• A mediterrán étrend csökkenti a rák kockázatát

    Szerző: Független Hírügynökség

    A mediterrán étrend csupán néhány elemének beépítése a táplálkozásba akár 12 százalékkal csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát - vélik a világ kutatói és tudósai, akik korábban már megállapították, hogy a délies koszt a felnőttkori cukorbaj ellen is jó - adta hírül a BBC brit közszolgálati média.

    A kutatást Görögországban, 26 ezer ember bevonásával készítették el amerikai tudósok. Megállapították, hogy csupán a több olívaolaj használata 9 százalékkal csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Ha azonban ennél is jobban követjük az úgynevezett mediterrán diéta előírásait - azaz több gyümölcsöt, zöldséget és gabonafélét, ám kevesebb vörös húst eszünk - még nagyobb esélyünk lesz arra, hogy elkerüljük a betegséget.

    Egy brit vizsgálat eközben azt mutatta ki, hogy a heti 400 gramm brokkolival színesített étrend már jelentősen csökkenti a prosztatarák veszélyét a férfiak körében.

    Hirdetés

    A mediterrán táplálkozási szokások azért kerülnek újra és újra tudósok vizsgálatának kereszttüzébe, mert az egészségügyi adatok szerint más országokhoz képest jóval kisebb arányban fordulnak elő a mediterrán térség államaiban a szívproblémák és az ehhez hasonló megbetegedések.

    A vizsgálatokból kiderült: az itt élők tányérján jelentős mennyiségű zöldség és hal szerepel, a főzéshez olívaolajat használnak és mérsékelten fogyasztanak alkoholt. Az étrendről egyébként már korábban megállapították, hogy hasznos az érrendszernek és a felnőttkori cukorbaj ellen is jó.

    A tudományos kutatásoknak is köszönhető, hogy Spanyolország és Olaszország néhány héttel ezelőtt bejelentette: fel akarják vetetni az UNESCO-val a védett kulturális világörökség listájára a földközi-tengeri étrendet. A kezdeményezést tudományos intézmények is támogatják.

    (FH)

    Módosítva: 2008.07.02 17:14, Megjelenés: 2008.07.02 17:14
   • Cikkajánló

    Neuropátiára utaló jelek

    Neuropátiára utaló jelek

    Prof. Dr. Barkai László

    Megfelelő odafigyeléssel viszonylag korán felismerhetőek.

    A száraz bőr okai

    A száraz bőr okai

    Dr. Bodnár Edina

    Számos ok állhat a háttérben. Melyek ezek? Mit tehet a kellemetlen panasz ellen?

    Mit jelez a kívánósság akkor, ha valaki nem terhes?

    Az olthatatlan vágy (sóvárgás) egy-egy étel után leggyakrabban terhesség alatt jelentkezik. Na de mit jelent akkor, ha az ember nem várandós? Legtöbbször valamilyen tápanyaghiány állhat a háttérben, de ritkán akár betegség is.

    Láthatóvá tették a rejtőzködő rákos sejteket az immunrendszer számára

    Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

    Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

    A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

    Régi-új találmány: Erjesztett ételek

    Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

    Pajzsmirigybetegek étrendje

    A jód olyan ásványi anyag, amely fontos szerepet tölt be az emberi szervezet működésében. A pajzsmirigy kiszűri a jódot a véráramból és elraktározza, ezért fontos, hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyük be a szervezetbe, ha valamilyen pajzsmirigyproblémánk van.

    Táplálkozási tippek stresszes életmódúaknak

    A legfontosabb az alapos rágás, a nyugodt étkezés és a sok gyümölcs, na meg persze zöldség. Igyon sok folyadékot, lehetőleg másfél litert naponta. Változtasson életmódján, táplálkozzon egészségesen, tegyen a stressz ellen.

    Dr. Forgács Attila: Az emberi faj hajlama és őstudattalan túlélési technikája a túlevés

    Jól tudjuk, hogy sajnos nem minden étel egészséges, amit a reklámokban látunk, de a fejlődés is kezdetét vette a helyes táplálkozás irányába. Dr. Forgács Attila, gasztropszichológussal az eddigi életútjáról, valamint az evéssel kapcsolatos pszichés mozgatórugóinkról beszélgettünk.

    Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról

    Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen étkezünk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.