A nyitott gerinc típusai

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

A nyitott gerinc típusai

A képen a velőcsőzáródási rendellenességek ülönböző súlyosságú formái láthatók. A velőcsőzáródási zavaroknak számító fejlődési rendellenességekről van szó, amikor a csigolyaívek záródási zavara miatt különböző súlyosságú "sérvekkel" születik a kisbaba.

A szőrpamacs, mely már születés után is jelen van, jellemzően a lumbalis vagy a sacralis régióban, gyakran jelzi a spina bifida occulta, vagyis a viszonylag benignus elváltozásnak számító nyitott gerinccsatorna jelenlétét. Ez a csigolyaívek és lemezek záródási rendellenessége, de sérv még nincs.

Meningokele ("a meninxek sérve") esetén a csigolyaívek hátsó defektusán át kiboltosulnak a meninxek, vagyis a gerincvelőt burkoló hártyák. Maga a látható elváltozás egy bőrrel fedett fluktuáló tapintatú tömlő, leggyakrabban a lumbális szakaszon.

A meningomyelokele lumbosacralis elhelyezkedésű, gyakori, hogy bőr sem fedi, és az idegelemek (spinális idegek) szabadon fekszenek a felszínen, és ilyenkor liquorcsorgás is észlelhető. Súlyos rendellenesség, különböző egyéb fejlődési malformációkkal, idegi érzés- és motoros zavarral is együtt jár.