Tíz egészségügyi probléma, ami a rossz szájhigiénia következménye lehet

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Megjelent: 2022.08.09

A szájhigiénia sokkal többet jelent a száj, a fogak és a fogíny egészségénél. A szájüreg rossz egészségi állapotának negatív következményei lehetnek a teljes szervezetre nézve. A fájó fogak, a vérző fogíny és a rossz lehelet mind olyan jelek, amik a száj rossz egészségi állapotára utalnak.

A szájüregi bakteriális gyulladásos folyamat gócot jelent és kiváltó oka lehet a szervezet egyéb helyén fellépő gyulladásnak.

Fontos a megfelelő szájhigiénia gyakorlása és az, hogy rendszeresen felkeressük fogorvosunkat annak érdekében, hogy elkerüljük a szervezet általános egészségét fenyegető súlyos kockázatokat.

Íme néhány gyakori és súlyos egészségügyi probléma, ami a rossz szájhigiénia következménye lehet:

 • Szív- és érrendszeri betegségek

Ha rossz a szánk egészségi állapota, az növeli a szívbetegségek kockázatát. Ha a fogíny a periodontális (fog körüli) betegségeket okozó baktériumok következtében gyulladásban van, ugyanazok a baktériumok gyakorlatilag a vérkeringésbe is bejuthatnak, és hatásukra plakkok képződhetnek az artériákban, megkeményítve azokat. Az artériák ilyen fajta megkeményedését arterioszklerózisnak (érelmeszesedés) nevezik. Az érelmeszesedés véráramlási problémákhoz és a koszorúerek elzáródásához vezet, és növeli a szívroham valószínűségét. Az artériákra és egyéb erekre gyakorolt káros hatás magas vérnyomáshoz vezethet és növeli a stroke kockázatát. A szívbelhártya fertőzéses eredetű gyulladása (endocarditis) is kialakulhat, ami gyakran halálos kimenetelű.

Szerencsére a fogágybetegségek rendszeres fogmosással és megfelelő szájhigiénia fenntartásával megelőzhetők.

Bővebben Hogyan veszélyeztetik a szívet a szájüregi baktériumok?

Ez is érdekelheti A fogkő miatt is kaphat infarktust

 • Demencia

A száj rossz egészségi állapota hatással lehet az agyra. A fertőzés következtében begyulladt fogínyből felszabaduló anyagok károsíthatják az agysejteket, ami memóriaromláshoz vezethet. A fogíny gyulladásának (gingivitis) következménye demencia (Alzheimer-kór) is lehet.

 • Légúti fertőzések

A szájüreg rossz egészségi állapotának áldozatává válhat a légzőrendszer is. A szájban előforduló és a fertőzött fogakból és a duzzadt ínyből származó baktériumok a tüdőbe juthatnak. Ha egyszer bejutnak a tüdőbe, légúti fertőzésekhez, tüdőgyulladáshoz, akut bronchitiszhez vagy akár krónikus obstruktív légúti betegséghez (COPD) is vezethetnek.

 • Cukorbetegség

A cukorbetegek nemcsak, hogy fogékonyabbak a fertőzésekre, például az ínygyulladásra, ami periodontális betegségek kialakulásához vezet, hanem a fogágy- és fog körüli betegségek nehezebben kontrollálhatóvá tehetik a diabéteszt. A tünetek súlyosbodhatnak, ha a vércukorszint teljesen felborul a fogágybetegség következtében. Különösen fontos, hogy a cukorbetegek figyelmet fordítsanak a megfelelő szájápolásra annak érdekében, hogy megakadályozzák a betegségükkel összefüggő szövődmények kialakulását. Mivel a fogágybetegségek a normálisnál magasabb vércukorszintekhez vezethetnek, a száj rossz egészségi állapotával rendelkező személyeknél magasabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

 • Terhességi szövődmények

A várandós nők számára elengedhetetlen a megfelelő szájápolási gyakorlat fenntartása. A terhesség során a szervezetben zajló hormonális változások hatására a nőknél sokkal könnyebben alakulhatnak ki szájüregi fertőzések. Az anya szervezetében előforduló bármilyen fertőzés növeli a terhességi szövődmények előfordulásának kockázatát. Az anya olyan szájegészségügyi problémáiról, mint például a periodontitisz (foggyökérhártya körüli gyulladás) és a gingivitisz (fogíny gyulladása), ismeretes, hogy koraszüléshez, illetve az újszülött esetében alacsony születési súlyhoz vezethetnek. A fogágybetegségek következtében mind az anya, mind a magzat súlyos egészségügyi problémák kockázatának van kitéve.

Ezt olvasta már? Várandósság és fogápolás

 • Meddőség (infertilitás)

Kapcsolat van a száj rossz egészségi állapota és a női infertilitás között. A fogágybetegségek különböző egészségügyi problémákhoz vezethetnek, amelyek megnehezíthetik a nők számára egy egészséges terhesség létrejöttét és fenntartását. Valójában hosszabb időbe telhet egy olyan nő számára a teherbe esés, aki a száj rossz egészségi állapotával rendelkezik, mint azoknak a nőknek, akiknek jó egészségi állapotban van a szájüregük és fogaik.

Bővebben Szájhigiénia és termékenység - Hogyan függ össze?

 • Merevedési zavar (erektilis diszfunkció)

A rossz szájhigiénia következményeként a férfiaknál megnövekszik a kockázata a merevedési zavar megjelenésének. A krónikus periodontális betegségekről ismeretes, hogy összefüggésben állnak az erektilis diszfunkcióval. Az olyan fertőzés során, amelynek következtében az íny visszahúzódik a fogakról, és ennek hatására baktériumokat tartalmazó kis tasakok alakulnak ki az ínyben, lehetővé válik, hogy a fertőzés továbbterjedjen a fogakat körülvevő csontba. A beteg fogínyben található baktériumok bekerülhetnek a vérkeringésbe és az erek gyulladását okozhatják, amelynek következtében erekciós zavar jöhet létre.

