Gombócérzés a torokban - Komolyabb bajt is jelezhet

Dr. Lajtos Melinda
szerző: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Kevesen fordulnak ezzel a bizonytalan panasszal az orvoshoz, pedig akár nagyobb betegség előjele vagy kísérő tünete is lehet, ezért érdemes végigvenni, hogy mi minden állhat a hátterében.

Ha a gombócérzés hosszú ideig fennáll és már a mindennapokban is zavaróvá válik, érdemes a pontos diagnózis felállításához több, speciális vizsgálatot elvégezni.

Mi állhat a gombócérzés hátterében?

A panasz hátterében lehet valamilyen szervi ok: a mandula, garat, gége és a pajzsmirigy megbetegedései. Gyakran a megfázás során megduzzadt mandula okozza ezt az érzést vagy egy súlyos vírusos torokgyulladás. Ha a gége, vagyis a hangszalagok begyulladnak, akkor rekedtség is jelentkezik.

Ha felső légúti fertőzés van, nagyon gyakran nyirokcsomó-megnagyobbodással járhat, amely szintén okozhat ilyen panaszt.

Allergia egyik tünete lehet a gégevizenyő, ilyenkor a garat és a gége megduzzad. Az allergia erősségétől függően ez a folyamat jelentkezhet akár csak egy enyhe gombócérzéssel, de akár fulladáshoz is vezethet.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ha a tünet már régóta fennáll és az adott kezelésekre sem szűnik, lehet, hogy valamilyen térszűkítő folyamat, azaz daganat (pl. gégerák, nyelőcsődaganat) okozza.

A pajzsmirigy megnagyobbodása az anatómiai helyzetéből adódóan gyakran okoz nyomásérzést a torokban (a pajzsmirigy önvizsgálatról itt írtunk).

Ritkábban a nyaki gerincsérv kitüremkedései, illetve annak idegi kisugárzása okoz hasonló panaszt.

Nemcsak a torokban található szervek betegségére utalhat

Nemcsak a torokban található szervek betegségeire kell gondolni, hanem valamilyen távolibb szervi vagy pszichés okok is állhatnak a panasz mögött.

Elég gyakran a gastro-oesophagealis refluxbetegség (GERD) igazolható, amely a lakosság 10%-át érinti. Ilyenkor a nyelőcső alsó záróizma nem megfelelően működik, így képes a savas gyomortartalom visszajutni a nyelőcsőbe, annak kisebb-nagyobb gyulladását is okozni. A refluxbetegségben a vezető tünet inkább a gyomorégés, nyelészavar, de akár nem tipikusan gombócérzésként is jelentkezhet.

A nyelőcső egyéb megbetegedései, mint nyelőcső gyulladása, nyelőcső kiboltosulása, daganata vagy túlérzékenysége is okozhat gombócérzést.
Ha pedig már semmilyen szervi okot nem találunk a panaszunk mögött, érdemes pszichés oldalról is megközelíteni.

A gombócérzés jelentkezésének a körülményeit, illetve társtüneteit kell szépen felsorakoztatni magunkban. Ha a panaszunk mindig valamilyen adott szituációban jelentkezik (szűk térben, tömegben), illetve fulladásérzés, szédülés, heves szívdobogás, izzadás, kipirulás, remegés is kíséri, akkor gondolnunk kell a pánikbetegség vagy valamilyen fóbia alaptünetére is.

Kivizsgálás és kezelés

A fentiek alapján látszik, hogy egy egyszerű tünet mögött is mennyiféle betegség állhat. A gombócérzés kivizsgálására csak akkor van szükség, ha az nem szűnik, vissza-visszatér és más tünetekkel együtt jelentkezik.

Érdemes egy teljes fül-orr-gégészeti vizsgálatot elvégeztetni. Kiegészítésképpen lehet nyaki ultrahangos vizsgálatot (a nyirokcsomók, pajzsmirigy megítélésére), vagy kiegészíthetjük nyaki-mellkasi CT-vizsgálattal (daganatgyanú esetén). Mindig gondolni kell a refluxbetegségre is, ilyenkor a gyomortükrözés ad legpontosabb diagnózist.

Ha pedig már a szervi okokat kizártuk, érdemes pszichiáter vagy pszichológus segítségét kérni. A pontos diagnózis megállapítása után már könnyű a kezelés. Ha a torok gyulladása, infekciója okozza, akkor alkalmas széles hatáskörű antibiotikum használata, párásítás, bő folyadékfogyasztás.

Ha szervi eltérések vannak (pajzsmirigy-megnagyobbodás, valamilyen daganat), akkor akár műtét is szóba jöhet. A refluxbetegség is kezelhető gyógyszeresen gyomorsavcsökkentők révén.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.