A vöröshús-fogyasztás növeli a demencia kockázatát

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a feldolgozott vörös húsok nagy mennyiségben történő fogyasztása növeli a 2-es típusú cukorbetegség és szív-érrendszeri betegségek kockázatát, most egy új vizsgálat a demencia emelkedett rizikójával is összefüggést állapított meg.

A vöröshús-fogyasztás és a szellemi hanyatlás közötti kapcsolatot egy amerikai kutatócsapat vizsgálta.

Nagyobb napi vöröshús-adag = nagyobb demenciakockázat

A Harvard Egyetem és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói több mint 133.000 személyről 1980 és 2018 között gyűjtött adatokat elemeztek ki. A felmérésben részt vevő férfiak és nők annak kezdetén nem szenvedtek demenciában, átlag életkoruk 48,9 év volt.

A legsúlyosabban érintettek azok voltak, akiknek naponta került hús az asztalukra: az eredmények szerint, akik negyed adag (ez kb. 20 grammnak felel meg) vörös húst ettek naponta, azok 13%-kal nagyobb kockázattal számolhattak. A legfeljebb napi 0,1 adag (vagyis maximum 8,5 gramm) fogyasztás, úgy tűnik, hogy nem befolyásolta a rizikót.

A húsfogyasztó résztvevők maguk is észlelték a szellemi hanyatlás jeleit

A táplálkozásra vonatkozó adatok gyűjtése kérdőív kitöltésével történt. A kognitív képességeket standardizált telefonos interjú segítségével mérték fel, ebből kifolyólag a kapott eredményekben a résztvevők saját tapasztalásai is tükröződnek.

Ezekből a meglehetősen szubjektív adatokból – amelyek így nem általánosíthatók –, az derült ki, hogy a napi negyed adag vörös hús fogyasztása 14%-kal emelte a demencia kockázatát. Annál, aki egy egész adagot, tehát 85 grammot fogyasztott naponta, a rizikóemelkedés 16%-kal volt több, mint a fél adagot (42,5 grammot) fogyasztóknál.

A memória gyorsabban romlik

A kutatók a vöröshús-fogyasztással összefüggésben felgyorsult kognitív öregedést is megállapítottak. Számszerűsítve 1,6 évvel sietteti az emlékezőképesség gyengülését napi egy adag vörös hús elfogyasztása.

Olajos magvak hús helyett

A tudósok azt is vizsgálták, hogy annak milyen hatása van a demenciarizikóra, ha valaki dióféléket és hüvelyes zöldségeket fogyaszt. Azt találták, hogy a demenciakockázat 19%-kal kisebb volt azoknál, akik egy adag vörös hús helyett 1 adag (85 g) olajos magvat vagy hüvelyes zöldséget fogyasztottak.

A vizsgálatban részt vevő alanyok szubjektív megítélése szerint a hús helyett olajos magvakat és hüvelyeseket fogyasztók úgy ítélték meg, hogy saját szellemi képességeik jelentősen kisebb mértékben romlottak a kor előrehaladtával, a kognitív öregedési folyamataik lassabbak voltak. Összevetve a húst fogyasztók nyilatkozataival a kutatók számszerűsítve azt találták, hogy 21%-kal maradtak jobbak szubjektíven megítélt szellemi képességeik és 1,37 évvel voltak kognitív képességeiket tekintve fiatalabbak húsfogyasztó kortársaiknál.

A telített zsírsavak lehetnek a felelősek a vöröshús-fogyasztás demenciarizikót növelő mivoltáért

Az még nem teljesen világos, hogy hogyan befolyásolja a vöröshús-fogyasztás a demenciarizikót, azonban a kutatók azt feltételezik, hogy a vörös húsok magas telítettzsírsav-tartalma – ami a koleszterin-anyagcserét negatívan befolyásolja és inzulinrezisztenciához vezethez – lehet felelős a kognitív képességek hanyatlásáért.

A feldolgozott húsokban található nitrit és N-nitrozo-kötések feltehetően DNS-károsodásokat és oxidatív stresszt okoznak. A magas nátriumtartalom emelheti a vérnyomást és ronthatja az agy vérkeringését. A vöröshús-fogyasztás valószínűleg ezen az úton vezethet vaszkuláris demencia kialakulásához.

Tovább

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Rotes Fleisch erhöht Demenzrisiko (NetDoktor.de)

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Irinyi-Barta Tünde

Irinyi-Barta Tünde

Okleveles táplálkozástudományi szakember

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Prof. Dr. Góth Miklós

Prof. Dr. Góth Miklós

Endokrinológus

Budapest

Cikkajánló

Vörös hús
Szervezetünknek szüksége van fehérjékre ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön és működjön, ez jelentős részben állati eredetű táplálékokból valósul meg. A vörös húsok fogyasztása önmagában nem feltétlenül egészségtelen, de nagy mennyiségben és egészségtelen feldolgozási formában fogyasztva szív-érrendszeri, emésztőrendszeri, daganatos betegségek rizikónövelő tényezője lehet.