 • Daganat

Nyilvánvaló, hogy azok a szokások, amelyek rossz szájhigiénés állapotot tarthatnak fenn, mint például a cigarettázás vagy dohánytermékek használata, szájüregi daganatok kialakulásához vezethetnek, de más daganattípusok is összefüggésben állhatnak a fogágybetegségekkel. A vesedaganat, a hasnyálmirigy-daganat, a leukémia és a májdaganat kialakulásának kockázata sokkal magasabb azoknál a személyeknél, akik rossz szájhigiénés állapottal rendelkeznek.

 • Vesebetegség

A krónikus vesebetegség egy súlyos egészségügyi probléma, ami hatással van a szívre, csontokra és a vérnyomásra. A szervezetben zajló fertőzések, mint például a periodontális betegségek, vesebetegséghez vezethetnek. Azok az emberek, akik fogágybetegségekben szenvednek, rendszerint gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek és náluk nagyobb a valószínűsége fertőzések kialakulásának. Sokan, akik nagyon rossz szájüregi egészségi állapottal rendelkeznek, vesebetegségben is szenvednek. A vesebetegség halálos kimenetelű is lehet, ha veseelégtelenség vagy szív- és érrendszeri betegség kialakulásához vezet.

Ez is érdekelheti A krónikus vesebetegek gondozása

 • Rheumatoid arthritis

Egy, a rheumatoid arthritisszel foglalkozó társaság, az ’NRAS’ szerint a fogágybetegségekkel küzdő embereknél négyszer nagyobb valószínűséggel alakul ki rheumatoid arthritis. Mindkét betegség esetében gyulladás alakul ki. A fogíny gyulladását okozó, szájban megtalálható baktériumok gyulladásokat okozhatnak szerte a szervezetben. Emiatt sokkal magasabb a rheumatoid arthritis – ami egy fájdalmas és maradandó károsodást okozó ízületi gyulladásos betegség – kialakulásának kockázata.

Megelőzés

A legjobb módja annak, hogy megelőzzük a rossz szájhigiénés állapot következtében kialakuló súlyos egészségügyi problémákat, az az, hogy megfelelő szájápolási rutint alakítunk ki és rendszeresen felkeressük a fogorvosunkat.

A megfelelő szájápolás a következőket foglalja magában:

 • mossuk meg a fogainkat alkalmanként két percen keresztül, legalább napi két alkalommal;
 • naponta tisztítsuk meg a fogközöket fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével;
 • ne cigarettázzunk, és kerüljük a rágódohányt;
 • használjunk fluoridtartalmú fogkrémet és alkoholmentes szájöblítő termékeket;
 • korlátozzuk a cukros élelmiszerek és cukros italok fogyasztását;
 • táplálkozzunk kiegyensúlyozottan az optimális tápanyagbevitel érdekében;
 • használjunk olyan étrend-kiegészítőket, amelyek javítják a szájhigiéniát.

Az egészséges fogak tiszták és mentesek a fogszuvasodás és a betegségek okozta fájdalomtól. Az egészséges íny rózsaszín, és nem vérzik a fogmosás vagy fogselyemmel történő tisztítás során.

Ez is érdekelheti Mi a teendő fogínyvérzés esetén?

A száj egészségi állapota az általános egészségi állapot indikátora is egyben. Ha ügyelünk az olyan szájüregi problémák megelőzésére, mint a fogínygyulladás vagy a periodontális betegségek, azzal nagymértékben hozzájárulhatunk számos, a szervezet egészében jelentkező súlyos egészségügyi probléma kockázatának csökkentéséhez.

Tovább Hogyan őrizzük meg fogaink épségét?

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító
Forrás: 10 Health Issues Caused by Bad Oral Health (Absolute Dental)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

A női változókor tünetei hosszan tartó kezelést igényelnek. (x)

Irritábilis bél szindróma Irritábilis bél szindróma

Mit tegyünk, ha a vizsgálatok alapján IBS-t állapít meg az orvos?

A szájüreg pH-ja és a fogszuvasodás

A szuvas fogak nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki. A fogszuvasodás (caries) hosszabb időn keresztül zajló idült folyamat: a szájüregben...

Ha biszfoszfonát kezelésben...

A biszfoszfonát kezelésben részesülőknek rendkívül fontos a rendszeres fogorvosi kontroll, fogeltávolításkor pedig a vonatkozó protokoll betartása....

A szájüregi daganatok korai tünetei

A szájüregi daganat az egyik leggyakoribb tumoros megbetegedés ma Magyarországon. Ez a tény azért meglepő, mert a betegség korai jelei hamar...

Melyik a legjobb fogkrém? Íme, a...

Lehet, hogy a reklámokban 10-ből 9 fogorvos „ezt” ajánlja, de érdemes megnézni, hogy a valóságban melyik milyen hatékonyan tisztítja a fogainkat....

A szájszag kialakulásának...

A rossz szájhigiénia sokszor kellemetlen lehelettel jár, a szájszag pedig rossz hatással van az önértékelésre és rányomja bélyegét a szociális...

Hogyan veszélyeztetik a szívet a...

A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is...

Klórhexidin - a kémiai plakk-kontroll...

A klórhexidin a ma ismert leghatásosabb szájüregi fertőtlenítő szer, amely bizonyos esetekben fontos kiegészítője lehet a szájhigiénia...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.