagy súly
    nélkül

    Víz alatti vízsugármasszázs
    (hidromasszázs

    Tangentor-kezelés

     

    Egyéb hidroterápiás
    eljárások

    Örvényfürdő, légbuborékfürdő,
    Kneipp-kúra, skótzuhany,
    váltott hőfokú
    fürdő, szénsavas fürdő,
    végtagfürdő, elektromos
    fürdő, pakolások,
    lemosások, leöntések

    Víz alatti vízsugármasszázs (tangentor-kezelés)

    A kezelést általában kádban, ún. tangentor készülékkel végzik. A kezelési idő átlag 20–30 perc. A kezelés kiterjedhet az egész testre, vagy csak egy adott testrészre. Történhet felmelegített vízzel vagy termálvízzel, melynek hőmérséklete 34–37 oC-os.

    A beteg ellazulva fekszik a kádban. Megfelelő víznyomással (0,5–2 atmoszféra) és távolságról, a vízsugár nyomásának szabályozásával és annak fokozatos emelésével végzik a kezelést.

    Kiválóan alkalmas görcsös állapotú izmok ellazítására, az izomzat vérellátásának javítására, valamint műtéti és baleseti utókezelésekben egyaránt. Erősíti a legyengült izomzatot, javítja a vérkeringést, általánosan javítja a közérzetet. Az ellenjavallatok megegyeznek a balneoterápiánál leírtakkal.

    Egyéb hidroterápiás eljárások

    • Ásványvíz, gyógyvíz, termálvíz

     Amennyiben egy ásványvíz gyógyító hatással rendelkezik, a jogszabály alapján gyógyvízzé minősíthető. Ha hőmérséklete 30°C alatti, hideg gyógyvíznek, ha a fölötti, hévíznek vagy termálvíznek nevezzük. A névhasználatot az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV törvény 247. §-a (2) bekezdésének x) pontja, valamint a 74/1999. (XII. 25.) EüM rendelet alapján az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság (OGYFI) engedélyezi.
     Örvényfürdő
     Manapság egyre népszerűbbek a legkülönbözőbb berendezésekkel ellátott élményfürdők, melyek egyik formája az örvényfürdő. A medencében a vizet gyorsabban áramoltatják, melynek eredményeképpen a vízben lévők ki vannak téve a víz sodró hatásának. Ennek egy speciális fajtája az ún. jacuzzi, mely egy kör alakú medence, és masszírozó hatása egyrészt a víz áramoltatásának, másfelől a levegőbefúvás által keletkező légbuborékoknak köszönhető. Javítja a bőr vérkeringését, közvetlen és reflexes úton kötőszöveti lazító hatású, szöveti vérkeringést javító hatású.
    • Légbuborék-fürdő
     A víz- és levegőbefújás egy speciális kádban vagy kisebb medencében történik. Enyhe masszírozó hatása miatt elsősorban rekreációs programnak tekinthető, kellemes, frissítő hatású.
    • Kneipp-kúra
     A manapság is alkalmazott Kneipp-kúra Sebastian Kneipp német plébánosról kapta a nevét, aki komplex hidroterápiás kezelési rendszert dolgozott ki. Ez hideg fürdőből, leöntésekből és zuhanyzásokból áll. Speciális módszer a Kneipp-taposó, melyben a beteg vízben, kavicsokon jár.
    • Skót-zuhany
     Zuhanyfülkében, több zuhanyrózsából jövő, változtatható nyomású és hőmérsékletű vízzel történik. Általában hideg és meleg zuhany váltakozó használatát jelenti. Frissítő, keringésjavító hatása miatt javasolt.
    • Váltott hőfokú fürdő
     A fürdőket feloszthatjuk egész, fél- és részfürdőkre. Részfürdőként a leghasználatosabb a váltófürdő. Végtagfürdőként használják. A kezeléshez két edény víz, egy hideg (14–16 oC) és egy meleg (36–38 °C) szükséges. A beteg a két végtagját először (kb. 1 perc időtartamra) a meleg vízbe, majd 10 másodpercre a hideg vízbe helyezi. Ezt az eljárást átlag 10-szer megismétli. A kezelést meleg vízzel kezdik és ezzel is fejezik be. A melegre értágulat, a hidegre érszűkület alakul ki.
    • Borogatások
     Hideg vagy állott vizes borogatást alkalmazunk, általában 10–20 percig, napjában többször. A textíliát 15–25 °C-os vízzel nedvesítjük meg, és száraz textillel fedjük le. Alkalmazhatjuk gyulladt ízületre, vagy ideggyulladás esetén az egész végtagra. Egyik ismert formája a Priessnitz-féle borogatás, melyet lázcsillapításra használunk. Az eljárás fizikai hűtésen és felmelegítésen alapul. Egy lepedőt kb. 15 °C-os vízzel megnedvesítünk. Ezt tekerjük keresztbe a mellkasra, majd meleg lepedőt, törülközőt csavarunk a test köré.
    • Pakolások
     A pakolás abban különbözik a borogatástól, hogy nagyobb testfelületre alkalmazzuk. Lehet törzs- és végtagpakolás, száraz vagy nedves. A nedves pakolásra mindig szárazat helyezünk.
    • Párakötés
     A kezelendő testrészre langyos, nedves ruhát, erre meleg vizes ruhát, majd műanyagfóliát csavarunk, végül száraz fedőkötéssel fedjük. Gyulladáscsökkentő, izomlazító hatású. Kelések érlelését segíti elő.
    • Lemosások
     A lemosást hideg, meleg vagy langyos vízzel, szivaccsal és törölközővel végezzük, fekvőbeteg ápolása esetén, napjában kétszer. Frissítő, keringésjavító hatású.
    • Leöntések
     Lehetnek hideg vagy meleg leöntések. Ingerhatásúak; a hideg leöntésnek nagyobb ingerhatása van.

