A fruktóz vagy más néven gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben, egyes zöldségfélékben és a mézben található meg természetes formájában, és egyik összetevője a szacharóznak.
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus -
2023.11.12. 12:40
Számos olyan tévhit van, ami nagyon megnehezíti a vágyott cél - a formás alak és az egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz leggyakrabban előforduló tévhittel!
Az élesztő szó kapcsán elsőre általában a boltokban kapható sütőélesztőre gondolunk, amelyből friss kenyeret, pogácsát vagy kalácsot tudunk készíteni odahaza. Az élesztő valójában a gombák közé sorolt, különböző...
Az anyagcsere gyorsaságát elsősorban nem befolyásolható tényezők alapozzák meg, mint a genetika, nem, magasság, ám van néhány tényező, amivel mi magunk is tudjuk fokozni.
A fogyókúrázni vágyók az áhított cél elérése érdekében hajlandóak mindenféle hangzatos névvel ellátott étrendet követni, még ha azzal esetleg ártanak is szervezetüknek.
WEBBeteg - Dr. Reinhardt István -
2023.10.18. 14:33
A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne...
Étkezési ecettel szinte minden háztartásban találkozunk, de érdemes szert tenni jó minőségű almaecetre is, hiszen finom íze mellett számos egészségre gyakorolt jótékony hatással is rendelkezik. Az almaecet használata...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2023.10.08. 12:03
A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében.
Manapság az emberek egészségtudata egyre inkább növekszik és szeretnének minél hosszabb ideig, minél egészségesebben élni. Elmondható, hogy egy változatosan összeállított étrend tartalmaz olyan élelmiszereket vagy...
Miközben az orvosok és táplálkozási szakértők szerint az egészséges élethez mindenből szükségünk van egy kicsire, vannak, akik azt állítják, az összes gabonafélét felejtsük el a tejtermékekkel együtt, állati eredetű...
WEBBeteg - Dr. Fövényi József, diabetológus -
2023.10.06. 11:10
Köztudott, hogy a 2-es típusú cukorbetegek 95 százaléka súlyfelesleggel rendelkezik, mely már a diabétesz diagnosztizálásakor is fennállott, és egyik fő okát képezte a cukorbetegség kifejlődésének.
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus -
2023.10.05. 18:31
Talán még azok sem szeretnének hirtelen nagy súlyt felszedni, akik kicsivel szeretnének gömbölydedebbek lenni. Bár a hirtelen fogyás sokkal riasztóbb, mint a testsúly gyarapodása, ez is jelezhet súlyos megbetegedést.
A karotinoidok természetes pigmentek, melyek a zöldségek, gyümölcsök, sőt gombák és baktériumok színét is adják. Ők felelnek a sárga, narancssárga és a piros színekért. A zöld színű növényekben is megtalálhatók, azonban...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2023.09.28. 11:43
A tökfélék családjába (Cucurbitaceae) tartozó növény változatos formájú: lehet hosszúkás, ovális vagy kerek, kicsi vagy nagy a sárga különböző árnyalataiban. Az őszi hónapok csemegéje nemcsak finom, hanem kiváló...
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin -
2023.09.25. 15:57
A normál bélflóra jelentős szerepet tölt be immunrendszerünk működésében. Ahhoz, hogy ez a rendszer optimális szinten működjön, elengedhetetlen egészségének megőrzése. Mit tehet annak érdekében, hogy bélflórája és...
Az egyik legismertebb élelmiszer-adalékanyag az E621, a nátrium-glutamát, amelyet a gyártók ízfokozás gyanánt adnak a termékekhez. Vizsgálatok fényt derítettek arra, hogy a készételek nagymértékű fogyasztása...
Bizonyos betegségek diétájában sajnos korlátozni kell a szénhidrát- és energiatartalmat (kcal). Ide tartoznak a szénhidrát-anyagcsere zavaraival járó kórképek, mint például az elhízás, a cukorbetegség (diabetes), a...
A növényi olajok a zsiradékok tápanyagcsoportjába tartoznak, melyeket magas olajtartalmú növényekből, magvakból állítanak elő. Kiváló zsírsavösszetételük miatt az emberi szervezet számára hasznos és szükséges...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2023.09.15. 04:03
Köztudott, hogy a túlsúlyosak körében gyakoribbak a szív-érrendszeri betegségek, azonban azok is nagyobb kockázatnak vannak kitéve, akik túlságosan véknyak. Különösen a 40 év alatti korosztályban.
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter -
2023.09.14. 15:10
Az anorexia nervosa elnevezés valójában megtévesztő, mert szó szerint idegi eredetű étvágytalanságot jelent, noha a betegek - noha kórosan soványak - valójában nem vesztik el az étvágyukat. Mi hát az anorexia?
A fogyáshoz az alapokkal mindenki tisztában van, hogy hetente négyszer mozogjon legalább egy órát, figyeljen oda a táplálkozásra és legyen türelmes, mert a fogyás beindulásához és a látványos eredményekhez legalább 2...
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész -
2023.09.07. 19:03
A stevia (sztívia) a jázminpakóca nevű növény leveléből készült, cukorbetegek, diétázók körében közkedvelt édesítőszer. A természetes, kalóriamentes, a nádcukornál akár 200-300-szor édesebb sztívia fogyasztása parlagfű...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2023.09.06. 18:03
A chiamagról sokat hallani mostanában, szuper élelmiszerként (superfood) emlegetik, de vajon mivel érdemelte ki ezt a címet, milyen tápanyagokat tartalmaz, és tényleg értékes eleme lehet étrendünknek?
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos -
2023.09.05. 11:17
Nem is gondolnánk, hogy sokszor a gyógyszeres terápiák beállítása azért fullad kudarcba, mert táplálkozásunk olyan mértékben módosítja a gyógyszerek hatását a farmakokinetikai tényezők megváltoztatásán keresztül, ami...