• Genetikai és anyagcsere-betegségek

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
    2018-06-06 16:11
    Lisztérzékenység
    A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus szakorvos
    2018-10-06 05:21
    A Canavan-betegség egy ritka, genetikai eredetű idegrendszeri betegség, amelynek gyanúja leggyakrabban 3 és 6 hónapos kor között merül fel. Leggyakrabban az askenázi zsidó származású gyerekek körében fordul elő, de bármely etnikai csoportban kialakulhat.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
    2018-10-01 09:41
    Ez a betegségcsoport több különböző kórképet takar, melyek alapja mindenhol hasonló: a szőlőcukor - glikogén (szőlőcukor molekulákból álló összetett szénhidrát) közötti oda-vissza irányú átalakulás szenved zavart különböző enzimek örökletes hibája miatt.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró, Szakértő: Dr. Baki Márta, onkológus
    2018-09-20 09:41
    A daganat gyógyításának új ága azt térképezi fel, hogy a páciens számára a nála jelen lévő génhiba alapján mi a legoptimálisabb kezelési stratégia, ráadásul személyre szabottan. De mit érdemes tudni róla? A témában dr. Baki Márta onkológussal beszélgettünk.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
    2018-09-20 05:21
    Ha a Rett-szindrómáról hallunk, akkor egy olyan fejlődési rendellenességre kell gondolnunk, amely a központi idegrendszert érinti elsődlegesen, és ennek következménye minden kialakuló tünet, melyek közül legsúlyosabb a mozgásfejlődés elmaradása és az értelmi fogyatékosság.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
    2018-09-19 05:21
    Az idegen szóval osteogenezis imperfecta néven emlegetett betegség egy olyan örökletes kórkép, melynek során a szövetek felépítésében szerepet játszó egyik kollagéntípus szintézise szenved zavart, ezért a felépülő csontszövet tökéletlen.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter
    2018-09-07 05:21
    Az újszülött Down-szindrómával való diagnosztizálásának sokkoló híre után azokra a szülőkre, akiknek nagyobb gyermekük is van, még egy fontos, nehéz feladat vár. Elmagyarázni idősebb gyermeküknek, hogy a kistestvére Down-szindrómával fog együtt élni.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes, szakorvosjelölt
    2018-09-06 20:51
    A márványcsontbetegség különlegessége és ritkasága miatt több szerzőt is megihletett. Könyvek jelentek meg és filmek születtek ebben a betegségben szenvedő emberekről. Ezen leírások és bemutatások néha túlzásokba estek, természetesen a népszerűség növelése miatt. Ebben a cikkben a legfontosabb ismérveket és a kimeneteleket szeretném ismertetni.
    Betegségek megértése
    Semmelweis Egyetem
    2018-09-06 11:25
    A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika obezitás centrumában az év eleje óta tartó kutatómunka célja a túlsúllyal szembeni hatékonyabb fellépés– mondta Dr. Szabó András.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin
    2018-08-16 05:21
    A Fabry-szindróma egy öröklődő genetikai betegség, melyet Johannes Fabry német orvos írt le először, 1898-ban. Ma Magyarországon 50 és 100 közé tehető a Fabry-kórosok száma.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - M. Á., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2018-08-13 05:21
    Az Ehlers-Danlos-szindróma (EDSZ) nem más, mint a bőrre, ízületekre és vérerekre kiható rendellenességek csoportja. Az EDSZ-ben szenvedő betegek ízületei ruganyossá, bőrük nyúlóssá, valamint rendkívül sérülékennyé válik.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!