Édesítésre használt anyagok előnyei és hátrányai

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Cikkünkben az édesítésre használt anyagokkal általánosságban foglalkozunk, egészséges emberek étrendjének részeként. A beteg vagy túlsúlyos és elhízott személyek diétájára nem térünk ki, ők kövessék kezelőorvosuk, illetve dietetikusuk előírásait, tanácsait.

A korszerű táplálkozás részeként közismert, hogy az egyszerű cukrok kerülése, illetve összetett szénhidrátokkal történő helyettesítése javasolt.

Fehércukor

A klasszikus fehércukor, melyet cukorrépából állítanak elő, olyan eljárással készül, melynek során a répából semmilyen értékes tápanyag vagy vitamin nem marad meg. Csupán édes íze írható a javára, de hátránya az a plusz energiatöbblet, amit általa beviszünk, valamint a következményes B-vitamin-hiány, mivel a cukrok lebontásához a szervezet B-vitamint használ fel.

Barnacukor

A barnacukor sem sokkal jobb alternatíva, csupán egy kevésbé tisztított forma, de ugyanolyan káros, és még drágább is.

Méz

A mézzel is csínján kell bánni! Bár számos jótékony hatása igazolt (antibakteriális hatás, magas ásványianyag- és vitamintartalom), de magas az energiatartalma, bár kétségtelen, hogy a "sima" cukornál sokkal egészségesebb. Mérsékelt mennyiségben fogyasztható.

Édesítőszerek

Az édesítőszereknek több típusa van, legtöbbjük alacsony kalóriatartalmú vagy kalóriamentes, ez az előnyük. Ám ugyanez a veszélyük is, mert a szervezet édesítők fogyasztása esetén hajlamosabb az önbecsapásra, és egy idő után kompenzál. Két formája ismert a kompenzációnak:

  • Az egyik a félig-meddig tudatos, amikor "Ennyit azért megengedhetek magamnak!" felkiáltással tudatos nassolásra hajlamossá válik valaki, ugyanis feloldozza magát azzal a gondolattal, hogy az üdítője, jégkrémje, csokoládéja stb. úgyis kalóriaszegény volt, ezért úgy véli, hogy az a plusz adag étel már nem számít.
  • A másik kompenzációs forma kevésbé tudatos: itt gyakorlatilag a szervezet az édes íz élményéhez társított energiabevitelt hiányolja, e kielégítetlenül maradt igénye révén "megköveteli" a kalóriákat is.

Az édesítőket rengeteg tanulmányban vizsgálták, számos adatot találunk pro és kontra is. Valószínűleg nem telt el még alkalmazásuk óta annyi idő, hogy objektíven igazat adjunk bármely véleménynek.

Viszonylag új és ígéretesnek látszó tag az édesítőszerek családjában a stevia (sztívia). Teljesen természetes édesítő, hiszen egy dél-amerikai növény kivonata, nem mesterségesen állítják elő. Kalóriamentes és intenzív édes íze van. Kis mennyiség is elegendő belőle, főzésre, sütésre is alkalmas.

Ez is érdekelheti Tények és tévhitek az édesítőszerekről | Az édesítőszerek szerepe a cukorbetegek táplálkozásában

A szénhidrátok alapvető tápanyagok, szükségünk van rájuk

A kiegyensúlyozott táplálkozásnak részei az egyszerű szénhidrátok, egészséges embereknek nem kell kiiktatni őket az étrendjükből, de fogyasztásuk mértékkel ajánlott, mindössze a napi energiaszükséglet maximum 10%-a álljon egyszerű szénhidrátokból. Ebbe természetesen a gyümölcscukor és a rejtett szénhidrátok (üdítők, alkohol) is beleszámítanak, melyekről hajlamosak vagyunk elfeledkezni.

Egészséges emberek esetében a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként fogyaszthatók mértékkel cukrok és mértékkel édesítőszerek is, sokszor tanácsos a kettő kombinálása, a túlzott kalóriabevitel elkerülése és az édesítők fent leírt hátrányainak kiküszöbölése érdekében.

Cikkünkben a cukrokkal és édesítőszerekkel kapcsolatos általános tudnivalókat foglaltuk össze, ajánlásaink egészséges embereknek szólnak. A cukorbetegeknek szóló étrendi javaslatokról, illetve az édesítőszerekkel kapcsolatos tudnivalóikról az alábbi cikekinkben olvashat:

Dr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.