• A mediterrán étrend csökkenti a rák kockázatát

        Szerző: Független Hírügynökség

        A mediterrán étrend csupán néhány elemének beépítése a táplálkozásba akár 12 százalékkal csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát - vélik a világ kutatói és tudósai, akik korábban már megállapították, hogy a délies koszt a felnőttkori cukorbaj ellen is jó - adta hírül a BBC brit közszolgálati média.

        A kutatást Görögországban, 26 ezer ember bevonásával készítették el amerikai tudósok. Megállapították, hogy csupán a több olívaolaj használata 9 százalékkal csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Ha azonban ennél is jobban követjük az úgynevezett mediterrán diéta előírásait - azaz több gyümölcsöt, zöldséget és gabonafélét, ám kevesebb vörös húst eszünk - még nagyobb esélyünk lesz arra, hogy elkerüljük a betegséget.

        Egy brit vizsgálat eközben azt mutatta ki, hogy a heti 400 gramm brokkolival színesített étrend már jelentősen csökkenti a prosztatarák veszélyét a férfiak körében.

        Hirdetés

        A mediterrán táplálkozási szokások azért kerülnek újra és újra tudósok vizsgálatának kereszttüzébe, mert az egészségügyi adatok szerint más országokhoz képest jóval kisebb arányban fordulnak elő a mediterrán térség államaiban a szívproblémák és az ehhez hasonló megbetegedések.

        A vizsgálatokból kiderült: az itt élők tányérján jelentős mennyiségű zöldség és hal szerepel, a főzéshez olívaolajat használnak és mérsékelten fogyasztanak alkoholt. Az étrendről egyébként már korábban megállapították, hogy hasznos az érrendszernek és a felnőttkori cukorbaj ellen is jó.

        A tudományos kutatásoknak is köszönhető, hogy Spanyolország és Olaszország néhány héttel ezelőtt bejelentette: fel akarják vetetni az UNESCO-val a védett kulturális világörökség listájára a földközi-tengeri étrendet. A kezdeményezést tudományos intézmények is támogatják.

        (FH)

        Módosítva: 2008.07.02 17:14, Megjelenés: 2008.07.02 17:14
      • Cikkajánló

        Létezik-e belső láz?

        Létezik-e belső láz?

        F. Zs., fordító

        Mit jelenthet, ha a beteg azt állítja, hogy belső láza van? Mi a teendő, ha ezt érzi?

        Inkontinencia

        Inkontinencia

        B. M., szakfordító

        Tisztálkodás, ápolás és védelem – Mindhárom elengedhetetlen!

        Az osteoporosisos fájdalom kezelésének módszerei

        A csontritkulás (osteoporosis) gyakran nagyon fájdalmas töréseket okoz, melyek gyógyulása több hónapot vehet igénybe. Sok esetben a fájdalom a törés gyógyulásával - ami általában 3 hónap - elmúlik, ám ha ezt követően is fennáll, krónikusnak kell tekinteni.

        Mit jelez a kívánósság akkor, ha valaki nem terhes?

        Az olthatatlan vágy (sóvárgás) egy-egy étel után leggyakrabban terhesség alatt jelentkezik. Na de mit jelent akkor, ha az ember nem várandós? Legtöbbször valamilyen tápanyaghiány állhat a háttérben, de ritkán akár betegség is.

        Nyílt nap a debreceni reumatológián

        Az arthritis és a csontritkulás világnapjaihoz csatlakozva a Debreceni Egyetem szakemberei ingyenes betegfórumot tartanak október 19-én a Klinikai Központban. Az érdeklődők a megelőzésről, a terápiás eljárásokról és a helyes életmódról tájékozódhatnak.

        Régi-új találmány: Erjesztett ételek

        Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

        Pajzsmirigybetegek étrendje

        A jód olyan ásványi anyag, amely fontos szerepet tölt be az emberi szervezet működésében. A pajzsmirigy kiszűri a jódot a véráramból és elraktározza, ezért fontos, hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyük be a szervezetbe, ha valamilyen pajzsmirigyproblémánk van.

        Dr. Forgács Attila: Az emberi faj hajlama és őstudattalan túlélési technikája a túlevés

        Jól tudjuk, hogy sajnos nem minden étel egészséges, amit a reklámokban látunk, de a fejlődés is kezdetét vette a helyes táplálkozás irányába. Dr. Forgács Attila, gasztropszichológussal az eddigi életútjáról, valamint az evéssel kapcsolatos pszichés mozgatórugóinkról beszélgettünk.

        Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról

        Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen étkezünk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.

        Mikor és milyen ételekkel kezdjük a hozzátáplálást?

        Gyermekünk fejlődésének egyik meghatározó pillanata, amikor az anyatej mellett új ízekkel ismerkedhet meg. A két legfontosabb kérdés, hogy mikor és milyen élelmiszerekkel kezdjük meg a hozzátáplálást.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások