Fogyókúra, egészséges táplálkozás

Fogyókúra, egészséges táplálkozás cikkek - 3. oldal

Milyen az egészséges ünnepi menü?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.12.24. 10:20
A karácsonyi menüsor összeállításánál nem árt, ha az ételek egészséges összetételére és készítési módjára is gondot fordítunk. Legyen szó akár hagyományos menüsorról, akár új ízekkel...

Mennyi higany van a halakban?

WEBBeteg - 2024.12.20. 11:03
A higany rendkívül kis mennyiségben jelen lévő, azonban rendkívül mérgező nehézfém, amely a vizek szennyezettsége miatt feldúsult a halakban. A halhús átlagosan magas higanytartalma néhány...

A transzzsírsavak

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.12.19. 09:50
Transzzsírsav
A transzzsírok a zsírsavak egyik, többnyire élelmiszerfeldolgozás során képződő csoportja, amely elsősorban az LDL-koleszterin magas szintjével és a szív-érrendszeri betegségek...

A 10 legjobb diétatipp az adventi időszakra

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.12.17. 13:03
Ha most kicsit jobban odafigyel az étkezésére és többet mozog, akkor az ünnepek után sem kell aggódnia testsúlya miatt, ha akkor kicsit jobban el is engedi magát. Egyszerű tanácsokat adunk...

Telített, telítetlen és transz... - A zsírsavak típusai

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.12.15. 05:03
Zsírsavak
Az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok mint tápanyagok nélkülözhetetlenek szervezetünk egészséges működése szempontjából, de a mennyiség mellett az elfogyasztott zsírok minőségére is...

Liszttípusok – Mit kell tudni róluk egészségünk szempontjából?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.12.08. 05:03
Liszt
Egy tökéletes kenyérhez vagy egy finom pékáruhoz nélkülözhetetlen a kiváló minőségű liszt. Mire érdemes figyelni, amikor pékárut vagy kenyeret vásárolunk? Mit kell tudni a lisztekről...

A csokoládé: hasznos vagy káros?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.12.05. 17:04
Csokoládé
Csokoládé ma már számos változatban kapható: tej, ét, fehér, ruby, töltött vagy töltetlen. Gyerekek, felnőttek, fiatalok és idősek hazánkban is évente több kilót esznek meg belőle. Sokak...

Súlycsökkentő műtét vagy gyógyszeres kezelés?

Semmelweis Egyetem - 2024.11.28. 09:26
A túlsúlycsökkentő, más néven bariátriai műtétek után elért testsúly és vércukorszint hosszú távon is fenntartható, szemben a hagyományos gyógyszeres kezeléssel, ahol a gyógyszer...

Glükomannán

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.11.09. 05:03
Táplálkozás
A glükömannán, más néven konjac liszt a nyugati orvoslásban egy nemrégiben felfedezett, nagy mennyiségű rostot tartalmazó étrend-kiegészítő termék, valamint élelmiszer-adalékanyag. Számos...
Egyre általánosabb vélekedés szerint a csípős fűszerek felveszik a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal, megtisztítják és felszabadítják a légutakat. De a fül-orr-gégészek szerint ez nem...

Miért fontos reggelizni?

WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Irinyi-Barta Tünde - 2024.10.28. 17:03
Egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen a rendszeres, életkorunknak megfelelő testmozgás, valamint a káros szenvedélyektől mentes életmód és a helyesen összeállított étrend.

Immunerősítő élelmiszerek

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.10.24. 18:13
Évszaktól függetlenül mindig fontos immunrendszerünk épségének megőrzése és erősítése, melyben táplálkozásunknak is jelentős szerep jut. Ha ellenálló képességünk jól működik, kisebb...

Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.10.17. 09:50
Gyógytápszer
Különböző betegségek miatt tápanyaghiány miatt alultápláltság alakulhat ki, ilyenkor a gyógyulás érdekében fontos a táplálásterápia bevezetése. Ez állhat módosított étrendből, valamint...

Az aminosavak szerepe és jelentősége

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.10.15. 04:03
Aminosav
Az aminosavak nem csupán hangzatos vegyületek, amelyek erősebbé, izmosabbá vagy éppen egészségesebbé tesznek minket, hanem olyan természetes anyagok, amelyek a szervezetünkben lévő...

Elhízás: megelőzés már a születés előtt?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2024.10.02. 13:05
Az elhízás korunk egyik leggyakrabban előforduló betegsége, a fejlett országokban pedig jelentős népegészségügyi problémának is számít. Mint minden betegséget, az elhízást is egyszerűbb és...

Tények és tévhitek a kecsketejről

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.09.26. 13:11
Tej
Igen keveset fogyasztunk a kecsketejből, pedig tejfehérje-tartalmának biológiai értéke a legmagasabb, ha a fehér nedűket vesszük górcső alá. Eltérő beltartalmi értékei mellett ízvilágában...

A koleszterinszint és a zsírsavfogyasztás kapcsolata

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2024.09.25. 12:33
Koleszterin
Hogyan függ össze a magas koleszterinszint az egészségtelen, zsíros ételeket tartalmazó táplálkozással? Pontosan milyen zsírokat, milyen ételeket kerüljünk?

Folyadékpótlás - 12 helyzet, amikor nem feledkezhetünk meg a vízivásról

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2024.09.22. 05:03
Véget ért a nyár, és bár a meleg napok még várhatóan vissza-visszaköszönnek, már nincs izzasztó hőség. A kánikulában a folyadékfogyasztással általában nem volt probléma: szinte szüntelenül...

A legrosszabb és a legjobb saláták

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2024.09.21. 05:03
A zöldségfogyasztás tökéletes opciói a saláták. Régebben szinte kizárólag fogyókúrás fogásként gondoltunk rájuk, azonban manapság egyre több háztartásban a heti menük részévé váltak. Ami...

A reggeli kihagyása elhízáshoz vezethet

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.09.20. 04:03
A reggeli az a főétkezés, amely a leghosszabb táplálkozás nélkül töltött időszakot követi, hiszen előtte éjszaka volt és aludtunk. Ha reggelizünk, azzal csökken a ghrelin (éhséghormon)...