Mire figyeljünk inhalálás során? Mit kell tudni az inhalációs terápiákról?

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Megfázás, asztma, COPD... A légúti betegségek kezelésében fontos szerep jut az inhalációs terápiának, amely során a gyógyszerek, gyógyhatású szerek közvetlenül jutnak a légutakba. Mit kell tudni a kezelés ezen módjáról? A témáról dr. Bohács Anikó tartott előadást a közelmúltban a Semmelweiss Egyetem online rendezvényén.

Bizonyos kórok, így az obstruktív tüdőbetegségek (asztma, COPD) esetén az inhalációs terápia, a belégzés révén közvetlenül a légutakba juttatott gyógyszerek jelentik a kezelés alapját. Ilyenkor sokkal kevesebb mellékhatásra kell számítani, hiszen a módszer lényege, hogy jóval kisebb dózis is elég, a szájon át bevitt tabletta hatóanyagához képest.

Az inhaláció révén közvetlenül a gyógyítandó területre jut a gyógyszer, s ott gyorsan ki is fejti hatását. Nagyon fontos azonban kerülni az irritáló hatású szereket, mert belégzésük károsítja a légutakat. Feltétlenül minden esetben orvossal kell megbeszélni, mit szabad inhalálni” - mondja dr. Bohács Anikó (SE Pulmonológiai Klinika).

Inhalációs terápián a pulmonológia a gyógyszerbevitel módját érti, aminek főként a gátolt légvétel miatt kialakuló obstruktív tüdőbetegség (COPD), vagy az asztma (asthma bronchiale) esetén van nagy szerepe. Ekkor a beteg állapota szerint, mikrogrammra megszabható a gyógyszer mennyisége. Egy asztmásnak olykor az alapadag többszörösére van szüksége a hörgőtágítóból, s arra, hogy egyből a kötődési helyre jusson, s ott gyorsan hasson. Ezáltal csak helyi mellékhatásról lehet szó, kis terhelés ér más szervet.

Inhalálás gyógynövény főzetekkel

Megfázáskor sokan szoktak otthon inhalálni. A melléküregekben letapadt váladék oldását szolgáló házilagos módszert az orvos „gőzöléses terápiának” mondja. A tüdőgyógyász azt tanácsolja, ne hajoljunk a forró gőz fölé, a nyálkahártya védelmében várjunk, míg kihűl a gyógynövény (kamilla, borsmenta, hársfa) főzete.

Nagy az eszköz-arzenál

A kompresszoros inhalátor hátránya lehet, hogy helyes alkalmazása függ a beteg ügyessége mellett egészség-értésétől is – hogy belátja-e, ez nem szájspray, a hatóanyagot itt mélyre kell szívni. Az inhalációs eszköz nagy előnye, hogy az egész kis dózis adagolása is állandó, az elsőtől az utolsóig fix. Az adagolószelepes inhalációs eszköz használójával meg kell értetni, egy puffnál mindig egyetlen adagnyi jön, túladagolás nem fordulhat elő. Az eszköz-arzenál nagy: van szárazpor inhalátor, zsebben hordható adagoló szelepes „pipa” asztmásoknak. A tüdő legmélyebb pontjára, a legkisebb hörgőkig eljuttatja a (cukormolekulához kötött) hatóanyagot a modulált technológiájú eszköz. A használók számára ismerős a handihaler, a breezehaler, a többadagos turbohaler. Romló állapotban, ha nehéz a belégzés, ismert technika, hogy a levegőbe porlasztják a hatóanyagot, ami ekkor a kültérből jut a beteg tüdejébe.

A rohamoldó gyógyszer 5-15 percen belül hatást ér el. Asztmásnál a gyógyszerrel töltött pipa a légúti gyulladás helyére juttatja az inhalációs kortikoszteroidot, így elkerülhető, hogy vénásan kelljen beadni. A hosszúhatású hörgőtágító kombinált szer (1 gyulladáscsökkentő mellett 1-2 hosszúhatású hörgőtágító) van, így a kívánt hatás 12-24 órán át is fennmaradhat.

Inhalációs formában antibiotikumot, köptetőt, hipertóniás (hipertónius, magas koncentrációjú) sóoldatot is be lehet juttatni a légutakba. A hörgőtágulat (bronchiectasia) vagy cisztás fibrózis esetén a tágult hörgőben megtapad a nyák, amit a kezelés hatására könnyebb kiköhögni.

Gyógyvíz inhaláláshoz is

A magas ásványi sótartalma miatt - az ivókúra mellett - orvosok is javasolják a Salvus vizet inhalációs céllal is. Ez az alkáli, hidrogén karbonátos, kloridos, brómos, jodidos gyógyvíz igen magas oldott anyagtartalmával kiváló nyákoldó hatású. Hörgőgyulladásos kisgyerekek szobájában is érdemes porlasztani.

A belélegezhető ártalmas anyagok

A veszélyt jelentő gombaspórákról, a nedves falon hízó feketepenészről mondja dr. Bohács, hogy a nagyon érzékeny egyénnél ezek tüdőgyulladást idézhetnek elő, s olykor mindkét lebenyben nehézlégzés alakulhat ki.

Pulmonológusok előtt jól ismert a galambtenyésztők betegsége, amikor a tollfehérje belégzése vált ki gyulladást a túl érzékenyek tüdejében. Növényi részek is okozhatnak bajt, utal a paprikahasítók betegségére.

Az ún. hiperszenzitív tüdőgyulladásban a röntgenfelvételen látható finom pamacsok utalnak a drasztikus eltérésre, hogy a betegnek alig van légzőfelülete. Az ilyen panaszosok (interstitial tüdőbetegek) gondozására 12 szakorvosi team van az országban.

Dr. Bohács Anikó végül fontos tanácsot mond: „Soha ne keverjünk össze különféle tisztítószereket (pl. hypot, domestost, flóraszeptet, klórtablettát, vízkőoldót és savas anyagot), mert ekkor klórgáz képződik, ami belélegezve igen veszélyes. A nedves humán szövetekkel: a tüdő, a légutak, a szemek víztartalmával találkozva ugyanis a klórgáz sósavat képez, ez pedig súlyosan károsíthatja a szerveket fedő nyálkahártyát.

Gyakori tüdőbetegségek

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet újságíró
Forrás: Semmelweis Egészség Napok, 2020. november 26.

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, Dr. Brugós László
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.