Egészséges is lehet a gyermekkori nassolás

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Ki ne látott volna iskolai büféknél kígyózó sorokat? A gyerekek imádnak nassolni, de jól is teszik, hiszen kisebb térfogatú gyomruk lévén naponta többször kell kalóriát magukhoz venni, hogy kielégítse szervezetük a magas energiaszükségletet.

Gyermekkori elhízás - Diéta helyett egészséges életmód
A gyermekkori elhízás elkerülésére a diéta helyett az egészséges életmód jelenthet megoldást. Ebben az életkorban a szülők felelőssége kifejezetten nagy.

Gyermekkori elhízás - Diéta helyett egészséges életmód

Az elmúlt 20 évben jelentősen megemelkedett a nassoló gyerekek aránya, számolt be róla egy amerikai orvosi folyóirat. Sajnos ezzel párhuzamosan a gyermekkori elhízás előfordulása is jelentősen növekszik. Ha szükség van a napközbeni nassolásra a gyerekek szervezetének, akkor mi benne a rossz? Miért nő az elhízottak aránya a fejlett országokban?

Évekkel ezelőtt, amikor még ritkaságszámba ment a büfé az iskolákban, nem volt ennyi elhízott gyerek. A tízórait általában a szülő készítette el vagy napközis étkeztetés formájában kapták az iskolások. A 20-as, 30-as éveiben járó korosztály is biztos emlékszik még az egy iskola tej, egy kifli menüre. Napjainkban sok gyerek inkább pénzt hoz magával tízórai helyett, és a büfében chipsre, csokira, üdítőre költi.

Sok pedagógus panaszkodik, hogy ha van is a gyereknek befizetve napközis tízórai, az sajnos sokszor a szemetesben végzi, mert jobban esik a kicsiknek valami a fentiek közül. Miért alakult ez így? - tesszük fel a kérdést magunknak.

Ez egyrészt a szülők felelőssége, hiszen egy iskolás még nem tudja tudatosan eldönteni, hogy mi a jó neki, ezért könnyen elcsábul valami nyalánkságra, főleg ha tízórai helyett pénzt kapott. Sokszor a szülő meg sem tudja, hogy mit eszik a gyerek az iskolában. A másik ok az egészségtelen nassolnivalók gyártásában és marketingjében keresendő. A chipseket, mogyorókat, üdítőket számos ízfokozóval dúsítják, és valljuk be, sokszor jobban esik az ízlelőbimbóknak, mint a természetes natúr ízek.

Az nem a gyerekek hibája, ha jobban kedvelik a mesterséges ízeket, ugyanis az ízlelőbimbók ingerfelvevő részecskéi, ha túl erős ízfokozók révén gyakran vannak erős ingereknek kitéve, akkor kevésbé érezhető ízélmény alakul ki a natúr ízek hatására, újra meg kell tanulniuk a kevésbé erőteljes ízek ingereinek feldolgozását. A gyerekek, ha egyszer megszokták, akkor nehezen mondanak le ezekről az élvezetekről, főleg akkor, ha a színes csomagokban egy-egy kis kabala vagy matrica is lapul.

Mit tehetünk?

Az első tanács, hogy ne engedjük a gyereket tízórai helyett pénzzel az iskolába. A másik a tudatos egészségre nevelés, minél előbb elmagyarázni, hogy mit érdemes és mit nem érdemes fogyasztani. A túlstimulált ízlelőbimbók ingerelhetőségét tudatos odafigyeléssel vissza lehet alakítani, ha a mesterséges ízeket mellőzzük az étrendből, és helyette lassan váltunk természetes ízvilágra.

A harmadik módszer a szülői leleményesség. Nagyon finom és tápláló nassolnivalókat magunk is készíthetünk például sárgarépából, retekből, sajtból, gyümölcsökből, gabonafélékből. Otthoni csipegetésre pedig főleg rostokat tartalmazó ételt és tejterméket javaslok, mivel ezek ballasztanyag tartalmuk miatt telítenek, javítják a bélműködést és a növekedéshez is hozzájárulnak. A nassolnivaló mellé mindig biztosítsunk bőséges folyadék-bevitelt, főleg ásványvizet vagy frissen készített gyümölcsleveket, melyek nem tartalmaznak tartósítószereket.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Hasi zsírréteg - Ezekkel a...

A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása...

Az elhízás alattomos folyamat, de...

Olyan fogyasztói társadalomban élünk, ahol az evés, a túlfogyasztás, a mértéktelen és egészségtelen étkezés a jólét, a bőség és a kevésbé...

Az elhízáshoz vezető okok

Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált kalória. Ha...

Miért kell kezelni az elhízást? A...

Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Milyen...

Súlyos probléma - Az elhízás és a...

Számos olyan érvet lehetne felsorakoztatni, ami amellett szól, hogy a túlsúly káros az egészségre. A nagyszámú cikknek, vizsgálatnak köszönhetően...

Magas vérnyomás és elhízás - Mit...

Az elhízás korunk járványszerűen terjedő betegsége, mely az egész világon rohamosan terjed mind a felnőtt, mind a gyermek korosztályban. Az...

Tegyünk a globális elhízás ellen!

„Obesity calls for actions”, vagyis Akciókat követel az elhízás! mottóval rendezte meg októberben a 8. Közép-európai Elhízástudományi...

Elhízás és koronavírus:...

Az elhízás előfordulása a világ országaiban szoros összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedéssel és halálozással a World Obesity adatai szerint.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.