    Dr. Bender Tamás: Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódok

    Dr. Bender Tamás: Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódokA kiadvány fülszövege: " Hazánk gyógyvizekben, hévízi forrásokban bővelkedő ország, olyannyira, hogy a világ első öt nagyhatalma közé sorolják e téren.
    Mégis - amellett, hogy számos gyógyfürdőkkel kapcsolatos könyv látott napvilágot, - a gyógyvizek és az ivókúrák hatásairól, illetve arról, hogy mely betegségre milyen típusú gyógyvíz vagy egyéb fizioterápiás gyógymód nyújthat segítséget, a lakosság további tájékoztatása elengedhetetlen. Ezt a hiányt kívánja pótolni a szerző, aki e könyvében a fizioterápiás gyógymódokat ismerteti meg az olvasókkal, mindezt fotókkal illusztrálva."

    Dr. Bender Tamás - Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódok
    © Dr. Bender Tamás, 2008
    © SpringMed Kiadó, 2008
    Szakmai lektor: Dr. Bálint Géza
    A mozgásterápiás fejezetet írta: Dr. Kádas Éva gyógytornász
    SpringMed EGÉSZSÉGTÁR® sorozat
    Látogasson el a kiadó
    honlapjára és böngésszen a könyvek között
    www.springmed.hu

     

    Módosítva: 2017.01.09 13:11, Megjelenés: 2017.01.09 13:11
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    Gyógyvizeinkről - Mikor alkalmazzuk, mikor ne?

    Magyarország geológiai és hidrogeológiai adottságainak köszönhetően termálvizekben gazdag. Vizeinek gyógyító hatásait nemcsak hazánkban ismerik el, hanem szerte Európában is, és egyre több helyen csalogatják balneoterápiás szolgáltatásokkal a gyógyulni vágyókat.

    Koronavírus - Látogatási és kijárási tilalmat vezetett be a Főváros a Pesti Úti Idősek Otthonában

    Az intézményvezető kezdeményezésére augusztus 19-étől látogatási és kijárási tilalmat rendelt el a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Pesti Úti Idősek Otthonában a Fővárosi Operatív Törzs - közölte a főpolgármesteri hivatal kedden az MTI-vel.

    A szaunázás kockázatai - Milyen betegségek esetén legyünk elővigyázatosak?

    A szauna szervezetünkre gyakorolt előnyös hatásait többnyire ismerjük, azonban vannak esetek, amikor ellenjavallt a használata. Hogyan hat a szaunázás a légzőszervekre, a mozgásszervekre, a nemi szervekre, a hormonális rendszerünkre és a bőrbetegségekre?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Füstmentes jövő
    Mitől igazán ártalmas a cigaretta?
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások